• Informacje na temat:

    polskie dania obiadowe

Przepisy na temat: polskie dania obiadowe
  • Kotleciki mielone - tradycja w polskiej kuchni przed, w czasie i po PRL-u. Zawsze smaczne, najlepsze, sentymentalne. Wstydliwe mieleniaki z tego przepisu smakują po królewsku!

  • ziemniaczki z koperkiem i kotlecik drobiowy w panierce z kokosem

  • Kiedyś na samo słowo szpinak dostawałem drgawek. Przed oczami stawała mi kolonijna stołówka i niesmaczna, zielona breja nakładana chochlą na talerz… Aż skosztowałem dania, które Wam dzisiaj prezentuję. To zupełnie zmieniło moje podejście do szpinaku. Choć trafia się czasem (nawet w restauracjach) fatalnie przyrządzony szpinak. Natomiast ta wersja szpinaku (a właściwie powinno się to określać mianem masy szpinakowej), którą prezentuję poniżej świetnie nadaje się również jako nadzienie do...

  • Taka wersja sałatki została wykorzystana do pljeskavicy, dania, które poznaliśmy na wakacjach. Pomieszanie składników dostępnych w Polsce dało namiastkę oryginału. Jest smacznie :)

  • łatwe,szybkie,zdrowe,nie tuczące

  • Wspanialy obiad jednodaniowy, z dodatkiem ziemniaczkow lub bez zadnego dodatku. Zdrowe i bardzo pozywne, chociaz nieco pracochlonne, ale potemmmmmmmm

  • Burito jest ostrą potrawą meksykańską. My prezentujemy nieco spolszczoną, ale równie dobrą i prostą wersję.

  • ..przepisów na buraczki jest wiele... u każdego smakują inaczej. Bardzo lubię buraczki toteż często u mnie goszczą na stole. A robię najczęściej tak...

  • Buraczki w occie balsamicznym, oliwie i z cebulą

  • Bardzo łatwe do zrobienia i oczywiście przepyszne:) zachęcam do wypróbowania przepisu:) wiem, że większość pań zwraca uwagę na zdjęcie dodam je już niedługo:)

Artykuły na temat: polskie dania obiadowe
  • Daj się zaskoczyć MAGGI!

    Przyprawy w płynie MAGGI nie trzeba nikomu przedstawiać! Ale czy wiesz, że dzięki niej podkreślisz smak nie tylko tradycyjnych zup? Przyprawa w płynie MAGGI ma zdecydowanie więcej różnorodnych zastosowań i idealnie sprawdzi się w przypadku większości naszych kulinarnych pomysłów na przykład na drugie dania! Możemy dodawać ją do sosów, potraw mięsnych, warzywnych, marynat czy dipów… Możliwości...

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...

  • Cała prawda o polskiej branży gastronomicznej

    Zastanawiasz się, jak wygląda świat knajp i restauracji "od kuchni"? Teraz już nie musisz! O blaskach i cieniach polskiej branży gastronomicznej rozmawialiśmy z autorami książki "Gastrobanda" - Jakubem Milszewskim i Kamilem Sadkowskim.

  • Album zawiera opis tradycji i obrzędów związanych z Bożym Narodzeniem Znajdziemy w nim także zbiór najpiękniejszych polskich kolęd oraz pastorałek, m.in. „Anioł pasterzom mówił", „Dzisiaj w Betlejem", „Gdy śliczna Panna". Ponadto w publikacji zgromadzono receptury na dania wigilijne - znalazły się w niej przepisy na takie tradycyjne potrawy, jak: zupa migdałowa, karp po żydowsku czy kutia. A ponieważ na świątecznym stole nie może zabraknąć wypieków - zamieszczono tu również receptury na...

  • Mielone na 6 sposobów

    Kotlet mielony, ziemniaki i zasmażane buraczki to jeden z tradycyjnych polskich zestawów obiadowych. Doprawiaj mięso różnymi dodatkami, a za każdym razem będzie smakowało inaczej.

