• Informacje na temat:

    pomelo z lososiem

Przepisy na temat: pomelo z lososiem
Artykuły na temat: pomelo z lososiem
  • Chudnij z Adele

    ..., cykoria, czerwona cebula. Z warzyw strączkowych: soja i produkty sojowe. Z owoców: borówki amerykańskie, truskawki, cytryny, pomarańcze, jabłka, pomelo, daktyle - szczególnie odmiany Medjoul...

  • Łosoś to bardzo smaczna ryba, która często gości na naszych stołach. Niestety, jej miłośnicy mogą mieć powody do zmartwień. Fot. 123RF/Picsel Hodowcy ryb z różnych zakątków globu alarmują, iż światowe zapasy łososi mogą być zagrożone. Wszystko to za sprawą tzw. „oceanicznych wszy", które dziesiątkują ich populację. Pasożyty, będące w rzeczywistości niewielkimi skorupiakami, przyczepiają się do ciała łososia, żerując na nim oraz sprawiając, iż nie nadaje się on do sprzedaży. Badania wskazują,...

  • Cała Polska gotuje, czyli kuchenne rewolucje

    ...warzywa i owoce, na przykład bataty i pomelo, które coraz częściej możemy znaleźć w warzywniaku pod blokiem. Lubimy wyzwania, chłoniemy światowe nowinki, wypróbowujemy przepisy przywiezione z zagranicy...

  • Łosoś to bardzo smaczna ryba, jednak w ostatnim czasie zaczął wywoływać wiele kontrowersji. Wiele osób zwraca uwagę, że mięso tej ryby może być skażone metalami ciężkimi. Jak więc kupować łososia, aby mieć pewność, że sobie nie zaszkodzimy? Fot. 123RF/Picsel Dietetycy zalecają spożywanie dań z ryb minimum 2 razy w tygodniu. W rzeczywistości na dania z rybą Polacy decydują się zdecydowanie rzadziej – przeciętnie raz na dwa tygodnie. Roczne spożycie ryb i owoców morza w naszym kraju to około...

  • Zastanawiacie się jak przygotować w domowych warunkach ser ricotta? Oto przepis na pyszny pudding z serem i wędzonym łososiem. Domowa ricotta 2 litry mleka sok z 1 cytryny szczypta soli morskiej   Do garnka wlać mleko, dodać sól morską i doprowadzić do zagotowania. Kiedy mleko zacznie się gotować zdjąć z ognia. Wystudzić kilka minut do uzyskania około 85 C. Dodać sok z cytryny. Ponownie wstawić garnek z mlekiem na gaz i podgrzewać na minimalnym ustawieniu. W tym czasie mleko zacznie się...

  • Tradycyjne Carpaccio włoskie wykonuje się z surowego mięsa łososia lub tuńczyka. Można jednak to wspaniałe danie przygotować używając marynowanego śledzia norweskiego. Sprawdźcie przepis! Składniki: 4 świeże filety ze śledzia norweskiego 1 bulwa kopru włoskiego 3 pomarańcze 100 g grubej soli morskiej 180 g cukru 20 g pieprzu 10 g przyprawy "5 smaków" 60 ml białego octu winnego 40 g masła 60 g rukoli 40 g orzeszków pinii 1/2 papryczki chili zielony pieprz świeży imbir świeża kolendra...

  • Zapach mandarynek i pomarańczy kojarzy się nam z Bożym Narodzeniem. Właśnie teraz jest na nie sezon, są najsmaczniejsze! Dobrze jest wiedzieć, że niepozorne mandarynki to nie tylko pyszny, świąteczny przysmak... Fot. 123RF.COM/PICSEL Suszona skórka mandarynki jest wykorzystywana w tradycyjnej medycynie chińskiej do regulowania przepływu siły życiowej nazywanej qi. W medycynie współczesnej naukowcy coraz częściej odkrywają, że mandarynki rzeczywiście mają wiele zaskakujących właściwości...

  • Tuż przed pojawieniem się nowalijek, kończy się sezon na rzadko wykorzystywane w naszej kuchni warzywo – cykorię. Co ważne, właśnie z końcem jej upraw, czyli w kwietniu, cykoria jest najsmaczniejsza. Tylko co z nią zrobić? Fot. 123RF/Picsel Pierwotnie cykorię uprawiano dla korzeni, które były, i nadal są, wykorzystywane jako substytut kawy. Liście uprawia się od około 150 lat, a o podaniu ich na stoły zadecydował przypadek. Otóż pewnego razu, w Belgii, cykoria obrodziła tak obficie, że część...

  • To przyprawa nad przyprawami, wszystkim doskonale znana, z nią wszystko od razu smakuje lepiej! Kucharze w Restauracji Hawełka dodają jej do każdej potrawy. Jaka to przyprawa? To gotowanie z sercem i myślą o osobie, dla której przygotowujemy danie... Zdjęcia dzięki uprzejmości restauracji Hawełka Tradycyjna liczba potraw przygotowywanych na Święta Bożego Narodzenia przyprawia o zawrót głowy nawet biegłych w sztuce kulinarnej. Dwanaście dań w wigilię, obfity obiad świąteczny, a do tego góra...

  • Cook Story by Samsung to wyjątkowe miejsce na mapie Warszawy. Zabiera gości w podróże pełne smaków oraz aromatów z różnych stron świata. Pozwala łączyć najlepszą kuchnię z nowoczesnymi technologiami, które dziś stają się jej nieodłączną częścią. Fot. materiały prasowe Wyjątkowe miejsce to także wyjątkowi goście. Pierwsze urodziny Cook Story by Samsung uświetnił swoją obecnością Michel Troisgros, przewodniczący prestiżowego Samsung Club des Chefs. Ten wybitny francuski szef kuchni, na co...