• Informacje na temat:

    pomidory w smietanie

Przepisy na temat: pomidory w smietanie
Artykuły na temat: pomidory w smietanie
  • Święta inaczej

    ..., pomidory, cykorię, liście sałaty) i ułożyć na półmiskach. Zjesz niewielką porcję i łatwiej ci będzie zrezygnować z dokładki, zwłaszcza że masz jeszcze tyle innych potraw do spróbowania. Obiad(...), kapustę, pomidory, seler, pietruszkę). Nadadzą mięsu soczystość, wzbogacą smak, a po upieczeniu staną się podstawą lekkiego sosu. Wystarczy je zmiksować, przełożyć na patelnię, podlać wytrawnym białym winem...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Pięć pokarmowych duetów ważnych dla twojego zdrowia

    Stosuj się do tych zasad, a poprawisz przyswajanie przez organizm cennych składników.

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Zanim wiosna ruszy w ogrodzie

    Zima powoli odchodzi, ustępując miejsca wiośnie, co dla wielu z nas oznacza rozpoczęcie prac w ogrodzie. Luty to dobry miesiąc na pierwsze nieśmiałe próby - już teraz możemy zaplanować prace, a nawet stworzyć własną, domową rozsadę. Od czego zacząć? Na to pytanie na pewno zna odpowiedź Maja Popielarska - znana wszystkich propagatorka pielęgnacji zieleni. Poniższy fragment pochodzi z najnowszej książki Mai "Maja w ogrodzie wiosna/lato", Wydawnictwo Zwierciadło.

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

  • Kotlety inaczej

    Tradycyjne kotlety schabowe nie muszą być zawsze takie same.

  • Coraz więcej osób zwraca uwagę na fakt, iż pomidory dostępne w sklepach nie smakują już tak jak dawniej. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Fot. 123RF/PicselCoraz częśćiej pomidory, które kupujemy mają mdły i niewyraźny smak w niczym nie przypominającego tego sprzed kilkunastu lub kilkudziesięciu lat. Dzieje się tak bez względu na to, czy zakupów dokonamy w wielkopowierzchniowym sklepie czy też na maleńkim straganie. Warzywa o intensywnym, charakterystycznym smaku stają się rzadkością. W...

  • Nietypowe spaghetti

    ..., pokroić w kostkę. Bazylię drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i, mieszając, usmażyć na szklisto. Dołożyć koncentrat pomidorowy. Oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Dodać pomidory(...) obrać, drobno pokroić i obsmażyć na oliwie. Dodać mielone mięso wołowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę na małym ogniu. Zalać winem, dołożyć pomidory z puszki (z sosem), listek...

  • Choć w supermarketach widzimy je cały rok, teraz trwa sezon na pyszne, polskie pomidory. Jakie mają właściwości odżywcze? Co z nich przygotujemy? Fot. 123RF/Picsel Ciężko sobie wyobrazić makaron czy pizzę bez aromatycznego sosu pomidorowego. Zupa pomidorowa, sok pomidorowy, sałatki, nawet kanapka - pomidor jest częstym gościem w naszej kuchni. Ceniony nie tylko za swój smak, ale również za wygląd. Piękne, okrągłe, dojrzałe, mieniące się różnymi odcieniami czerwonej barwy. Nie tylko są ucztą...