• Informacje na temat:

    popularne wypieki

Przepisy na temat: popularne wypieki
  • Ciasta rajskie i diabelskie, czyli wypieki doskonałe

    Ciasto rajskie (torta paradiso), jasne i lekkie jak puch i ciemne, diabelskie (torta del diavolo) - to wyśmienite, popularne we Włoszech i łatwe w przygotowaniu wypieki. Są doskonałe jako zastrzyk energii razem z poranną kawą i deser po posiłku.

  • Tak wiem, wiem już po tłustym czwartku, ale cóż ja w tym roku działam z lekkim opóźnieniem tak więc u mnie pączki w poście. Delikatne i puszyste małe pączusie, bo akurat takie zrobiłam. Z podanych składników wychodzi około 25-26 pączków, stanowczo za mało. Najlepsze jakie do tej pory zrobiłam, choć początkowo miałam wątpliwości co do konsystencji ciasta, bo było bardzo rzadkie, ale takie ma być.

  • Kuchnia brazylijska coraz bardziej popularna

    ...- afrykańskiej, europejskiej, portugalskiej, niemieckiej. Bardzo ciekawa, barwna, dobrze przyprawiona, konkretna, bo mięso jest bardzo popularne w tej kuchni. Istotne jest też to, że Brazylijczycy(...) stosowana do zagęszczania różnego rodzaju galaretek, ale także do pieczenia. Pieką z tego bułeczki. Ale to nie są słodkie wypieki, to są wypieki wytrawne. Jest lekkostrawna, to też jest takie dość...

  • Wygląda na prosty, ale zrobienie dobrego naleśnika to sztuka.

  • To nie Coca Cola! To ciastko!

    Niezwykłe wypieki podbijają internet!

  • Idealne ciasto na jesień. Można podawać na gorącom ale smakuje również na zimno. Polecam również smakoszom pizzy:)

  • Czym się różnią ciasta filo i francuskie

    Filo pochodzi z kuchni tureckiej, ale popularne jest też w Grecji i na Bałkanach. Znane jest od XIII w. Francuskie wymyślono we Francji w XVII w. Oba są listkowe, ale filo jest cieńsze - przypomina pergamin - a francuskie kartkę giętkiego brystolu. Ciasto francuskie jest bardziej jędrne, ponieważ zawiera dużo więcej tłuszczu. Do produkcji ciasta francuskiego wykorzystuje się masło, a do filo...

  • Przepis na domowy chleb

  • Piernik z bakaliami

    Nazwa piernik, pochodzi od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny. Pierwsze pierniki w Polsce zaczęto piec w Krakowie. To tradycyjne ciasto, które popularne było w miastach hanzeatyckich. Dawniej pierniki sprzedawano w aptekach, ze względu na zdrowotne i odżywcze właściwości przypraw i bakalii, które były dodawane do wypieków.

  • Harira to narodowe marokańskie danie. Gęsta i pożywna zupa rozgrzeje w chłodne popołudnie. Przepisów na zupę jest tyle ilu gotujących – tu wersja najprostsza z możliwych

Artykuły na temat: popularne wypieki
  • Popularne desery PRL-u

    ...maturzysta, kremówki stały się znowu bardzo popularne, nie tylko w Wadowicach. Z kolei wuzetka powstała jako efekt konkursu ogłoszonego przez Cech Rzemiosł Spożywczych na przełomie lat 40. i 50. XX...

  • Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Jadamy je na co dzień - na twardo, na miękko, w kanapce, sadzone, jako omlet czy w domowych wypiekach. Czego o nim nie wiemy? Mit: Jajka należy myć zanim włożymy je do lodówki Niektórzy, przed włożeniem jajek do lodówki, myją je pod bieżącą wodą, licząc na to, iż w ten sposób pozbędą się bakterii. Trudno o większy błąd. W ten sposób nie tylko niszczymy naturalną barierę ochronną jajek, ale również możemy bardzo łatwo uszkodzić ich...

  • Moje wypieki

    Książka Moje Wypieki i desery zawiera przepisy zebrane przez ponad sześć lat blogowania, ozdobione pięknymi autorskimi zdjęciami.

  • Są znakomitą alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń, coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe. Mleka roślinne z pewnością poznali już wielbiciele kuchni azjatyckiej. W daniach orientalnych, gdzie istotna...

