• Informacje na temat:

    postna polewka

Przepisy na temat: postna polewka
Artykuły na temat: postna polewka
  • Tradycyjne polskie zupy, mniej i bardziej znane

    ..., wędzonym boczkiem. m wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym. Wywar postały po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy zostaje odpowiednio doprawiony i smakuje doskonale. Czarna i czosnkowa polewka(...) kujawskiej, w Małopolsce używano też nazwy szara polewka. Dawniej podawaną tę zupę kawalerowi, któremu odmówiono ręki panny. Czosnianka to zupa gotowana z czosnku, cebuli i mięty - suszonej lub...

  • Dobre potrawy uwodzą nasze zmysły. Pachną kusząco, wyglądają apetycznie i smakuje doskonale. Są jednak na świecie potrawy, które łamią te reguły – pachną odpychająco, wyglądają makabrycznie, a jak smakują wiedzą tylko najodważniejsi. Fot. 123RF/Picsel Przedstawiamy subiektywny wybór 5 najobrzydliwszych potraw świata.   Surströmming Czyli kiszony śledź. Już sam śledź ma dość intensywny zapach. A ten tradycyjny szwedzki przysmak, bije na głowę zapach wszystkich śledziowych beczek świata. Ryba...

  • Wigilia w wydaniu wegetariańskim i wegańskim

    Nie trzeba rezygnować z tradycji i wprowadzać do wigilijnego menu tofu czy kotletów sojowych, by – zgodnie z własnymi przekonaniami - obchodzić święta przy wspólnym stole z tymi, którzy wyznają inne zasady. Wieczerza wigilijna to raj dla wegetarian i szerokie pole do popisu dla wegan.

  • Wydaje ci się, że polska kuchnia nie ma przed tobą tajemnic? Przekonaj się, czy znajomość produktów spożywczych, jest dla ciebie prosta niczym „A,B,C...”. Okazją ku temu jest zbliżający się Dzień Polskiej Żywności, który obchodzić będziemy 25 sierpnia. Zapoznaj się z alfabetycznym zestawieniem polskich produktów. A jak Auflauf Czy komukolwiek ta niemiecko brzmiąca nazwa coś mówi? Podpowiadamy - to znana wszystkim zapiekanka - danie jednogarnkowe z makaronów, mięs, serów oraz jarzyn, które...

  • Boże Narodzenie w kuchni polskiej

    ...czerwony. Barszcz - to staropolska polewka, w pełni zasługująca na miano polskiej zupy narodowej. Nie od razu jednak był on czerwony - dawniej przyrządzano go na aromatycznych liściach "ziela...

  • Jest uznawany za najbardziej tradycyjną potrawę wigilijną w Polsce, niezależnie od regionu. Smażony, pieczony, gotowany, w galarecie - zajmuje pokaźną część wigilijnego stołu. Bez niego nie wyobrażamy sobie świąt. Czym może nas zaskoczyć świąteczny karp? Zaletą karpia jest jego odporność na nawet bardzo trudne warunki - zanieczyszczenia, karma słabej jakości czy odpadki nie zwiększą śmiertelności ani nie spowolnią rośnięcia. W związku z tym, w niektórych najtańszych, masowych hodowlach ryby...

  • Świąteczny przewodnik kulinarny

    ...wyjątkowych krajów, które przestrzegając dyscypliny postu, uczyniły z tego ograniczenia prawdziwą rozkosz dla podniebienia. Sięgnijmy do źródeł... Polski barszcz czerwony Barszcz - to staropolska polewka...

  • Święta zbliżają się wielkimi krokami, dlatego warto już dziś zaplanować wigilijne menu. Na szczęście wybór potraw na rodzinną uroczystość jest prosty – od setek lat na polskich stołach pojawiają się tradycyjne dania. Ich staranne przygotowanie również nie powinno nastręczać nam problemów - bez względu na kulinarne umiejętności wigilijna kolacja zawsze będzie miała swój wyjątkowy smak. Które rarytasy powinniśmy uwzględnić w przedświątecznym menu? Karp Większość Polaków nie wyobraża sobie...

  • Podczas kolacji wigilijnej nie wszystkie potrawy odpowiadają gustom zebranych, jednakże zwyczaj nakazuje spróbowania choćby odrobiny każdego z dań. Podobnie rzecz wygląda podczas wieczerzy w tradycji prawosławnej. Tam jednakże kisiel z owsa , przez swój specyficzny smak, rysował prawdziwe grymasy na twarzach zebranych. Fot. 123RF/Picsel Paskudztwa? Specyfikę kolacji wigilijnej na Kresach doskonale opisuje mistrz Melchior Wańkowicz: "Pośrodku stołu pofalowanego bielą obrusa, na pękach siana...

  • Śledź to ryba wszechobecna w polskiej kuchni. Swoją pozycję zawdzięcza licznym postom oraz stosunkowo niskiej cenie. Obowiązkowo pojawia się na wigilijnych stołach, czyli wtedy, gdy obyczaj nakazuje powstrzymanie się od spożywania mięsa. Śledzia z rzędem temu, kto znajdzie osobę nieznająca tej świątecznej tradycji! Fot. 123RF/Picsel Od dawien dawna nurtowało mnie jedno pytanie - jak to jest, że w Wigilię mięsa jeść nie wolno, ale wolno, a wręcz trzeba jeść ryby? W końcu ryba to również...