• Informacje na temat:

    pomidory krojone

Przepisy na temat: pomidory krojone
  • Kurczak w pomidorach z ciecierzycą

    Sposób przygotowania Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy pokrojone i doprawione solą oraz pieprzem kawałki kurczaka, które chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy do cebuli i kurczaka krojone pomidory z puszki i przyprawy. Całość dusimy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając. W tym czasie odcedzamy cieciorkę, zostawiając zalewę. Dorzucamy cieciorkę...

  • Szybkie,dobre,nie wymagające dużo pracy

  • Faszerowane pomidory

    ..., pozostawiając na bokach miąższ. Wydrążone pomidory napełniamy przygotowaną wcześniej pastą i dekorujemy je wg uznania.

  • Są pyszne, zajada się nimi cała rodzinka:) Dobrze smakują też na zimno.

  • Smażone pomidory w panierce z polenty

    Wegetariańskie, lekkie, ze szczyptą orientu - Sabrina Ghayour wie jak odczarować zwykłe przekąski. Latem proponuje smażone pomidory w panierce z polenty.

  • wersja vege - prosta zupa z czymś do pogryzienia, bo "bez pomidorowej to nie ma obiadu" - jak mówią dzieciaki

  • Tarta z pomidorami i mozzarellą

    Pełnia lata, więc do szczęścia wystarczą pomidory, zioła i trochę sera, by przyrządzić smaczne danie. Tarta z pomidorami i serem mozzarella, doprawiona ziołami prowansalskimi nie wymaga zbyt wiele pracy i stania przy kuchni, co w letni dzień ma znaczenie...

  • Zastosowanie w zależności od bogatej wyobraźni :) (Przepis powstał na skutek niedosytu po spróbowaniu gotowego produktu, którym poczęstowała mnie sąsiadka)

  • Pomidory faszerowane z serem

    Smaczne i zdrowe, ale przede wszystkim proste – idealna przekąska na sylwestrową noc lub karnawałową zabawę. Polecamy przepis Sylwii Ładygi, ambasadorki marki Serenada, uczestniczki V edycji programu Masterchef. Te faszerowane pieczone pomidory zachwycą podniebienia każdego smakosza!

  • Wypróbowany przepis na "Faszerowane pomidory"

Artykuły na temat: pomidory krojone
  • Nieodzowny pomidor

    Do sosów, zapiekanek, sałatek, zup i przystawek - pomidory dawaj do wszystkiego.

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Bakłażany pieczone z pomidorami

    ...1. Umyte i osuszone bakłażany kroimy w plastry, zasypujemy solą i odstawiamy na 20 minut. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w plastyry, oprószamy pieprzem...

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • Zapiekanka z pomidorami

    ...1. Bakłażany myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry o grubości centymetra. Oprószamy solą i odstawiamy na 10 minut. Na koniec ponownie osuszamy papierowym ręcznikiem.  2. Mozzarellę osączamy z zalewy. Umyte pomidory kroimy w niezbyt cienkie plastry, podobnie jak ser.  3. Jaja wybijamy do miseczki, doprawiamy pieprzem, solą i rozkłócamy. Na osobne talerzyki przesypujemy mąkę...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Warzywa z pomidorami

    Idealne na danie na zimę. Pomidory zwierają dużą ilość potasu, co korzystnie wpływa na serce.

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

  • Pomidory po prowansalsku

    Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie na sypko, studzimy. Pomidory i cukinię myjemy, osuszamy. Cebulę obieramy.  Pomidory odcinamy na 3/4 wysokości od strony szypułek. Wydrążamy miąższ(...), doprawiamy pieprzem, ziołami prowansalskimi i solą, mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Pomidory wypełniamy farszem i ustawiamy w naczyniu. Wierzchy posypujemy odrobiną bułki...

  • Coraz więcej osób zwraca uwagę na fakt, iż pomidory dostępne w sklepach nie smakują już tak jak dawniej. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Fot. 123RF/PicselCoraz częśćiej pomidory, które kupujemy mają mdły i niewyraźny smak w niczym nie przypominającego tego sprzed kilkunastu lub kilkudziesięciu lat. Dzieje się tak bez względu na to, czy zakupów dokonamy w wielkopowierzchniowym sklepie czy też na maleńkim straganie. Warzywa o intensywnym, charakterystycznym smaku stają się rzadkością. W...