  • 3 kroki do...

    ...kruche, półkruche czy francuskie - użyj popularnej mąki krupczatki.

  • Ciasta serowe przyrządzone ze smacznego twarogu, wiejskiego sera i innych podobnych produktów należą do ulubionych wypieków - i to już od wielu dziesięcioleci. Dziś oprócz tradycyjnego twarogu i świeżych białych serów mamy do dyspozycji ich coraz bardziej popularnych włoskich "kuzynów", sery mascarpone i ricotta. Dzięki tym serom możemy tworzyć wciąż nowe odmiany ciast, które stanowią atrakcję spotkań przy kawie. Bez dodatków, ze świeżymi owocami albo z odrobiną alkoholu: ciasta serowe,...

  • Odkryj tajemnicę migdałów

    Wydaje się, że o migdałach wiemy o ile nie wszystko, to z pewnością bardzo dużo. Są to orzechy o cennych właściwościach odżywczych, doskonale komponują się ze słodkimi wypiekami. Zajadamy się nimi na przekąskę, migdałowymi płatkami dekorujemy nasze wypieki, a cenny olejek z tych orzechów wzbogaca nasze kosmetyki. Ale czy to naprawdę wszystko, co warto wiedzieć o tych niezwykłych bakaliach?

  • 11 października ukaże się książka WEGANONA, czyli Pawła Ochmana Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału. Tylko w tej książce znajdziecie to, czego nie ma w innych książkach wegańskich – przepisy na zdrowe smakołyki. Od samego patrzenia na przepisy ślinka cieknie! Słodycze kochamy wszyscy, zwłaszcza Paweł Ochman - weganin od 26 lat, autor popularnego bloga Weganon.pl. Jego kulinarna przygoda i miłość do cukiernictwa zaczęły się od zeszytu z przepisami mamy....

  • Entuzjasta kontra sceptyk

    Sprawili, że telewidzowie oglądali program edukacyjny z wypiekami na policzkach. Ich tragiczna śmierć do dzisiaj jest pożywką dla teorii spiskowych.

  • Każdy z nas posiada jakąś pasje. Jedne z nich są pielęgnowane od najmłodszych lat inne zaś rozwijają się pod wpływem jakiegoś wydarzenia. W przypadku autorki bloga 'Wypieki z pasją...' miłość do gotowania rozkwitła dzięki jej synkowi. Wybrałam tego bloga ponieważ zachwycił mnie słodkościami i pomysłami na dania dla dzieci. Jako, że mam siostrzeńca zacieram ręce i czekam z niecierpliwością aż dorośnie na tyle, żebyśmy mogli razem coś upichcić :). Dużym atutem bloga są wspaniałe zdjęcia,...

Zdjęcia na temat: popularne wypieki
Wideo na temat: popularne wypieki
  • Bułeczki cynamonowe - szwedzkie kanelbulle - cinnamon rolls

    Już od ponad pięćdziesięciu lat świat podbijają bułeczki cynamonowe. Ten popularny wypiek pochodzi podobno z Ameryki, ale światową sławę zdobył dzięki niesamowitej popularności w Szwecji. Jak zrobić cinnamon rolls? Cynamonowe ślimaczki z ciasta drożdżowego to tania i pyszna alternatywa dla innych słodyczy. Przygotowanie ich to sama przyjemność, choć całość zajmuje trochę czasu. Jedno jest pewne: dla tych cynamonowych bułeczek warto się poświęcić. Poznajcie nasz przepis na bułeczki cynamonowe!

  • Bułeczki cynamonowe - szwedzkie kanelbulle - cinnamon rolls

    Już od ponad pięćdziesięciu lat świat podbijają bułeczki cynamonowe. Ten popularny wypiek pochodzi podobno z Ameryki, ale światową sławę zdobył dzięki niesamowitej popularności w Szwecji. Jak zrobić cinnamon rolls? Cynamonowe ślimaczki z ciasta drożdżowego to tania i pyszna alternatywa dla innych słodyczy. Przygotowanie ich to sama przyjemność, choć całość zajmuje trochę czasu. Jedno jest pewne: dla tych cynamonowych bułeczek warto się poświęcić. Poznajcie nasz przepis na bułeczki cynamonowe!