• Informacje na temat:

    polskie jabłka

Przepisy na temat: polskie jabłka
  • Szarlotka "na szybko" z polskich jabłek

    ...: jabłka. Idealne będą polskie jabłka, moje ulubione, które wykorzystuję do tej szarlotki to rodzime papierówki, ale sprawdzą się i te bardziej kwaskowate i te słodsze" - mówi PAP Life Paulina Stępień, blogerka prowadząca kulinarny serwis wideo Kotlet.tv. Do przygotowania ciastka potrzeba 6 łyżek mąki, 3 łyżki cukru pudru, 3-4 łyżki masła, 3-4 jabłka, 2 łyżki cukru i cynamon. Instrukcja...

  • Pyszne, delikatne rogaliki mogą stanowić idealne, romantyczne śniadanie serwowane prosto do łóżka. Są łatwe w przygotowaniu i smakują wyśmienicie. Zdecydowałam się na nadzienie jabłkowe, aby wspierać naszą gospodarkę. I rogale i jabłka - polecam! :)

  • Racuszki z jabłkami

    ...pudrem.   Na racuszki zapraszają przedstawiciele Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie. Materiał prasowy "Doceń polskie".

  • Burito jest ostrą potrawą meksykańską. My prezentujemy nieco spolszczoną, ale równie dobrą i prostą wersję.

  • Polskie produkty dla niektórych są odkryciem

    .... Z jakich polskich produktów powinniśmy być dumni? - Tych polskich produktów spożywczych mamy naprawdę bardzo wiele. Pierwsze, które się nasuwają, to jabłka. Z racji ich różnorodności, odmian. Polskie jabłka zaskakują swą grą kwasowości i słodkości, co zawdzięczamy naszemu klimatowi. To jest ogromna spuścizna, którą mamy i dobrze wykorzystujemy. Drugi produkt to gęsina. Bez fałszywej skromności...

  • Wspanialy obiad jednodaniowy, z dodatkiem ziemniaczkow lub bez zadnego dodatku. Zdrowe i bardzo pozywne, chociaz nieco pracochlonne, ale potemmmmmmmm

  • Na tropie polskich przysmaków

    ..., że jest to tradycyjny mazurski przysmak i tam należy go spróbować! Prawdziwe, powinno dać się kroić, mieć kwaskowaty smak i biały kolor. Mazowsze Jabłka grójeckie: To ponad 40 odmian...

  • Kotleciki mielone - tradycja w polskiej kuchni przed, w czasie i po PRL-u. Zawsze smaczne, najlepsze, sentymentalne. Wstydliwe mieleniaki z tego przepisu smakują po królewsku!

  • Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami

    Jakie jabłka wybrać ? Do pieczenia z mięsem, szaszłyków czy sałatek dobrze nadaje się np. kruchy cortland. Do ciast lepsze są odmiany kwaskowe, np. reneta, antonówka. Golden delicious(...) pieprzem, mąką i zrumień ją na silnie rozgrzanym tłuszczu. • Jabłka dokładnie umyj, starannie je osusz, po czym pokrój je na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne. Następnie skrop jabłka sokiem...

  • Praliny? Owszem. Słodkie? Owszem. Z fasoli? Owszem. A to ci dopiero:)

Artykuły na temat: polskie jabłka
  • Przetwory z jabłek

    Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Mają też działanie moczopędne, więc mogą zmniejszać obrzęki nóg. Ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Warto zrobić z nich przetwory.

  • Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak. Jest jednak o wiele więcej powodów, dla których warto zwrócić na nie uwagę. Najlepiej jeść jabłka ze skórką.      Fot. 123RF.COM/PICSEL Powód 1: Dobre, bo polskie Polskie pochodzenie jabłek, które kupujemy, oznacza dla nas nie tylko patriotyczny gest, ale także... zdrowie. A to dlatego, że polskie jabłka nie muszą dniami i tygodniami "leżakować" w transporcie - przekłada...

  • Jemy polskie jabłka!

    Maślane ciasto z jabłkami Przygotowanie: Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pociąć na kawałki. Pół opakowania budyniu zmieszać z 5 łyżkami...

  • Z bogactwem warzyw i owoców zawsze kojarzyłem przełom wiosny i lata. Jednak to nadchodząca jesień przynosi uginające się od owoców gałęzie w sadach. Fot. 123RF/Picsel Jeśli wybierzecie się za miasto i leniwym krokiem pospacerujecie rozglądając się po owocującej naturze, zachwycą was jabłonie. Tak, to właśnie teraz, gdy pogoda grymasi nadchodzi sezon na jabłka.   Jabłko to najpopularniejszy owoc na świecie. Na wskroś polski, choć uprawiany także w wielu innych rejonach świata. Okrągłe,...