  • Niektóre z tradycyjnych, polskich potraw sprawiają, że obcokrajowcom robi się słabo – w końcu kto przy zdrowych zmysłach zjadłby smalec, kiszoną kapustę lub kaczą krew? Odpowiedź jest prosta – Polacy. Polska kuchnia jest wyjątkowo smaczna - któż byłby w stanie oprzeć się tym smakowitym ciastom, aromatycznym zupom i przepysznym wędlinom? Istnieje jednak kilka potraw, które chociaż nam wydają się zupełnie normalne, wprawiają w osłupienie wielu obcokrajowców. Jeśli kiedykolwiek będziecie...

  • "Pysznie i zdrowo od rana do wieczora"

    ..."Pysznie i zdrowo od rana do wieczora" to kilkadziesiąt fantastycznych przepisów na dania zarówno smaczne, jak i skomponowane z troską o zdrowie przez znakomitych kreatorów smaków, m.in. mistrzów kulinarnych Andrzeja Polana i Piotra Kucharskiego oraz Beatę Śniechowską i Dominikę Wójciak - zwyciężczynie programu "MasterChef Polska". Energetyczne śniadania, pożywne dania obiadowe, lekkostrawne...

  • Jego wysokość – rosół! Czyli esencjonalny wywar mięsno-jarzynowy, który musi przynajmniej raz w tygodniu pojawić się na polskich stołach Profesor Jan Miodek nazwę rosołu wywodzi od słowa „rozsolić" i podaje jej pierwotną postać - „rozsół", która z czasem uległa uproszczeniu. Kiedyś mięsa konserwowano solą. Były one bardzo twarde i trzeba było je długo gotować, czyli właśnie „rozsalać". Takie też najprawdopodobniej są początki wywarów. Jeszcze parę wieków temu zupa nie stanowiła dania...

  • Dobre rady, aby zupa była smaczna, pożywna i szybka w przygotowaniu

    Zupa to doskonały pomysł na obiad. Sprawdzi się tak samo dobrze przy okazji spotkania rodzinnego, niezobowiązującego lunchu z przyjaciółmi czy jako posiłek dla dziecka. Oto 5 rad, dzięki którym dania będą jeszcze smaczniejsze, a jednocześnie ich przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu.

  • Pyszne, soczyste pomidory gruntowe, to jeden z tych letnich smaków, na które wszyscy czekamy z niecierpliwością. Niestety, podczas zakupów bardzo łatwo o pomyłkę, przez którą wrócimy do domu nie z polskimi, a importowanymi warzywami. Jak je rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Przez długi czas, pomidory traktowano jedynie jako smaczny dodatek do wielu dań. Mało kto przypuszczał, iż mogą mieć rewelacyjny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Gdy naukowcy zainteresowali się ich właściwościami,...

Wideo na temat: polskie dania obiadowe
  • Buraczki zasmażane - obiadowy smak dzieciństwa

    Jak się robi tradycyjne buraczki zasmażane? To już klasyka polskiej kuchni - któż z nas nie pamięta obiadów u mamy czy babci, które wieńczone były tartymi buraczkami. Buraki podane w takiej formie idealnie komponują się przy daniach głównych, świetnie pasują nie tylko do mięs! Przepis na zasmażane buraczki nie jest wymagający, a przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu! Zobaczcie nasz

  • Buraczki zasmażane - obiadowy smak dzieciństwa

    Jak się robi tradycyjne buraczki zasmażane? To już klasyka polskiej kuchni - któż z nas nie pamięta obiadów u mamy czy babci, które wieńczone były tartymi buraczkami. Buraki podane w takiej formie idealnie komponują się przy daniach głównych, świetnie pasują nie tylko do mięs! Przepis na zasmażane buraczki nie jest wymagający, a przygotowanie ich zajmuje naprawdę niewiele czasu! Zobaczcie nasz

  • Bezglutenowe racuchy - szybki i prosty przepis

    Racuchy to klasyka polskiej kuchni. Podawane zwykle z jabłkami w środku, są sycącymi przekąskami, które w niektórych domach są zamiennikiem dla innych, ciężkich i mięsnych dań obiadowych! Przejście na dietę bezglutenową nie musi jednak oznaczać, że już więcej nie posmakujecie tego wyjątkowego przysmaku - przygotowaliśmy dla was przepis na bezglutenowe racuchy, który zachwyci was swoim smakiem