• Informacje na temat:

    poncz do tortu

Przepisy na temat: poncz do tortu
  • Prosty tort owocowy

    Biszkopt nasącz ponczem.

  • Bezalkoholowo.....ale warto spróbować.... :)

  • Błyskawiczny tort czekoladowy

    Przygotowanie: 1. Do szklanki ciepłej herbaty wlej 50 ml rumu. Dodaj sok wyciśnięty ze sparzonej cytryny, wymieszaj starannie składniki ponczu. 2. Gotowe krążki biszkoptowe (czekoladowe) rozłóż na blacie. Każdy skrop herbacianym ponczem. Pamiętaj przy tym, że najwilgotniejsze powinny być brzegi ciasta. Same środki zaś mogą pozostać niemal suche. 3. Krem kawowy (lub inny ulubiony) przygotuj zgodnie...

  • pyszota

  • ...3 blaty i na każdym blacie tortu nasączonym ponczem rozsmarowujemy krem(około 8 czubatych łyżek). 6) Ozdabiamy boki tortu kremem i wiórkami z czekolady białej, a „koronę” tortu różyczkami z kremu(...) z ciastem. 3) Wlewamy do tortownicy o średnicy 21 cm. posmarowanej masłem i opudrowanej bułką tartą i pieczemy przez około 40 minut w temp. około 160 ºC. Poncz: Bierzemy szklankę wrzącej wody...

  • 1 porcja: 200 kcal.

  • ...powstały krem w chłodziarce 4 godziny. 3) Tort przecinamy ostrym nożem na 3 blaty. 4) Na każdym blacie tortu nasączonym ponczem rozsmarowujemy krem (około 9 czubatych łyżek). 5) Ozdabiamy boki tortu(...) o średnicy 21 cm. posmarowanej masłem i opudrowanej bułką tartą i pieczemy przez około 40 minut w temp. około 160 ºC. Poncz: Bierzemy 1 ¾ szklanki wrzącej wody (450g.) i zaparzamy w niej czarną herbatę...

  • Idealny dla dzieci i nie tylko

  • Pyszny i łatwy tort śmietankowo - owocowy

    ..., odłożyć do udekorowania tortu, natomiast do reszty dodać sezonowe owoce (truskawki, jagody). Tak przygotowaną masą przełożyć jasne spody tortowe Dan Cake. Tort udekorować na wierzchu odłożoną wcześniej masą i owocami. By tort był jeszcze bardziej aromatyczny, warto przed wyłożeniem masy tortowej nasączyć ciasto ponczem. Poncz: • pół szklanki herbaty Earl Grey np. Lipton lub Posti • 3 łyżeczki...

  • Biszkopt który zawsze się uda. Warunkiem jest żeby składniki miały pokojową temperaturę i żeby była dokładna gramatura składników, na jedno żółtko 3 dag mąki i 2 dag cukru.

Artykuły na temat: poncz do tortu
  • Aromatyczne poncze do biszkoptów

    Nie masz pomysłu czym nasączyć biszkopt? Mamy dla ciebie kilka pomysłów na pyszne poncze, które idealnie posłużą jako pyszna wkładka do ciasta!

  • Torty pojawiają się na naszych stołach w przełomowych momentach życia. Obecnie trudno, bez nich wyobrazić sobie celebrowania takich uroczystości, jak urodziny, wesela czy też chrzciny. Ciasta, ciasteczka i muffinki są urocze, jednak żaden deser nie wygląda równie imponująco, co tort! Co zrobić, aby wyszedł idealny? Zapoznajcie się z poradami Dariusza Barańskiego, szefa kuchni restauracji Concept13. Sztuka cukiernicza nie należy do najprostszych. Aby stworzyć znakomite wypieki trzeba ściśle...

  • Tort makowy z białą czekoladą

    ...rozpuścić, przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając porcjami czekoladę, schłodzić. Rum wymieszać z wodą, połową nasączyć spód tortu.  3. Na spodzie rozsmarować dżem, a na nim rozłożyć schłodzony krem. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć ponczem, lekko docisnąć. 4. Tort wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę, potem polać polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu i znów...

