• Informacje na temat:

    pomidory zielone

Przepisy na temat: pomidory zielone
Artykuły na temat: pomidory zielone
  • Zielone złoto

    ...regionie ajta), czarne oliwki, suszone albo świeże pomidory, wszystko doprawione czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą. Liście w roli głównej Tyle jeśli chodzi o Włochy, wracam do Warszawy, gdzie Pan Ziółko(...)! Można go dodawać do sałatek, gotować jak szpinak lub posypywać nim różne dania. Proszę porozglądać się w ogródku lub w parku. Może rośnie tam coś zielonego, smacznego, zdrowego, co urozmaici stały...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. Rasbak / Wikimedia Commons Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i...

  • Żółte pomidory

    .... Żółta salsa  Pomidory umyj i pokrój w kostkę. Dołóż do nich tak samo pokrojoną czerwoną cebulę, czosnek, zielone chili, listki bazylii i sól. Wymieszaj, przełóż do miseczek i podawaj z grzankami(...) delikatniejszą skórkę i nieco słodszy smak. Zawierają mniej likopenu, substancji o silnych właściwościach antynowotworowych, za to świetnie regulują przemianę materii i działają uspokajająco. Pomidory te są...

  • Zielone ziemniaki i pomidory są nie tylko niedojrzałe, ale także trujące. Zawierają bardzo szkodliwe substancje - glikoalkaloidy. Czy poczciwe ziemniaki mogą być trujące?    Fot. 123RF Okazuje się, że zwykłe, jadane przez Polaków niemal codziennie ziemniaki, mogą być bardzo szkodliwe. Niektóre z nich zawierają dwa trujące glikoalkaloidy: solaninę i chakoninę. Te substancje to naturalne insektycydy i fungicydy - służą roślinom za środek odstraszający insekty, grzyby i zwierzęta. Jest ich...

  • Jabłka i zielone pomidory wpływają na masę mięśniową

    Naukowcy z Uniwersytetu Iowa odkryli białko, które powoduje starzenia się mięśni, a tym samym ich osłabienie. Równocześnie badacze wykazali, że związki zawarte w skórkach jabłek i pomidorach, niwelują działanie tego białka i zanikowi mięśni.

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Pomidory - powakacyjne SOS dla skóry

    Pomidory to produkt, którego w naszej diecie nie może zabraknąć po wakacjach - przekonuje dietetyk Alex Caspero. Wyjaśnia, że bogate w likopen warzywo pomoże naprawić szkody wyrządzone skórze po długich kąpielach słonecznych.

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

  • Pomidory w każdej postaci

    ...w różnych kolorach - czerwone, żółte, pomarańczowe. Sprawdzą się w sałatkach, daniach z makaronu oraz do koreczków. Doskonale komponują się z czarnymi oliwkami. Zielone To pomidory niedojrzałe. Nie(...)Są wszechstronne. W sezonie najlepiej jeść świeże pomidory. Ale wtedy warto też przygotować z nich przetwory. Pomidory przetworzone są uważane za zdrowsze niż świeże, bo mają sporo antynowotworowego...

  • Roślinne potrawy do podania na wieczerzę wigilijną i między świętami oraz podczas spotkań przy kawie i grzanym winie. „Zielona” Gwiazdka to nie tylko choinka – to uroczysty czas i dla ludzi, i dla zwierząt I czas objadania się: daktylowe praliny, chleb z orzechami i cynamonem, słonecznikowe klopsiki, marynowana na słodko cukinia, cebula z pieca - to tylko część pysznych wegańskich przepisów na niezapomniane święta. Karoline Jönsson, szwedzka blogerka kulinarna, która najchętniej je to, co...

Wideo na temat: pomidory zielone
  • Polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu. Przepisy Darii Ładochy

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha przygotowała dania kuchni polskiej, ale w nowoczesnym wydaniu. Na stole pojawiły się potrawy: kapuśniak z suszonymi pomidorami, śledzie na ostro z oliwkami, musztardą i zielonym pieprzem, pieczona makrela z warzywami oraz łazanki z kapustą kiszoną, pomidorkami cherry i grzybami shitake.

  • Obiad i deser według przepisu Anny Starmach

    Anna Starmach zdradziła swoje szybkie i łatwe przepisy na obiad i deser. Ekspertka kulinarna przygotowała zupę pomidorowo-marchewkową z pieczonych pomidorów, zielone risotto i waniliowe ciastka z truskawkami.

  • Prosty deser według Anny Starmach

    Anna Starmach zdradziła w "Dzień Dobry TVN" swoje szybkie i łatwe przepisy na obiad i deser. Ekspertka kulinarna przygotowała zupę pomidorowo-marchewkową z pieczonych pomidorów, zielone risotto i waniliowe ciastka z truskawkami. (DDTVN/x-news)