• Informacje na temat:

    potrawa papka z gotowanych ziemniaków

Przepisy na temat: potrawa papka z gotowanych ziemniaków
Artykuły na temat: potrawa papka z gotowanych ziemniaków
  • Gotuj razem z Sophią Loren

    ...czosnku i bazylii to 1 do 3). Kiedy powstanie papka, dodać kilka łyżek startego sera: pół na pół pecorino i parmezanu, aż do uzyskania jednolitej, raczej tłustej masy. Następnie wlać powoli, kropla po...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! Warto pamiętać, że podczas gotowania ziemniaków, w wodzie pozostaje mnóstwo cennych składników odżywczych zawartych w warzywach. W takim płynie znajdziemy między innymi wapń, fosfor, potas, żelazo, błonnik, skrobię, witaminę A, K, E oraz szereg witamin z grupy B. Niestety, po ugotowaniu ziemniaków większość z nas...

  • Przysmaki z ziemniaka

    ...: • 1,5 szklanki ugotowanych i utłuczonych ziemniaków • 1,5 szklanki ugotowanej i rozgniecionej widelcem marchwi • 2 jajka • 1 łyżka mąki pszennej • 1 łyżka mąki(...) tłuszczem. Piecz w piekarniku w 180°C. Placki można również usmażyć na oleju. Po 3. roku życia Zapiekanka z bananami Składniki: • 40 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach • 40 dag...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! W ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą sylwetkę. Tymczasem prawda jest całkiem inna: warzywo to możemy spożywać nawet w czasie diety, a zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze mogą tylko pozytywnie wpłynąć na...

  • Co zrobić, by smyk polubił warzywa?

    ...kreatywna Serwuj warzywa na różne sposoby. Jeśli maluch nie lubi gotowanych, podaj mu je zapieczone w cieście naleśnikowym. Tak przygotowane różyczki kalafiora i brokułów na pewno zrobią na brzdącu wrażenie. Dziecko przepada za kotletami mielonymi? Dodaj do mięsa pokrojoną w drobną kostkę paprykę w trzech kolorach, usmaż małe kotleciki i podawaj na ciepło. Jeśli ta potrawa nie przypadnie...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów. Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą...

  • Co kraj to obyczaj...

    Jesteś ciekawa, co jedzą niemowlęta w innych państwach? W takim razie zabieramy cię w kulinarną podróż dookoła świata!

  • Wyłoniliśmy pięciu szczęśliwców, do których powędrują smaczne zestawy ufundowane przez firmę Podravka. Jakich odpowiedzi udzielili? Zobaczcie sami. Bardzo dziękujemy za liczne zgłoszenia. Wybór zwycięzców nie należał do najprostszych, bo jak tu wybierać między cudownymi wspomnieniami z wakacji... Nie mniej jednak musieliśmy wytypować pięć osób. A oto zwycięzcy: Pani Ewa M. Chciałabym napisać o domowym ajvarze - poczęstowała nas nim na wakacjach gospodyni w chorwackim Omiš'u. Ajvar to...

  • Kuchnia polska

    ...kwaszonej mąki żytniej). Na Śląsku jada się dużo kaszy gryczanej z kefirem i szamotu - sałatki ze słonych śledzi i ziemniaków.- Kiedyś latem cała rodzina przygotowywała kompoty i inne przetwory z owoców(...) w środkowej Afryce, dostarcza nshima - zbożowa papka o nieco kwaśnym, nijakim smaku. Chociaż jej wartość kaloryczna jest wystarczająco duża, by przeżyć, brakuje jej wielu witamin i innych ważnych składników...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...