  • Gwiazdy zachęcają do jedzenia polskich jabłek

    Gwiazdy jedzą polskie jabłka. Joanna Jabłczyńska, Marcin Tyszka i Michał Piróg popierają akcję „Postaw się Putinowi – jedz jabłka, pij cydr”. Zachęcają, by jeść jak najwięcej tych owoców, nie tylko z powodów politycznych, lecz przede wszystkim dla zdrowia.

  • To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Jak je przygotować, aby smakowały naprawdę dobrze? Fot. 123RF/Picsel Jabłka to owoc na wskroś polski, który wyjątkowo często gości na naszych stołach. Cenimy je przede wszystkim ze względu na fantastyczny smak oraz właściwości odżywcze. Włączając je do diety, zyskujemy cenne źródło witamin i składników odżywczych, niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Pektyny zawarte w jabłkach skutecznie wymiatają wolne rodniki,...

  • Polskie produkty kontra cholesterol

    ...funkcjonowania układu krążenia. Owocowe hity Polskie jabłka (szara reneta, antonówka, szampion, rubin) zawierają pektyny (najwięcej pod skórką, więc nie warto ich obierać), czyli rodzaj błonnika(...), odpowiednio komponując posiłki. Kolejna dobra wiadomość jest taka, że nie będzie cię to kosztowało zbyt wiele czasu ani pieniędzy. To polskie, łatwo dostępne owoce, warzywa, kasze i oleje stanowią bazę...

  • Album zawiera opis tradycji i obrzędów związanych z Bożym Narodzeniem Znajdziemy w nim także zbiór najpiękniejszych polskich kolęd oraz pastorałek, m.in. „Anioł pasterzom mówił", „Dzisiaj w Betlejem", „Gdy śliczna Panna". Ponadto w publikacji zgromadzono receptury na dania wigilijne - znalazły się w niej przepisy na takie tradycyjne potrawy, jak: zupa migdałowa, karp po żydowsku czy kutia. A ponieważ na świątecznym stole nie może zabraknąć wypieków - zamieszczono tu również receptury na...

  • Dlaczego warto jeść jabłka codziennie?

    ...i eksporterów tych cennych owoców. Zdrowotne właściwości jabłek wykorzystywane są od wielu lat w medycynie naturalnej. Gotowane, tarte jabłka stosuje się w leczeniu biegunki u dzieci oraz(...) grubego Dzięki dużej zawartości błonnika, jabłka poprawiają perystaltykę jelit i zapobiegają zaparciom. Regularne jedzenie tych owoców chroni przed chorobami układu pokarmowego, w tym raka jelita...

  • W sklepach pojawiły się już pierwsze truskawki, reklamowane jako krajowe. Ceny są wygórowane, bo za kilogram można zapłacić nawet 22 zł. Tylko czy aby na pewno nie mamy do czynienia z naciągaczami? Fot. 123RF/Picsel Polska należy do drugiej, zaraz po Chinach, truskawkowej potęgi świata. Rocznie produkuje się u nas od 150 do 200 tysięcy ton słodkich owoców. Czekamy na nie cały rok i z utęsknieniem wypatrujemy na targach pierwszych, polskich truskawek, które uważane są za najlepsze i...

Wideo na temat: polskie jabłka
  • Gwiazdy zachęcają do jedzenia jabłek

    Polskie gwiazdy przyłączają się do akcji „Postaw się Putinowi – jedz jabłka i pij cydr”.

  • Po czym rozpoznać smaczne jabłko?

    Targów Agrotechniki Sadowniczej FruitPRO. Profesor zdradził, że najbardziej pożądanymi przez konsumentów jabłkami są owoce twarde i soczyste. - Jesteśmy w stanie zaoferować konsumentom zarówno kwaskowate, jak i nawet kwaśne, a także słodkawe, słodkie i nawet bardzo słodkie jabłka - zachwalał polskich sadowników prof. Tomala. Problemu nie stanowi nawet dostosowanie koloru owoców do gustu importerów

  • Bezglutenowe racuchy - szybki i prosty przepis

    Racuchy to klasyka polskiej kuchni. Podawane zwykle z jabłkami w środku, są sycącymi przekąskami, które w niektórych domach są zamiennikiem dla innych, ciężkich i mięsnych dań obiadowych! Przejście na dietę bezglutenową nie musi jednak oznaczać, że już więcej nie posmakujecie tego wyjątkowego przysmaku - przygotowaliśmy dla was przepis na bezglutenowe racuchy, który zachwyci was swoim smakiem