• Informacje na temat:

    pomidory marynowane z bazylią

Przepisy na temat: pomidory marynowane z bazylią
  • Wstążki z bazyliowym pesto i marynowanymi karczochami

    ... i wymieszaj. Pokrój karczochy w cienkie plasterki i dodaj do makaronu z sosem. Posiekaj pomidory i wrzuć je na patelnię, następnie dodaj orzechy i połowę parmezanu. Dokładnie wymieszaj. Posyp po...

  • Taki czas, zamykamy w słoiki dary natury, tym razem pomidory malinowe.

  • Składniki : 60 dag piersi z kurczaka, 1 cebula pokrojona w kostkę, 20 dag bukietu warzyw, 1 papryczka chilli, 100 ml salsy pomidorowej, 10dag sera Mozzarella, 2 ząbki czosnku, 50 ml oliwy z oliwek, bazylię, biały pieprz, liść laurowy, sól.

  • oryginalny smak...

  • Marynowane steki z karkówki

    Składniki dla 4 osób: - 2 gałązki bazylii, - po 1 gałązce rozmarynu i szałwii, - 6 łyżki oleju, - 3 łyżki soku z cytryny, - 4 steki z karkówki (po ok. 175 g), - 250 g cukinii, - 400 g kolb kukurydzy (z puszki), - sól, - pieprz, - 1 cebula, - 2 pomidory, - 200 ml sosu Salsa Przygotowanie: Zioła umyć i posiekać. Wymieszać z olejem i sokiem z cytryny. Cukinię i kolbki...

  • Wypróbowany przepis na "Pomidory marynowane z ziołami"

  • Pomidory przekładane

    Składniki: - 6 pomidorów, - 20 dag plasterków szynki wędzonej lub parmeńskiej, - duża (20 dag) kulka mozzarelli, - listki bazylii, - ocet balsamiczny, sól, pieprz Przygotowanie: 1. Pomidory(...) przemian plastry mozzarelli złożone z listkiem bazylii oraz szynkę. 2. Każdy z pomidorów ustaw na osobnym talerzyku. Oprósz solą i pieprzem, skrop octem balsamicznym. Podawaj jako przekąskę. Pomidory...

  • Wypróbowany przepis na "Pomidory z natką i bazylią"

  • Pomidory w przecierze

    Składniki na 4 słoiczki: - 1 kg małych twardych miąższowych pomidorów, - 1,2 l gotowego przecieru pomidorowego Przygotowanie: 1. Pomidory umyj, delikatnie ponacinaj na krzyż, następnie zanurz na chwilę (około 50 sek.) we wrzącej wodzie. Pomidorki wyjmuj z wrzątku łyżką cedzakową, a następnie przelej zimną wodą i zdejmij skórkę. 2. Przecier pomidorowy zagrzej niemal do wrzenia. Pomidorki...

  • Doskonałe danie na lekką kolacje lub lunch.

Artykuły na temat: pomidory marynowane z bazylią
  • Sałatka z marynowanymi pomidorkami koktajlowymi oraz kulkami mozzarelli

    Pomidory i mozzarella to doskonale dobrana para, dlatego wariacji na temat słynnej sałatki caprese nie brakuje. Tym razem proponujemy marynatę z dodatkiem czosnku, miodu i octu balsamicznego oraz aromatycznych ziół.

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Ciasto na oliwie z cukinią i bryndzą

    ...w dłoniach z nadmiaru soku. Wymieszaj z posiekaną bazylią i suszoną miętą. Dodaj usmażoną cebulę z czosnkiem i masę jajeczną. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto podziel na 2 części w stosunku...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Kotleciki mielone przyprawione na pikantnie

    ...z suszonymi pomidorami i posiekaną bazylią. Zamarynowane ogórki i cebulę przypraw solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. Kotleciki podawaj z purée i sałatką z ogórków. Udekoruj odłożoną bazylią. Zobacz(...)Przygotowanie: Suszone pomidory odsącz. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki. Gotuj je w lekko posolonej wodzie przez 20 minut. Ogórki umyj, pokrój w cienkie plasterki. Czerwoną cebulę obierz, pokrój...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a...

  • Schabowy przekładaniec

    ...do 175°C. Piec 150 min. Pozostałą cebulę posiekać, zeszklić na oliwie, dodać koncentrat pomidorowy i pokrojone pomidory, doprawić do smaku. Gotować na średnim ogniu przez ok. 10 min, często...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

  • Zapiekanka makaronowa

    Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę. Kiedy zmięknie, wrzuć posiekany czosnek i mielone mięso. Smaż, od czasu do czasu mieszając.  Następnie dodaj przecier pomidorowy i pomidory marynowane razem z zalewą. Wlej bulion i wino. Włóż liście laurowe i dopraw solą oraz pieprzem. Wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem. Makaron ugotuj al dente we wrzącej, osolonej...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne jest, kto przywiózł...