• Informacje na temat:

    polskie dania z kilku składników

Przepisy na temat: polskie dania z kilku składników
  • Hummus  - miks kultur i smaków

    ...ideału. - Po pierwsze nigdy przenigdy nie używajmy cieciorki z puszki. Po drugie - używajmy bardzo dobrych jakościowo składników - młodej ciecierzycy, bardzo dobrej tahiny, polskiego świeżego(...)- Hummus przywędrował do Polski stosunkowo późno, biorąc pod uwagę fakt, że na stołach jest obecny od kilku tysięcy lat. Myślę, że w Polsce moda na hummus przyszła wraz z trendem zdrowego żywienia...

  • Taka wersja sałatki została wykorzystana do pljeskavicy, dania, które poznaliśmy na wakacjach. Pomieszanie składników dostępnych w Polsce dało namiastkę oryginału. Jest smacznie :)

  • Kulinarna przygoda zza Wielkiego Muru

    Kuchnia azjatycka od kilku lat podbija polskie podniebienia. Pyszne potrawy można zamówić w wielu orientalnych restauracjach, jednak mało kto wie, że samemu można zrobić równie wykwintne dania.

  • Co tu dużo mówić, tych smaków trzeba spróbować a przygotowując je na przyjęcie zachwycicie gości.

  • Pełnoziarniste znaczy lepsze

    .... Bogactwo składników Z maleńkiego ziarenka może wyrosnąć całkiem duża roślina. Trudno zatem nie docenić skarbów, które kryje w sobie. Dziś wiadomo, że produkty pełnoziarniste zawierają sporą(...) dłuższe uczucie sytości, a śniadanie złożone z grahamki czy wieloziarnistego chleba sprawi, że na kolejny posiłek będziemy gotowi nawet po kilku godzinach. Wysoka zawartość błonnika poprawia pracę jelit...

  • Kotleciki mielone - tradycja w polskiej kuchni przed, w czasie i po PRL-u. Zawsze smaczne, najlepsze, sentymentalne. Wstydliwe mieleniaki z tego przepisu smakują po królewsku!

  • Prawdziwa to ta na cienkim cieście, bez dodatków i ketchupu...

    ...kuchni we włoskiej restauracji w Warszawie - Poprzez odpowiednie skomponowanie składników, które muszą być wysokiej jakości (np. mozzarella), świeżość produktów - takich, jak np. bazylia czy oregano(...) z kolorem włoskiej flagi - zauważa Russo. Choć ciasto w pizzy jest najważniejsze, nie zawsze musi być ono wykonane w tradycyjny sposób. Dominika Wójciak, zwyciężczyni III polskiej edycji programu...

  • Wspanialy obiad jednodaniowy, z dodatkiem ziemniaczkow lub bez zadnego dodatku. Zdrowe i bardzo pozywne, chociaz nieco pracochlonne, ale potemmmmmmmm

  • Blog kulinarny: Internetowa książka kucharska

    ..., odrobina zmysłu artystycznego, szczypta chęci i talentu do gotowania. Po wymieszaniu wszystkich składników otrzymujemy nasz blog kulinarny. Nie trzeba być wybitnym mistrzem sztuki kulinarnej - taki blog może(...) pojawiły się pierwsze blogi o tematyce kulinarnej. Prekursorów tej dziedziny było kilku. Do końca nie można stwierdzić, kto rozpoczął ten trend, ale na uwagę zasługuje tu osoba Davida Lebovitz autora...

  • Swietny sposob na orginalnego kurczaka o azjatyckich cechach z polskich produktów.

Artykuły na temat: polskie dania z kilku składników
  • Niech moje polskie marzenie długo trwa

    ...kreatywnym, potrafi z kilku prostych składników wyczarować królewskie danie. Szybko się poznali na jego talencie. Awansował na szefa kuchni, ale marzył, by otworzyć całkowicie własną restaurację(...) rozwinąć się jako tancerz, aktor, showman. Oczywiście w życiu różnie bywa, ale chciałbym, by moje polskie marzenie się nie skończyło. Kocham ten kraj i czuję się tu jak w rodzinnym domu w Mannheim...

