• Informacje na temat:

    pomidory bez pasteryzacji

Przepisy na temat: pomidory bez pasteryzacji
  • Moje pierwsze słoiczki ketchupu z cukinii. Do jego przygotowania użyłam, oprócz cukinii oczywiście, świeżych pomidorów. Koncentratu pomidorowego dodałam tylko 1 łyżkę dla koloru ;) Z efektu końcowego jestem bardzo zadowolona, więc przepis polecam. Inspiracją był dla mnie przepis z blogu Bajeczna kuchnia.

  • Pasteryzacja to po prostu zamknięcie smaku owoców i warzyw w słoiku przy wykorzystaniu odpowiedniej temperatury. Sposobów pasteryzacji jest kilka a ich wybór zależy od tego co i w czym będziemy pasteryzować.

  • Każdego roku przygotowuję kilka słoiczków tak przygotowanych owoców , by mieć je do ciast pod galaretkę. Są twarde, jędrne i smaczne .

  • Zastosowanie w zależności od bogatej wyobraźni :) (Przepis powstał na skutek niedosytu po spróbowaniu gotowego produktu, którym poczęstowała mnie sąsiadka)

  • Przepis wart wypróbowania: "Pomidory faszerowane"

  • Przepis wart wypróbowania: "Suszone pomidory"

  • Pyszne i oryginalne danie,z pewnością przypadnie Wam do gustu. Doskonały obiad na upalne dni.

  • sprawdźcie sami

  • Wypróbowany przepis na "Pomidory z soczewicą"

  • Smaczny pomysł na "Pomidory na rukoli"

Artykuły na temat: pomidory bez pasteryzacji
  • Fakty i mity o pomidorach i przetworach pomidorowych

    Pomidory to zdrowy i nieodłączny element każdej diety. Warzywa te - dostępne zarówno w postaci świeżej, jak i przetworów pomidorowych - są źródłem wielu cennych substancji odżywczych, mikro- i makroelementów oraz witamin. Wiedzę o tym wyjątkowym warzywie porządkuje dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia, przytaczając najważniejsze fakty i obalając szkodliwe mity.

  • Sezon na pomidory trwa. Na targach można kupić piękne, świeże i pachnące pomidory. Ale co z nimi można zrobić? Podpowiemy wam kilka ciekawych pomysłów! Pomidory najlepiej komponują się z bazylią, oregano i rozmarynem.   Fot. 123RF.COM/PICSEL Ketchup bez sztucznych dodatków Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że ketchup kupujemy w sklepie, jednak możemy również zrobić go samemu w domu i zaskoczyć domowników i przyjaciół. Ketchup robiony w domu będzie też zdrowszy niż ten kupowany w sklepie - a to...

  • 7 sposobów, aby łatwiej robić przetwory

    Dzięki nim zrobisz przetwory szybciej i bez wysiłku. Skorzystaj więc z naszych pomysłów. Pomiar temperatury Zapewne przyda Ci się wtedy termometr ze szpikulcem ze stali nierdzewnej do kontroli(...), którym ustawia się temperaturę i czas. Sygnał dźwiękowy informuje o osiągnięciu pożądanego ciepła, a kranik z boku umożliwia odpływ wody. Uchwyty do słoików Bezpiecznie wyjmiesz nimi gorące słoiki...

  • Coraz więcej osób zwraca uwagę na fakt, iż pomidory dostępne w sklepach nie smakują już tak jak dawniej. Co jest przyczyną takiego stanu rzeczy? Fot. 123RF/PicselCoraz częśćiej pomidory, które kupujemy mają mdły i niewyraźny smak w niczym nie przypominającego tego sprzed kilkunastu lub kilkudziesięciu lat. Dzieje się tak bez względu na to, czy zakupów dokonamy w wielkopowierzchniowym sklepie czy też na maleńkim straganie. Warzywa o intensywnym, charakterystycznym smaku stają się rzadkością. W...

  • Rozgryźć EKO

    ...cyferki oznaczenia na skorupce) i ekologicznej (zerówek). Nikt z uczestników nie potrafił rozpoznać po smaku rodzaju zjadanego jajka - mówi Kręglicka. Ale bezbłędnie udało się to w przypadku białego sera. O ile ten z produkcji konwencjonalnej był suchy i łatwo się rozpadał, o tyle ekologiczny był puszysty i miał kremową konsystencję. Skąd ta różnica? - Ze sposobu pasteryzacji mleka, z którego...

  • Choć w supermarketach widzimy je cały rok, teraz trwa sezon na pyszne, polskie pomidory. Jakie mają właściwości odżywcze? Co z nich przygotujemy? Fot. 123RF/Picsel Ciężko sobie wyobrazić makaron czy pizzę bez aromatycznego sosu pomidorowego. Zupa pomidorowa, sok pomidorowy, sałatki, nawet kanapka - pomidor jest częstym gościem w naszej kuchni. Ceniony nie tylko za swój smak, ale również za wygląd. Piękne, okrągłe, dojrzałe, mieniące się różnymi odcieniami czerwonej barwy. Nie tylko są ucztą...

  • Ile jest soku w... soku?

    ...odżywczymi soków ze świeżo wyciśniętych owoców i tych, które zostały wyprodukowane przemysłowo bez dodatku cukru. Czytaj etykiety! Soki, pomimo że mają długi okres przydatności do spożycia, nie zawierają(...) opakowaniu nie gwarantuje, że jest to sok 100 proc., a więc otrzymany wyłącznie z owoców, bez dodatku wody, dosypanego cukru czy substancji dodatkowych. Gwarancję, że pijemy "owoce w płynie" da nam napis...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Zwłaszcza jeśli samodzielnie wyhodowaliśmy je na działce lub w przydomowym ogródku. Warto jednak wiedzieć, że bardzo często popełniamy błąd, który zupełnie pozbawia je aromatu i wielu właściwości. Fot.123RF Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo...

  • Konserwanty i spółka

    ...zakupu. Tymczasem to właśnie substancje chemiczne poprawiają wygląd artykułów spożywczych i bez nich wędlina czy ciastko nie byłyby tak apetyczne. "Chemia" zwiększa też trwałość skuteczniej, niż(...) składu byle czego. Mogą się tam znaleźć wyłącznie środki wpisane na listę zatwierdzoną przez niezależny Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Zanim do tego dojdzie, przeprowadzane są badania...

  • Pomidory są trujące, a po zjedzeniu choć jednego, krew zamienia się w kwas - tak uważano w Europie do XIX wieku. I nie do końca były to mylne poglądy. Fot. 123RF/Picsel Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, a konkretnie z Peru, gdzie do dziś można spotkać dzikie odmiany tej rośliny. Jako pierwsi pomidory hodowali Aztekowie, którzy znali je pod nazwą "xitomatl". Jedzono je wtedy z papryką, kukurydzą i solą - z tej potrawy wywodzi się dzisiejszy meksykański sos salsa. Nie do końca jasne...