• Informacje na temat:

    por ogórek konserwowy

Przepisy na temat: por ogórek konserwowy
Artykuły na temat: por ogórek konserwowy
  • Jedz to, co cię leczy

    ...też masz zaparcia? Potrzebujesz błonnika! Zimą ta dolegliwość to prawdziwa plaga. Mniej się ruszamy, częściej pocieszamy słodyczami, a porcja warzyw do posiłku to zwykle plasterek pomidora lub ogórek konserwowy. Efektem jest spowolnienie trawienia z powodu niedoboru błonnika i pożytecznych bakterii w przewodzie pokarmowym. Pomogą: klasyczna owsianka na śniadanie, porcja brązowego ryżu do obiadu...

  • Czy wiedzieliście, że melon to gatunek ogórka? Nie? A, że arbuz to warzywo dyniowate? Pewnie też nie. Wiedzą o tym autorzy tej książki, którzy przygotowali dla was smakowite przepisy na warzywa dyniowate. Ogórek, dynia, cukinia, arbuz, melon - czyli 107 kolorowych i smakowitych przepisów na wiosenny talerz!W książce znajdziesz przepisy na: Wegetariański tatar na komosie Lody ogórkowe z serem ricotta, miodem oraz nutą rozmarynu i zielonego pieprzu Pizza z pesto z fioletowego jarmużu Pieczone...

  • Zasady diety po pięćdziesiątce

    ...- brak pośpiechu przy jedzeniu i smakowanie każdego kęsa sprawia, że zjesz mniejszą porcję. Długie żucie pokarmu daje szansę na aktywację ośrodka sytości. Jedzenie pokarmów przygotowanych al dente zmusza(...). 8. Ostatni posiłek jedz na trzy godziny przed snem. Staraj się nie jeść na noc owoców, gdyż zawierają one dużo cukru, który o tej porze odłoży się w formie tkanki tłuszczowej. Najlepszą propozycją na...

  • Sezon na ogórki gruntowe już wkrótce rozpocznie się na dobre. Warto więc wykorzystać go w pełni, planując przygotowanie ciekawych przetworów, które przypomną o lecie nawet w chłodne, zimowe dni. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. Wbrew obiegowej opinii, znajdziemy w nich nie tylko bezwartościową wodę, ale również całkiem sporo substancji odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego...

  • Nietolerancja pokarmowa pod kontrolą

    ...nietolerancję pokarmową od zatrucia spowodowanego zakażeniem wirusowym (np. rotawirusami) lub bakteryjnym (np. salmonellą). Jeśli podejrzewasz u siebie to schorzenie, poradź się alergologa. Skieruje(...), rodzynki) oraz pikantne warzywa (np. cebula, czosnek, cykoria, por), skoncentrowane soki owocowe, cukier, miód, pełne ziarno. Zastępuj je owocami grubopestkowymi (np. brzoskwinie, morele) i jagodowymi...

  • Por w polskiej kuchni wykorzystywany jest niemal wyłącznie jako składnik włoszczyzny. Na stoły raczej nie trafia, a kojarzy się z rozgotowanymi w zupie zielono-białym pędami. Por ma jednak znacznie więcej zastosowań i ze względu na jego smak oraz wartości odżywcze warto go docenić. Fot. 123RF/Picsel Por to warzywo czosnkowate i jak wszystkie z tej rodziny - m.in. czosnek i cebula - jest bardzo zdrowy. Jest on bogatym źródłem istotnej dla odporność witaminy C. Por zawiera także wzmacniającą...

  • Bardzo banalna opowieść o rosole i o sałatce…

      Tak czasami mam, że ogarnia mnie chęć na polskie jadło. Może to być jakaś polska zupa, albo nagła ochota na placki ziemniaczane czy pierogi. Pojawia...

  • Ogórki są w porządku. Są zielone, smaczne i orzeźwiające. Na nasze stoły najczęściej trafiają długie i dorodne ogórki szklarniowe, zwane także wężowymi. Gruntowe, małe i brzydkie, wędrują do słoików. Czy tak być powinno? Fot. 123RF/Picsel Nie dyskryminujmy ogórków gruntowych tylko za wygląd... Na początek trochę o zdrowiu. Ogórki zawierają ponad 96% wody, a ich kaloryczność jest znikoma - 10 dag zawiera około 10 kcal. Jeśli chodzi o witaminy, to ogórki nie robią wrażenia - śladowe ilości A,...

  • Dobre pomysły na kiełbasę

    ...sałatka z kiełbasą Składniki na 4 porcje: 20 dag kiełbasy parówkowej, 20 dag ostrego żółtego sera, 4-5 ogórków konserwowych, 1 pęczek szczypiorku, 1 czerwona papryka, 4-6 łyżek cebulek marynowanych(...)Tradycyjny żurek Składniki na 4-6 porcji:  1/2 litra gotowego zakwasu na żurek, 2 cebule, 20 dag wędzonego boczku, 200 ml śmietany, sól, pieprz, 1-2 listki laurowe, ok. 1 i 1/2 litra wody, 4 jajka...

  • Ogórki pochodzą z tej samej rodziny, co melon i dynia. W medycynie indyjskiej wykorzystywano je od najdawniejszych czasów do leczenia przeróżnych schorzeń. Czy słusznie? Fot. 123RF/Picsel W czasopiśmie naukowym "Fitoterapia" opublikowano artykuł poświęcony właściwościom tych niepozornych warzyw. Okazuje się, że są nie tylko zdrowym dodatkiem do diety, ale i skutecznym sposobem na łagodzenie podrażnień skóry. 1. Są źródłem witaminy K W jednej szklance ogórka (ze skórką) mieści się aż 14 proc....