  • Polacy to naród kluskowy. Kopytka, pyzy, śląskie, pierogi, knedle, zacierki – długo można by wymieniać polskie kluski. Te potrawy to odbicie kuchni ludowej, chłopskiej – prostej, sycącej i na wskroś tradycyjnej. Fot. 123RF/Picsel Bardzo lubianymi kluskami są idealne na jesień ciepłe kluchy, czyli kluski kładzione. A o tym, że mogą wystąpić w niejednej odsłonie, wie każdy miłośnik kulinarnych eksperymentów, opartych na sprawdzonych wzorcach. Sprawdzone wzory Składniki:1,5 szklanki mąki½...

  • Terapeutyczna moc smaków

    ...- Jedzenie jest wstępem do zmian w życiu - tłumaczy Iwona Zasuwa, autorka książki "Smakoterapia", nazywana królową kaszy jaglanej, która w rozmowie przekonuje nas, że warto być panią swojego smaku, wybierać smaczne alternatywy dla niezdrowych i uzależniających składników codziennych dań.

  • Album zawiera opis tradycji i obrzędów związanych z Bożym Narodzeniem Znajdziemy w nim także zbiór najpiękniejszych polskich kolęd oraz pastorałek, m.in. „Anioł pasterzom mówił", „Dzisiaj w Betlejem", „Gdy śliczna Panna". Ponadto w publikacji zgromadzono receptury na dania wigilijne - znalazły się w niej przepisy na takie tradycyjne potrawy, jak: zupa migdałowa, karp po żydowsku czy kutia. A ponieważ na świątecznym stole nie może zabraknąć wypieków - zamieszczono tu również receptury na...

  • Od kilku lat prowadzimy największy (i jedyny?) w Szwecji blog poświęcony zdrowiu, z ukierunkowaniem na florę jelitową oraz jedzenie przeciwzapalne, teraz dostępny także w polskiej wersji - www.foodpharmacy.pl Od zawsze starałyśmy się żyć zdrowo, jednak po tym, jak w ciągu roku zmarły przedwcześnie trzy bliskie nam kobiety, zrodził się w nas lęk, którego wcześniej nie doświadczyłyśmy.

  • Niektóre z tradycyjnych, polskich potraw sprawiają, że obcokrajowcom robi się słabo – w końcu kto przy zdrowych zmysłach zjadłby smalec, kiszoną kapustę lub kaczą krew? Odpowiedź jest prosta – Polacy. Polska kuchnia jest wyjątkowo smaczna - któż byłby w stanie oprzeć się tym smakowitym ciastom, aromatycznym zupom i przepysznym wędlinom? Istnieje jednak kilka potraw, które chociaż nam wydają się zupełnie normalne, wprawiają w osłupienie wielu obcokrajowców. Jeśli kiedykolwiek będziecie...

  • Ekokuchnia

    W ostatnich latach ekologia przebojem wdarła się do polskiej kuchni. Coraz chętniej sięgamy po żywność pozbawioną konserwantów, produkowaną tylko z naturalnych składników.

  • Nie od dziś wiadomo, że picie alkoholu idzie w parze z jedzeniem. Zwykle przekąski te nie należą do zdrowych, ale za to pozwalają nieco złagodzić, nieuchronnie zbliżający się, "syndrom dnia wczorajszego". Jak wyglądają w różnych zakątkach świata? Fot. 123RF/Picsel Statystyki wskazują, że po zakrapianym alkoholem wieczorze, Polacy najczęściej sięgają po kebaby. Prosta, szybka i niedroga przekąska z powodzeniem tłumi głód, a za sprawą zawartego w niej tłuszczu pozwala nieco złagodzić objawy...

  • Wigilia w wersji light dla całej rodziny

    Zbliżają się święta. Nadchodzi więc okres zakupów i przygotowań tradycyjnych potraw. Polskie dania świąteczne nie należą jednak do lekkich i niskokalorycznych – wręcz przeciwnie. Jak więc w tym czasie utrzymać dietę i nie przytyć? Jest na to kilka sprawdzonych sposobów.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...