• Informacje na temat:

    polski parmezan

Przepisy na temat: polski parmezan
  • PROSTE I ZDROWE – PESTO PIETRUSZKOWE Z PALUCHAMI CHLEBOWYMI

    Bogata w witaminy C, A, beta-karoten i żelazo. Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas. Wzmacnia wzrok, działa moczopędnie, usprawnia trawienie oraz przyswajanie pokarmów. Natka pietruszki, bo o niej mowa, to prawdziwy, polski superfood! I wcale nie trzeba jeść jej tylko w formie nielubianego przez dzieci dodatku do zup.

  • jedno z tradycyjnych ciast bożonarodzeniowych

  • Raclette - serowe imprezy

    Od kiedy do Polski zawitała moda na wspólne gotowanie, imprezy zaczęły być coraz bardziej wyrafinowane. Już nie wystarczy dobra sałatka czy parę mało wymyślnych kanapek. Teraz wypada olśnić czymś gości i czymś takim może być raclette.

  • UWAGI: * Pamiętaj, żeby wszystkie składniki miały tę samą, najlepiej pokojową temperaturę. * Jeśli chcesz uzyskać kremową konsystencję, nie przesadź z mąką. * Nie zaglądaj do piekarnika w trakcie pieczenia, bo ciasto opadnie. * Piecz je do czasu, aż środek będzie luźny, ale nie płynny - po ostygnięciu na pewno stężeje. * Upieczony sernik studź w wyłączonym piekarniku, najlepiej z uchylonymi drzwiczkami. * Po wystudzeniu wstaw ciasto do lodówki, ale uważaj, by nie przeszło zapachem innych...

  • Baba Ghanoush - wyjątkowy smak pasty z bakłażana

    ...parmezan sałata lodowa 1 papryka  sól i pieprz przyprawa do kurczaka Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka(...) nakładamy i rozsmarowujemy gotową pastę, układamy liście sałaty lodowej oraz kawałki kurczaka. Posypujemy tartym parmezanem. Następnie zawijamy tortillę i zapiekamy w piekarniku przez około 15 minut...

  • Tradycyjny polski bigos, ugotowany na domowego kiszenia kapuście z kiełbasą, wędzonym boczkiem i świeżym mięsie, z dodatkiem pieczarek, śliwek i krojonych pomidorów.

  • Wielkanocne pomysły na wykorzystanie boczku w plastrach

    ...w małych liściach lub 25 dag mrożonego 6 plastrów boczku Sokołów Naturrino 3 łyżki  parmezanu w wiórkach 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła Szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Świeży(...) czosnku, a następnie dodaj szpinak.  Dopraw pieprzem i solą.  Gdy świeży szpinak zmięknie (a mrożony się rozmrozi), dodaj szczyptę parmezanu i przesmaż kilka minut.  6 foremek na muffinki wysmaruj masłem...

  • Ostatnio tak przeglądałam swoje wpisy i stwierdziłam, że tak naprawdę zamiast różnorodności gatunkowej w przepisach, zamknęłam się w jednej ( myślę, że swojej i większości ludzi - ULUBIONEJ ). Mianowicie chodzi o słodycze. No, ale wiadomo, ten blog nie powstał tylko w jednym celu i w jednej kategorii. Więc tak dla odmiany dodam dzisiaj przepis na typowy, tradycyjny polski żurek z jajkiem. Jest to jedna z moich ulubionych zup, dlatego również często ją przygotowuję. Moim zdaniem, nie tylko...

  • Spaghetti jak u włoskiej Mammy!

    .... Zapraszamy! Potrzebne Ci będą: 1 cebula 1 puszka pomidorów albo 250 ml pomidorowej passaty 0,5 kg mielonego mięsa 6 ząbków czosnku Oliwa parmezan 250 g makaronu spaghetti oregano, bazylia(...) otrzymasz lekko twardy makaron al dente w prawdziwie włoskim stylu. Gorący makaron polej sosem bolognese i posyp startym parmezanem. Gotowe! Prawda, że proste? Spaghetti to jedno...