  • Chcielibyście odtworzyć w zaciszu własnej kuchni spektakularny tort Tomasza, który zagwarantował mu zwycięstwo w trzeciej edycji "Bake Off - Ale Ciacho!"? Pierwsza, najwyższa warstwa - ptasie gniazdo z kukułczym jajem   Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 80 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100 g mąki pszennej Krem: 300 g masła w temperaturze pokojowej 60 ml zimnej śmietany 36% 2 jajka 2 żółtka 140 g cukru 70 ml wody 20 g kawy rozpuszczalnej Poncz: ½ szklanki wody sok z...

  • Tortowe sekrety

    Gdy lukier jest rzadki Lukier do ozdobienia tortu wyszedł ci za rzadki? Rozmieszaj go z kilkoma kroplami białka. Aby lukier był słodki, ale też aromatyczny, dodaj do cukru pudru nieco soku z pomarańczy lub cytryny. Na boki Jeśli zabrakło nam siekanych orzechów czy migdałowych płatków do obsypania boków tortu, możemy wykorzystać wiórki kokosowe lub... okruszki biszkoptów. Przełamie smak...

  • Danusia jak zwykle zaskakuje pomysłami. Tym razem przygotowała dwuwarstwowy tort czekoladowy. Biszkopty nasączone ponczem i przekładane konfiturą malinową oraz kremem kakaowo czekoladowo smakują fantastycznie. Biszkopt kakaowy5 jajek1 szklanka cukru¾ szklanki mąki pszennej¼ szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao Biszkopt o średnicy 24 cm4 jajka¾ szklanki cukru¾ szklanki mąki pszennej¼ szklanki mąki ziemniaczanej Biszkopt o średnicy 18 cm3 jajka½ szklanki cukru½ szklanki mąki pszennej1 łyżka...

  • ...w temp 180 stopni. Poncz: 0,5 l przegotowanej zimnej wody sok z 3 cytryn 1/4 szkl wodki zapach rumowy cukier do smaku   Krem: 1 l smietany kremowki cukier puder do smaku(...) zrobi jak mu sie podoba. Wyszla mi pychotka z tego tortu jednakze jest to mnostwo pracy i doszlam do wniosku ze bede robila tylko tort na urodzinki mojego dzieciatka Pozdrawiam Asiek...

  • W ostatnim odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować tort z dodatkiem warzyw. Jak wam się podoba przepis Tomasza? Blaty: 150 g cukinii zielonej 150 g cukinii żółtej 2 jajka 125 ml oleju rzepakowego 150 g cukru 225 g mąki (typ 450) ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 150 g cukru pudru 1 cytryna 50 g obranych pistacji tłuszcz do posmarowania formy Biszkopt: 2 jajka 150 g cukru białego 75 ml oleju słonecznikowego 225 g mąki (typ 450) ½ łyżeczki...

  • Komunijne torty

    ...to tortu orzechy włoskie można nieco podpiec w piekarniku - zyskają na smaku i aromacie, a przy okazji łatwiej zdejmiemy z nich skórkę. Nasączanie blatów Upieczony i wystudzony biszkopt przecinamy na 2-3 blaty i nasączamy je syropem (z cukru i wody z dodatkiem aromatu) lub ponczem (z osłodzonego naparu kawy), by tort był delikatny i wilgotny. Po przełożeniu kremem warstwy tortu układamy tak...

  • W finałowym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" Krzysztof Ilnicki poprosił uczestników o przygotowanie wyjątkowego tortu. poradzilibyście sobie z jego odtworzeniem? BISZKOPT ORZECHOWY 33 g mąki pszennej typ 450 58 g mielonych orzechów laskowych 100 g białka 80 g cukru pudru 80 g masła MetodaPrzesiać mąkę i wymieszać z orzechami. Ubić bezę. Upłynnić masło. Połączyć wszystkie składniki. Na blasze wyszprycować dysk o rozmiarach mniejszych niż rant tortu i o grubości wg uznania. Upiec w...