• Informacje na temat:

    pomidory z zalewie do słoików

Przepisy na temat: pomidory z zalewie do słoików
  • Składniki na 6-8 słoików: 1000 g niewielkich czerwonych i żółtych pomidorów; 2 główki czosnku; 4 papryczki chili; roztwór octu spirytusowego (według uznania 1 część octu na 2 albo na 3 części wody); olej roślinny; cukier, sól do smaku.

  • Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na domowe krojone pomidory w zalewie, na zimę do słoików. Tak przygotowane pomidory, są bardzo smaczne i według mnie lepsze niż sklepowe :).

  • Pomidory w ostrej zalewie

    .... ( 1 część octu na 2 lub 3 części wody), - olej roślinny, - cukier, sól Przygotowanie: 1. Pomidory umyj, pokrój na połówki lub ćwiartki. Czosnek obierz, posiekaj. Papryczki chili rozetnij wzdłuż, usuń nasionka, a strączek drobno pokrój. Czerwone pomidory wymieszaj z czosnkiem, żółte z papryczką chili (ilość papryczki możesz zmieniać wg własnych upodobań smakowych). 2. Na dno słoja wlej dwie...

  • Przepis wart wypróbowania: "Pomidory w zalewie"

  • Zamknij lato w słoiku

    ..."Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.

  • Sprawdzony przepis na "Pomidory w zalewie"

  • 7 przepisów na doskonałą pizzę

    Pół kostki (21 g) drożdży Szczypta cukru Łyżeczka soli 1 łyżka oleju Opakowanie krojonych pomidorów Pęczek zielonej cebulki  Opakowanie owoców morza w zalewie 125 g tartego sera Bel...

  • Pomidory i oliwki są zdecydowanie trafnym połączeniem (np. w zupie, sosie, jako baza pod pizze) W tym roku kolejny debiut w moich przetworach- w roli głównej pomidor i oliwka :)

  • Od kilku lat robię. Przepis niezawodny, zawsze się udaje i bardzo smakuje. W zimie mam namiastkę lata :) wystarczy tylko podsmazyć kiełbaskę z cebulką i mamy pyszne leczo.

  • Pomidory z własnej uprawy, przepis wygrzebany gdzieś z internetu, nieco zmodyfikowany i oto fajna propozycja na zdrowe pomidory na zimowe dni.

Artykuły na temat: pomidory z zalewie do słoików
  • Warzywa pozytywnie zakręcone

    Masz ochotę na coś niebanalnego? Skosztuj bakłażana w miodowej zalewie, ogórków na ostro z chili oraz czosnku w winie.

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Czerwona, żółta, zielona

    Papryka faszerowana z ajvarem Pasta paprykowa ajvar to bałkański przecier z pieczonej słodkiej papryki, bakłażana i (ewentualnie) pomidorów. Upieczone papryki, bakłażan i pomidory obierz ze skórki, przetrzyj, dodaj roztarty czosnek, dopraw do smaku solą, pieprzem, ziołami. Pastę przełóż do słoików, na wierzch wlej łyżeczkę oleju i zapasteryzuj. Składniki na 4 porcje: 4 duże dojrzałe czerwone...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Smaki lata: złote kurki

    ...ich smakiem. Przedstawiamy ciekawe pomysły na przygotowanie kurek, dzięki którym staną się one Twoimi ulubionymi grzybami! MLS Kurki w zalewie Składniki na 5 słoiczków: 1 kg kurek(...) gorącą zalewę wlej do słoików z kurkami i mocno je zakręć. Nagrzej piekarnik do temperatury 100 st. C. i wstaw do niego słoiczki. Pasteryzuj w ten sposób 15-20 minut. Możesz pasteryzować również...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

  • Złość nasza powszednia

    ..., opowiadała dowcipy, zapraszała gości. Szła na bazarek, wybierała kwiaty do wazonu i pomidory na sałatkę, biegała z psem po sadzie ojca. Cieszył ją zapach chodników po burzy. To może wrócić? Agnieszka...

  • Coraz więcej osób zwraca uwagę na fakt, iż pomidory dostępne w sklepach nie smakują już tak jak dawniej. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Fot. 123RF/PicselCoraz częśćiej pomidory, które kupujemy mają mdły i niewyraźny smak w niczym nie przypominającego tego sprzed kilkunastu lub kilkudziesięciu lat. Dzieje się tak bez względu na to, czy zakupów dokonamy w wielkopowierzchniowym sklepie czy też na maleńkim straganie. Warzywa o intensywnym, charakterystycznym smaku stają się rzadkością. W...

  • Solidny zimowy obiad

    ...: - 1 opakowanie makaronu wstążki - słoiczek suszonych pomidorów w zalewie z oliwy - 20 dag sera feta - słoiczek czarnych lub zielonych oliwek Sos: - 200 ml wody - 5 kropel sosu sojowego - oliwa pozostała(...) gotujemy al dente, czyli na pół twardo. Odcedzamy i odstawiamy, aby wystygł. 2. Odsączone z zalewy pomidory kroimy na połówki. Oliwki wyjmujemy ze słoika, kroimy. Jeśli zdecydowaliśmy się wzbogacić...

  • Choć w supermarketach widzimy je cały rok, teraz trwa sezon na pyszne, polskie pomidory. Jakie mają właściwości odżywcze? Co z nich przygotujemy? Fot. 123RF/Picsel Ciężko sobie wyobrazić makaron czy pizzę bez aromatycznego sosu pomidorowego. Zupa pomidorowa, sok pomidorowy, sałatki, nawet kanapka - pomidor jest częstym gościem w naszej kuchni. Ceniony nie tylko za swój smak, ale również za wygląd. Piękne, okrągłe, dojrzałe, mieniące się różnymi odcieniami czerwonej barwy. Nie tylko są ucztą...