• Informacje na temat:

    postny pasztet wigilijny

Przepisy na temat: postny pasztet wigilijny
  • Zdrowa i smaczna zupa na wielki piątek.

  • Sprawdzony przepis na "Postny kulebiak"

  • Wypróbowany przepis na "Postny kulebiak"

  • Sprawdzony przepis na "Postny kulebiak"

  • Doskonaly i bardzo prosty paszetet rybny, nie tylko na wigilijny stól. Smakuje zawsze, natomiast optycznie prezentuje sie lepiej, jesli zastosujemy dwie ryby o róznych kolorach. U mnie raki rzeczne sa bardzo popularne i dostepne w kazdym sklepie rybnym, ale mozna równiez zastosowac krewetki, albo nawet z nich zrezygnowac. Mozna równiez zastosowac inne foremki i ukladac warstwy wedlug uznania - w tym wypadku fantazja nie zna granic.

  • Na bulionie grzybowym, zakwasie i czerwonym winie

  • Najlepsza na świecie kapusta wigilijna. Dwie wersje.

  • Do przygotowania barszczu Wigilijnego niezbędny jest zakwas buraczany (https://smaker.pl/przepis-zakwas-buraczany,115143,ollka.html )

  • Ze śliwkami i grzybami na winie

Artykuły na temat: postny pasztet wigilijny
  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    Wszystko to, co znajdzie się na wigilijnym stole, nie zawsze musi być przyrządzane wedle utartej, nieco wysłużonej już receptury. Lekka, a może nawet pikantna nutka ekstrawagancji dodana do sprawdzonej tradycji może stworzyć naprawdę zgrany duet. Jak zatem sprawić, by świąteczna awangarda okazała się kulinarnym strzałem w dziesiątkę? Tajemnica tkwi w zgrabnym połączeniu.

  • Podczas kolacji wigilijnej nie wszystkie potrawy odpowiadają gustom zebranych, jednakże zwyczaj nakazuje spróbowania choćby odrobiny każdego z dań. Podobnie rzecz wygląda podczas wieczerzy w tradycji prawosławnej. Tam jednakże kisiel z owsa , przez swój specyficzny smak, rysował prawdziwe grymasy na twarzach zebranych. Fot. 123RF/Picsel Paskudztwa? Specyfikę kolacji wigilijnej na Kresach doskonale opisuje mistrz Melchior Wańkowicz: "Pośrodku stołu pofalowanego bielą obrusa, na pękach siana...

  • Rewolucja od święta

    ...pasztetów się zaczęło - opowiada Katarzyna, 35-letnia realizatorka telewizyjna. - Na wigilię jesteśmy zapraszane do rodziców, więc najczęściej omija nas świąteczna krzątanina. Pieczenie pasztetów to(...) grudnia z ciepłymi blachami upieczonych pasztetów przyjaciółki wracają do domów, żegnając się: "do zobaczenia wieczorem". - Dwie, nawet trzy wigilie w jednym dniu - opowiada Kasia. - Najpierw są...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem tradycji...

  • Wigilia po europejsku

    ...dzień świąt, a podstawowym daniem jest pieczona gęś. Świąteczne śniadanie W Belgii również nie przestrzega się postu w wigilijny wieczór. Tradycyjnych potraw stawianych tego dnia na stole jest(...) z rodzynkami. Pasztet z gęsich wątróbek Francuzi, znani na całym świecie miłośnicy sztuki kulinarnej, również w Boże Narodzenie dokonują cudów w kuchni. Tradycyjnie 25 grudnia stół francuski, to prawdziwy...

  • Wielkanoc to nie tylko pyszne mazurki, babki, jajka i wędliny, to także znakomite, aksamitne pasztety. Jak je przygotować? Oto sprawdzone przepisy naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Świąteczne stoły Polaków uginają się pod ciężarem jajek, bab, mazurków, domowych wędlin i pasztetów. Jednak te ostatnie, dosyć niesłuszne, uznawane są za nudną potrawę, która nie może nas niczym zaskoczyć. Pozwólcie jednak, aby nasi użytkownicy wyprowadzili was z błędu. Pasztet przygotowywany z okazji świąt...

  • Wigilia po europejsku

    ...dzień świąt, a podstawowym daniem jest pieczona gęś. Świąteczne śniadanie W Belgii również nie przestrzega się postu w wigilijny wieczór. Tradycyjnych potraw stawianych tego dnia na stole jest(...). Pasztet z gęsich wątróbek Francuzi, znani na całym świecie miłośnicy sztuki kulinarnej, również w Boże Narodzenie dokonują cudów w kuchni. Tradycyjnie 25 grudnia stół francuski, to prawdziwy raj...

  • Mimo różnych pozycji goszczących w świątecznym menu, dwie z nich są niezmienne i obecne na każdym stole – ryba (przede wszystkim karp) i barszcz czerwony. Dziś podamy wam przepis na najlepszy i najzdrowszy barszcz wigilijny. Fot. 123RF/Picsel Wigilia, ten najpiękniejszy wieczór w roku, kojarzy nam się niezmiennie z ciepłem, rodzinnym spotkaniem i pysznymi potrawami przygotowanymi z dbałością o najbliższych. Dwanaście dań serwowanych w czasie tej wyjątkowej kolacji jest także podtrzymaniem...

  • Tradycyjne uszka, przygotowywane misternie i z dużą dozą dbałości o ich wygląd i smak, z zebranymi jesienią, suszonymi grzybami, są idealnym uzupełnieniem barszczu. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Już niedługo, wraz z naszymi bliskimi, zsiądziemy do wigilijnej wieczerzy. Na świątecznym stole pojawi się dwanaście tradycyjnych potraw, a wśród nich z pewnością nie zabraknie uszek nadzianych aromatycznym farszem. Co zrobić, aby te niewielkie pierożki doskonale...

  • Dlaczego warto się do niego przekonać i jak przygotować kompot, który trafi w gusta nawet tych najbardziej do niego zniechęconych? Fot. 123RF/Picsel Tradycję przygotowania napoju z suszonych owoców zawdzięczamy Łemkom. To właśnie oni przez całe lato zbierali i suszyli owoce, by jesienią i zimą przygotowywać z nich kompot o niezwykłym smaku i właściwościach. Dlaczego warto pić kompot z suszu? Mimo, że dziś napój kojarzy nam się wyłącznie jako dodatek do wigilijnej wieczerzy, warto pamiętać o...