• Informacje na temat:

    polskie zrazy cielęce

Przepisy na temat: polskie zrazy cielęce
  • :) Kuchnia ukraińska Danie bardzo delikatne i soczyste.

  • bardzo pyszne zwłaszcza jeżeli jabłka są twarde o zwartym miąższu (np. ligole lub championy)

  • Trochę oszukane zrazy, ale w smaku wcale nie gorsze :)

  • Wspanialy obiad jednodaniowy, z dodatkiem ziemniaczkow lub bez zadnego dodatku. Zdrowe i bardzo pozywne, chociaz nieco pracochlonne, ale potemmmmmmmm

  • Burito jest ostrą potrawą meksykańską. My prezentujemy nieco spolszczoną, ale równie dobrą i prostą wersję.

  • Mąż twierdzi że są : zajebiste :)

  • Smaczne.Sos zrobilam na postawie przepisu z kuchni polskiej.

  • Flaczki to kolejne z ulubionych dań kuchni polskiej. Robię dość często w różnych wersjach. Tym razem po zamojsku, ale z flaczkami cielęcymi.

  • Polecam smakoszom podrobów,danie wyszło aromatyczne i bardzo smaczne:)

  • Zupa gęsta i treściwa, która swobodnie może stanowić jedno danie. Można podać ją ze świeżym pieczywem.

Artykuły na temat: polskie zrazy cielęce
  • Typowo polskie danie, które na pewno gości bardzo często na niejednym stole. Składniki: - 700 g rostbefu lub zrazowego- mięso wołowe - 200 g boczku wędzonego - 200 g cebuli - 50g musztardy sarepskiej - 200g ogórków kiszonych - 10 g mąki do oprószenia zrazów - 60 g tłuszczu - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 łyzki majeranku - 5 ziaren pieprzu - 1 liść laurowy - 1/2 szklanki śmietany - 2 kostki pieczeniowe Knorr - mięsne Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na płaty grubości ok. 1...

  • Album zawiera opis tradycji i obrzędów związanych z Bożym Narodzeniem Znajdziemy w nim także zbiór najpiękniejszych polskich kolęd oraz pastorałek, m.in. „Anioł pasterzom mówił", „Dzisiaj w Betlejem", „Gdy śliczna Panna". Ponadto w publikacji zgromadzono receptury na dania wigilijne - znalazły się w niej przepisy na takie tradycyjne potrawy, jak: zupa migdałowa, karp po żydowsku czy kutia. A ponieważ na świątecznym stole nie może zabraknąć wypieków - zamieszczono tu również receptury na...

  • W sklepach pojawiły się już pierwsze truskawki, reklamowane jako krajowe. Ceny są wygórowane, bo za kilogram można zapłacić nawet 22 zł. Tylko czy aby na pewno nie mamy do czynienia z naciągaczami? Fot. 123RF/Picsel Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas od 150 do 200 tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok i z utęsknieniem wypatrujemy na targach pierwszych, polskich truskawek, które uważane są za najlepsze i...

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

  • Polscy producenci żywności posiadają coraz większą świadomość w kwestii możliwości wykorzystywania godła „Doceń polskie”. Widzą, że laury programu to nie tylko prestiż posiadania znaku jakości ale także wymierne korzyści dla nich. Fot. materiały prasowe Korzyści są ogromne i wpływają na nasz wizerunek. Mamy się czym pochwalić, zostaliśmy docenieni przez grono niezależnych ekspertów. Posiadanie takiego znaku wpływa pozytywnie na odbiór nagrodzonego produktu ponieważ jest potwierdzeniem jego...

  • Nie od dziś wiadomo, że polskie pomidory smakują najlepiej. Tylko w jaki sposób rozpoznać te, które rzeczywiście urosły w naszym kraju? Fot. 123RF/Picsel Argumentów, przemawiających za zakupem krajowych warzyw, jest naprawdę sporo. Walory smakowe to tylko jeden z nich. Warto również uświadomić sobie, że importowane pomidory musiały przebyć naprawdę długą drogę, zanim trafiły na półki naszych sklepów. Część z nich dojrzewała dopiero w transporcie, a z krzaczka zostały zerwane jeszcze...

  • Kolejna afera mięsna! Czy mamy się czego obawiać? Antybiotyki dodawano do pasz dla zwierząt hodowlanych w celu zwiększenia przyswajalności związków odżywczych i stymulowania wzrostu, do roku 2006. Zostały zakazane mocą unijnej dyrektywy, która poprzedziła zakaz dodawania do pasz mączek zwierzęcych w 2004 roku. Mimo to, jak stwierdził Maciej Przyborski, wiceprezes Krajowej Rady Drobiarstwa - w Polsce pokutuje mit, że drób z wielkich hodowli szpikowany jest chemią.   Tymczasem Polska jest...

  • Niektóre z tradycyjnych, polskich potraw sprawiają, że obcokrajowcom robi się słabo – w końcu kto przy zdrowych zmysłach zjadłby smalec, kiszoną kapustę lub kaczą krew? Odpowiedź jest prosta – Polacy. Polska kuchnia jest wyjątkowo smaczna - któż byłby w stanie oprzeć się tym smakowitym ciastom, aromatycznym zupom i przepysznym wędlinom? Istnieje jednak kilka potraw, które chociaż nam wydają się zupełnie normalne, wprawiają w osłupienie wielu obcokrajowców. Jeśli kiedykolwiek będziecie...

  • 26 marca, w Budapeszcie zaprezentowano najnowsze wydanie kulinarnego Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe 2018”. Fot. Bartosz Krupa/East News Warszawskie restauracje Atelier Amaro i Senses po raz kolejny zachowały swoje Gwiazdki Michelin i pozostają jedynymi lokalami z tym wyróżnieniem w Polsce. Łącznie na polskiej liście pojawiło się aż osiem nowych lokali, zaś zniknęło z niej pięć restauracji. Symbol Bib Gourmand inspektorzy Michelin przyznali natomiast pięciu lokalom....

  • Rosną praktycznie wszędzie – na łąkach, w lesie, w polu, przy drogach. Często uprawiamy je na działce i w ogródku, czasem nawet w doniczkach na balkonie. Zaliczamy do nich zarówno piękne ozdobne rośliny, jak i pospolite, mizernie wyglądające chwasty. Zioła mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Przygotowane z nich napary, nalewki, soki bądź oleje poprawiają przemianę materii, regulują pracę serca, wątroby, nerek, poprawiają odporność. Mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe, dzięki...