• Informacje na temat:

    pomidory w

Przepisy na temat: pomidory w
  • Kiszone pomidory

    Kiszone pomidory to naturalny probiotyk...

  • Pomidory nadziewane orzo, peperroni, feta i warzywami

  • Pomidory na zdrowie

    Co zrobić do jedzenia, gdy wracasz z urlopu, a w lodówce pustka? Dwie rzeczy masz na pewno; jajka i kupione po drodze pomidory. I to właściwie wystarczy, by przyrządzić smaczna kolację.

  • Sprawdzony przepis na "Pomidory w zalewie"

  • Rajskie pomidory

    ....  3. Pomidory nadziej farszem mięsnym, posyp serem żółtym. Przełóż do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Piecz w temp. 180C przez 25-30 minut.

  • Przepis wart wypróbowania: "Pomidory w zalewie"

  • Faszerowane pomidory

    ..., pozostawiając na bokach miąższ. Wydrążone pomidory napełniamy przygotowaną wcześniej pastą i dekorujemy je wg uznania.

  • Cześć!!! Zapraszam was dzisiaj na kiszone pomidory. Pomysł na to danie pochodzi z Ukrainy, a kiszone pomidory, doskonale pasują do pieczonych mięs i wędlin.

  • Kieszonki z pomidorami

    Sposób przygotowania 1. Szparagi oczyść, odetnij twarde końce. Pędy ponownie zwiąż w pęczki. Wstaw pionowo (główkami do góry) do wysokiego garnka z posolonym wrzątkiem. Gotuj ok. 10 minut.  2. Filety opłucz, osusz, każdy głęboko natnij. Posyp solą i pieprzem. Pomidory pokrój na kawałeczki. Ser pokrusz, wymieszaj z pomidorami. Masę przypraw pieprzem oraz oregano. Nacięcia w mięsie napełnij...

  • są bardzo dobre do zupy a najlepsze z kanapkami

Artykuły na temat: pomidory w
  • Przecieramy pomidory

    Jeśli chcesz to szybciej zrobić, wlej trochę wody na dno do garnka (gdy pomidory są mało mięsiste, później jej trochę dolej). Pokrój je na cząstki i gotuj 20 minut. Potem rozbij blenderem, który zmieli skórki, więc zostaną ci tylko pestki. Masę przetrzyj przez tradycyjne, siatkowe sitko za pomocą tzw. pałki do ucierania ciasta w makutrze (z okrągłą główką).  Zamiast niej możesz wykorzystać do...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Pomidory faszerowane

    Pomidory można zapiekać pojedynczo: każdy zawinąć w liść sałaty, następnie w pergamin, związać nicią i wstawić do piekarnika.

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Pomidory

    ...liściach są wodniste, szarozielone, wolno brązowiejące plamy, pomidory dopadła ziemniaczana zaraza. Przy deszczowej pogodzie pojawi się szarobiały nalot zarodników grzyba. Choroba błyskawicznie zniszczy uprawę. By nie dopuścić do tego, podlejmy rośliny roztworem drożdży piekarskich i wody: 5 dag na 7 litrów. Dojrzewające pomidory zasilajmy gnojówką z pokrzywy, rozcieńczoną wodą w stosunku 1:10. Do...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

  • Zapiekanka z pomidorami

    ...1. Bakłażany myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry o grubości centymetra. Oprószamy solą i odstawiamy na 10 minut. Na koniec ponownie osuszamy papierowym ręcznikiem.  2. Mozzarellę osączamy z zalewy. Umyte pomidory kroimy w niezbyt cienkie plastry, podobnie jak ser.  3. Jaja wybijamy do miseczki, doprawiamy pieprzem, solą i rozkłócamy. Na osobne talerzyki przesypujemy mąkę...

  • Choć w supermarketach widzimy je cały rok, teraz trwa sezon na pyszne, polskie pomidory. Jakie mają właściwości odżywcze? Co z nich przygotujemy? Fot. 123RF/Picsel Ciężko sobie wyobrazić makaron czy pizzę bez aromatycznego sosu pomidorowego. Zupa pomidorowa, sok pomidorowy, sałatki, nawet kanapka - pomidor jest częstym gościem w naszej kuchni. Ceniony nie tylko za swój smak, ale również za wygląd. Piękne, okrągłe, dojrzałe, mieniące się różnymi odcieniami czerwonej barwy. Nie tylko są ucztą...

  • Pora na pomidora

    Faszerowane pomidory Przygotowanie: Przygotuj farsz: do mielonego mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, kajzerkę namoczoną w mleku oraz roztrzepane...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...

Zdjęcia na temat: pomidory w
Wideo na temat: pomidory w
  • Jak zrobisz domowe suszone pomidory?

    Kucharz Andrzej Polan zdradził w kuchni "Dzień Dobry TVN", jak przygotować suszone pomidory domowym sposobem. Na stole pojawiły się też dania takie jak: grzanki z pomidorami, malinami i miodem oraz krokiety z kaszy z grzybami. (Dzień Dobry TVN)

  • 5 zbawiennych właściwości pomidorów

    Pomidory to samo zdrowie! Teraz jest na nie najlepszy czas, bowiem możemy już dostać świeże, polskie warzywa w każdym sklepie. Dlaczego warto je jeść? Okazuje się, że mają zbawienne właściwości. Nie dość, że opóźniają procesy starzenia dzięki zawartemu w nich likopenowi, to jeszcze są doskonałe dla osób na diecie. Mają mało kalorii i w 93% składają się z wody. Sprawdźcie dlaczego jeszcze warto

  • Jak dokładnie obrać pomidora?

    Pomidory to chyba jedne z popularniejszych warzyw w Polsce. Dostępne przez cały rok, jednak najlepsze właśnie w sierpniu. Pomidory stanowią doskonałe źródło witaminy C i E oraz beta karotenu oraz likopenu – antyutleniaczy, opóźniających procesy starzenia.