• Informacje na temat:

    pomidorowa z feta

Przepisy na temat: pomidorowa z feta
  • Zupa pomidorowa z fetą

    W nowej odsłonie.

  • Zupa pomidorowa od zawsze komponuje się w naszą tradycję. Po niedzielnym rosole, przeważnie w poniedziałki króluje na polskich stołach. Aby nieco urozmaicić tę potrawę, proponuję Wam w wersji z fetą i makaronem ryżowym.

  • Sałatka pomidorowa z fetą - Ika

    4 pomidory, 1 duży ogórek, 1 opakowanie fety, 1 śmietana, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz.

  • - Kochanie, co chcesz na obiad? -Może być ta pomidorowa, którą proponujesz. I tak średnio raz na tydzień pomidorowa obowiązkowo z makaronem gości na naszym stole:) Wiem ze ktoś powie że zwykła zupa z przecieru pomidorowego ale uważam że dobry przecier nie jest zły;) polecam z Łowicza

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.

  • pyszna zupka domowa

  • Zupy oczyszczające

    Pomidorowa na ostro Sposób przygotowania Warzywa (poza pomidorami i cieciorką) pokrój w kostkę i podsmaż je na rozgrzanej oliwie wraz z kolendrą, kminem rzymskim, kurkumą, słodką papryką. Smaż(...) na oliwie. Zalej bulionem, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut (aż buraki będą miękkie). Całość zmiksuj i podawaj np. z uprażonymi nasionami, pestkami, szczypiorkiem i pokruszonym serem feta...

  • Makaron z oliwkami

    ...sosem pomidorowym, ułóż plasterki oliwek, pokrojonego w kostkę sera feta, posiekanej bazylii. Posyp parmezanem. 

  • Pyszne danie w stylu greckim. Krewetki, feta i aromatyczny sos pomidorowym z odrobina oregano.

Artykuły na temat: pomidorowa z feta
  • Roladki z papryką i serem feta

    ... 1. Umyj i oczyść paprykę, pokrój ją w dużą kostkę. Rozgrzej patelnię grillową, posmaruj oliwą i zgrilluj na niej kawałki papryki. Ostudzone warzywo przełóż do miski. 2. Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Umyj pomidor i pokrój w drobną kostkę. Ser typu feta odsącz z zalewy, pokrój i dodaj do warzyw. Wszystko razem dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj. 3. Umyj bakłażan i pokrój go wzdłuż...

  • Walka z kilogramami wydaje się być trudna i nudna. Wcale nie musi tak być! Najważniejsza w odchudzaniu jest siła woli, ale także i pomysły na to, co jeść, żeby było zdrowo i niskokalorycznie. Pomidory to świetny sposób na linię, zdrowie i urodę. Fot. 123RF.COM/PICSEL Pomidory w diecie Pomidory są idealnym warzywem dla odchudzających się. Zawierają w sobie aż 93 proc. wody. Oprócz tego, są bogate w błonnik, witaminy C, E, A, B i K. Pomidory to idealne źródło kwasu foliowego,...

  • Baklazany zapiekane z feta

    to nasza dzisiejsza kolacja... byla... bo juz "wsunieta"... na przystawke byl melon, na danie glowne baklazany i salata, na deser carpaccio z ananasa z...

  • Na historię zupy pomidorowej składają się dzieje samej zupy oraz losy pomidorów. Dziś ciężko w to uwierzyć, ale sympatyczne, czerwone warzywa, na które czekamy całą długą zimę, uznawano kiedyś za... truciznę! Fot. 123RF/Picsel Popularność pomidorowej nie powinna nikogo dziwić. Jest to danie bardzo stare, rodzime niemal dla każdej kuchni i prawdopodobnie rozpoczynające historię kulinariów. Sycąca, względnie tania, prosta do zrobienia i potrafiąca nakarmić wiele osób. A czy ktoś nie lubi...

  • Szpinakowy crumble

    ...z feta, rodzynkami i orzeszkami pini, na rozgrzewajaca zimowa kolacje... 4 porcje 600 g mrozonego szpinaku badz 1 kg swiezego choc to jeszcze nie sezon...

  • Chcesz długo cieszyć się zdrowiem i urodą? Jedz pomidory! I przyzwyczaj się do fioletowej zupy pomidorowej. Fot. 123RF/Picsel Po pomidory sięgamy chętnie - są smaczne, ale także bogate w składniki niezbędne dla naszego zdrowia. Spokojnie mogą jeść je osoby na diecie - 100 gramów pomidora to około 30 kcal. Ponadto pomidory są bogate w składniki odżywcze - zawierają duże ilości witamin A, B, C, E, PP i K, potas, żelazo, wapń i magnez. Zawierają też mangan, miedź, kobalt i brom, który ma...

  • Naleśniki ze szpinakiem

    Przygotowanie:  Do pomidorów dodaj dwa ząbki przeciśniętego czosnku oraz bazylię. Duś ok. 10 min. Cebulę i pozostały czosnek posiekaj, przesmaż ze szpinakiem. Wymieszaj z serem feta. Nadzieniem posmaruj naleśniki. Podawaj z sosem pomidorowym. Zobacz także: 

  • W jaki sposób zachować na dłużej wyjątkowy smak letnich pomidorów? Oczywiście, należy przygotować z nich przetwory. Nasi użytkownicy doskonale wiedzą jak je zrobić. Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami, bardzo szybko okazało się, że niepozorne pomidory mogą nawet uratować nam życie. Zawarte...

  • Ziołowe naleśniki z pomidorami

    ...-15 minut. Ser feta pokroić w kostkę. Zioła umyć, osuszyć, posiekać (zostawić kilka listków natki do dekoracji). Białka ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z mlekiem, wodą, szczyptą soli, delikatnie...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...