• Informacje na temat:

    pomidory na zimę w całości

Przepisy na temat: pomidory na zimę w całości
  • Michel Moran: Polacy potrafią gotować

    Kiedy pomidory z puszki są lepsze od świeżych? Jak przepisy trafiają do książki kucharskiej? Jak polska tradycja kulinarna prezentuje się na tle europejskiej? Na te i inne pytania odpowiada Michel Moran - szef kuchni, restaurator, juror polskiej edycji MasterChefa i autor popularnych książek kucharskich.

  • ...sezonie letnim bez problemu możemy je zamrozić. Zioła powinny być zebrane świeże, dokładnie oczyszczone i umyte. Jeśli preferujemy drobno posiekane, musimy je pokroić, jeśli nie, możemy mrozić je w całości(...) z oczywistych powodów nie możemy sięgnąć po nie na przydomową grządkę, a warzywa w marketach są wątpliwej świeżości w dodatku w bardzo niełaskawej cenie, mrożonki sprawdzają się idealnie. - Pomidory...

  • Wypróbowany przepis na "Pomidory zapiekane w całości, z orzechami, rodzynkami i fetą"

  • Jeżeli mamy pomidory i i mnóstwo świeżych ziół i nie wiemy co z nich zrobić to jak znalazł będą w zimie do zupy pomidorowej lub do spaghetti. Pomidory z ziołami własnej produkcji są lepsze niż pomidory z puszki:) Zapach świeżych ziół przechodzi do zalewy przez co są ciekawsze w smaku.

  • Gdy ilość dojrzewających w słońcu i mięknących stopniowo pomidorów przekracza nasze możliwości konsumpcyjne – wówczas zaczynam przygotowywać najrozmaitsze warianty pomidorowych przetworów. Tym razem przygotowałam pomidory na zimę z hinduskim akcentem.

  • W zimie jak znalazł.

  • Najlepsze wędliny to domowe wędliny: bez konserwantów, sztucznych dodatków i wiadomo z jakiego mięsa. Polecam aromatyczny schab pieczony w całości, który może być podawany z pysznym sosem i kaszą gryczaną jako danie obiadowe lub jako wędlina do kanapek.

  • Takiej zimnej kawce nikt nie odmówi, spokojnie możemy ją podać dzieciom, ciśnienie na pewno im nie podskoczy.

  • Wspaniały dodatek do mięsa i ryb.

Artykuły na temat: pomidory na zimę w całości
  • Pomidory na zimę - jak je przechować

    ...i suche pomidory pokrój na ćwiartki lub ósemki. Małe, koktajlowe możesz zostawić w całości. Włóż do słoików, wsyp do każdego płaską łyżeczkę soli (na półlitrowy słoik), zakręć i pasteryzuj, np. w piekarniku, w temperaturze 140ºC przez 40 minut. Przedtem blachę wyłóż bawełnianą ścierką. Zostaw słoje w piekarniku aż ostygną. Tak zrobisz szybki przecier Umyj pomidory i pokrój na cząstki. Wrzuć je...

  • Słodkie przetwory przyrządzamy wówczas, kiedy w sklepach półki pełne są świeżych i pachnących owoców. Chcąc utrwalić smak lata, decydujemy się zamknąć go w słoiku razem ze słodyczą owocu. Fot. 123RF/Picsel Najbardziej popularny jest dżem, który przyrządza się z owoców, gotowanych z dużą ilością cukru, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Niekiedy, aby osiągnąć lepszy efekt, używa się do tego procesu specjalnego cukru żelującego lub dodaje substancji żelującej. Najczęściej jest to pektyna...

  • Młode jarzynki

    Choć przez cały rok możemy kupić wspaniałe pomidory z Hiszpanii czy sałatę z Włoch, to i tak zawsze czekamy na pierwsze polskie warzywa...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Salatka z Arles i o sezonach w kuchni

    ...parze 10 minut. Koncowki zachowujemy w calosci, reszte kroimy w plasterki. Dodajemy do nich pokrojone pomidory, liscie bazyli, oliwki. Doprawiamy. Na wierzchu kazdej porcji ukladamy koncowki szparagow...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

  • Nie bój się mrozić

    ...w całości. Ale już, co do obierania ze skórki, są tego i zwolennicy i przeciwnicy. Jedni przed zamrożeniem, zanurzają pomidory w gorącej wodzie i zdejmują skórkę, inni, skórki nie zdejmują. Pora(...), jeśli nie, możemy mrozić je w całości. Do mrożenia idealny jest koperek, bazylia, natka pietruszki korzennej, tymianek, szczypiorek i melisa. Zioła możemy przechowywać od 3-4 miesięcy. Owoce Smak...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Karnawał z wielorybem

    ...mają wielu możliwości, by zostać zauważone. Rywalizacja jest ostra i bezpardonowa - podczas parad w stronę platformy konkurencyjnego barrio nierzadko lecą niedopite puszki z piwem albo pomidory(...) koniec półwyspu, obok dzisiejszych kurortów Cabos. Po uzyskaniu niepodległości przez Meksyk stała się w całości jego terytorium. Dopiero napływ osadników amerykańskich i wojna w połowie XIX wieku...

  • Choć w supermarketach widzimy je cały rok, teraz trwa sezon na pyszne, polskie pomidory. Jakie mają właściwości odżywcze? Co z nich przygotujemy? Fot. 123RF/Picsel Ciężko sobie wyobrazić makaron czy pizzę bez aromatycznego sosu pomidorowego. Zupa pomidorowa, sok pomidorowy, sałatki, nawet kanapka - pomidor jest częstym gościem w naszej kuchni. Ceniony nie tylko za swój smak, ale również za wygląd. Piękne, okrągłe, dojrzałe, mieniące się różnymi odcieniami czerwonej barwy. Nie tylko są ucztą...