  • Przepis wart wypróbowania: "Polski tort Sachera"

Artykuły na temat: polski parmezan
  • Szlachetna końcówka

    ...​Sezon szparagowy zaczynam od przygotowania... wytrawnego deseru, czyli panna cotty z białymi szparagami. Mleko i śmietankę w proporcji pół na pół podgrzewam ze sporą ilością tartego parmezanu, szczyptą soli i pieprzu. Dodaję żelatynę, wlewam wszystko do prostokątnego naczynia i wstawiam do lodówki. Szparagi białe, w przeciwieństwie do zielonych, należy obrać, potem ugotować, najlepiej na parze...

  • Zgodnie z tradycją, co roku 24 grudnia wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdki, zasiadamy z najbliższymi do wigilijnego stołu wypełnionego pysznymi potrawami. Bez jakich potraw nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Na świątecznym stole Polskich rodzin nie może zabraknąć tradycyjnych smaków - barszczu czerwonego, pierogów z kapustą i grzybami, czy smażonego karpia. Jednak w porównaniu do ostatnich lat, coraz chętniej eksperymentujemy - prawie połowa z nas...

  • Nie bedzie zadnego przepisu a wrecz przeciwnie to ja bede oczekiwac przepisu od Was. Poniewaz G, jest ciekawa kuchni polskiej a zasypalo nas znowu i...

  • Kraków to dziś jeden z najpopularniejszych kierunków turystycznych nie tylko dla Europejczyków. Co roku do stolicy Małopolski zjeżdżają zwiedzający z najdalszych zakątków świata, oczekując wyjątkowych doświadczeń, także kulinarnych. Te zaś, przekładając się bezpośrednio na gospodarczy i finansowy wzrost regionu, zobowiązują miejscowych restauratorów i ludzi odpowiedzialnych za gastronomiczny wizerunek miasta do nieustannego kulinarnego rozwoju i podnoszenia poprzeczki. Szczypta historii i...

  • Od zasmażki do fusion

    ...​Gdyby ktoś w roku 1989 zaproponował nam kimchi, food porn i papardelle, bylibyśmy trochę onieśmieleni. Po 30 latach wolnej Polski wykształceni przez podróże, reklamy i kucharzy celebrytów o jedzeniu wiemy wszystko. Jak to się zmieniało? Twój Styl zabiera was w kulinarną podróż. Będzie szczypta humoru, garść wiedzy oraz łyżka nostalgii. Do smaku.

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....

  • Składniki: półtora litra rosołu wołowo-drobiowego lub drobiowego, solidny pęczek świeżych szparagów, 1 duży pomidor, 1 jajko , 40 g tartego parmezanu lub grana padano, pół łyżeczki mąki, sól i pieprz, kilka listków bazylii.

  • Motta łacińskie, umieszczone na czele książki, dość wyraźnie chyba dają do zrozumienia, że ze Słowa i Trunku, z dwóch umiłowań, które autor w niej zawarł, jedno stało się całkiem już platoniczne, westchnieniem i wspomnieniem żywione. Jest więc ta książka jakby "pieśnią łabędzią" bardzo niegdyś gorliwego sługi Bachusowego, co długie lata zaprawiał się w winnicy i piwnicy Pańskiej, aż mu przyszło gorzko za Pismem Świętym powtarzać: "Nie bywaj na biesiadach pijaniców... bo którzy się pijaństwem...

  • Smaki spiżarni: Ryż

    ...bulion warzywny lub mięsny i często mieszamy. Ukoronowaniem jest łyżka tartego parmezanu lub masła. Risotto może mieć różne wersje - z dodatkiem warzyw, mięsa lub ryby. Brązowy - Najmniej przetworzony...

  • Co roku w paryskim hotelu Bristol odbywa się uroczysta kolacja towarzysząca spotkaniu członków Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Z tej okazji do stolicy Francji przyjeżdżają przedstawiciele 40 krajów, w których działają narodowe Akademie zrzeszone w tej głównej z siedzibą w Paryżu. W tym roku gospodarzami uroczystego wieczoru byli po raz pierwszy Polacy i do przygotowania menu oraz całej kolacji została wybrana warszawska restauracja Amber Room. W 3 gwiazdkowej restauracji hotelu...