• Informacje na temat:

    polski na sałatkę z makaronu świderek

Przepisy na temat: polski na sałatkę z makaronu świderek
  • Jest przepyszna.

  • jedno z tradycyjnych ciast bożonarodzeniowych

  • UWAGI: * Pamiętaj, żeby wszystkie składniki miały tę samą, najlepiej pokojową temperaturę. * Jeśli chcesz uzyskać kremową konsystencję, nie przesadź z mąką. * Nie zaglądaj do piekarnika w trakcie pieczenia, bo ciasto opadnie. * Piecz je do czasu, aż środek będzie luźny, ale nie płynny - po ostygnięciu na pewno stężeje. * Upieczony sernik studź w wyłączonym piekarniku, najlepiej z uchylonymi drzwiczkami. * Po wystudzeniu wstaw ciasto do lodówki, ale uważaj, by nie przeszło zapachem innych...

  • Tradycyjny polski bigos, ugotowany na domowego kiszenia kapuście z kiełbasą, wędzonym boczkiem i świeżym mięsie, z dodatkiem pieczarek, śliwek i krojonych pomidorów.

  • Ostatnio tak przeglądałam swoje wpisy i stwierdziłam, że tak naprawdę zamiast różnorodności gatunkowej w przepisach, zamknęłam się w jednej ( myślę, że swojej i większości ludzi - ULUBIONEJ ). Mianowicie chodzi o słodycze. No, ale wiadomo, ten blog nie powstał tylko w jednym celu i w jednej kategorii. Więc tak dla odmiany dodam dzisiaj przepis na typowy, tradycyjny polski żurek z jajkiem. Jest to jedna z moich ulubionych zup, dlatego również często ją przygotowuję. Moim zdaniem, nie tylko...

  • Niesamowita w smaku przystawka idealna na upalne dni.

  • Przepis wart wypróbowania: "Polski tort Sachera"

  • Pyszny obiad w pol godziny

  • tort wydaje sie pracochłonny ale biszkopty można z powodzeniem upiec dzień wcześniej ja tak zawsze robię. Drugiego dnia zrobić krem i przełożyć. Tort polecam bo na prawdę jest wart tego czasu; oczywiście jak lubie takie torty jakie dawniej robiono...

  • Pasztet wieprzowo-drobiowy z dodatkiem śliwki i suszonych grzybów. O idealnej konsystencji, aromatyczny.

Artykuły na temat: polski na sałatkę z makaronu świderek
  • Zgodnie z tradycją, co roku 24 grudnia wraz z pojawieniem się na niebie pierwszej gwiazdki, zasiadamy z najbliższymi do wigilijnego stołu wypełnionego pysznymi potrawami. Bez jakich potraw nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia? Fot. 123RF/Picsel Na świątecznym stole Polskich rodzin nie może zabraknąć tradycyjnych smaków - barszczu czerwonego, pierogów z kapustą i grzybami, czy smażonego karpia. Jednak w porównaniu do ostatnich lat, coraz chętniej eksperymentujemy - prawie połowa z nas...

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do przygotowania dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Fot. 123RF/Picsel Statystyczny Polak zjada około 5 kilogramów makaronu rocznie, dlatego warto dowiedzieć się w jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie. Wiele osób uważa, że jak ognia powinny unikać go wszystkie osoby na diecie. Wynika to z powszechnego mniemania, że jest to potrawa niezwykle tucząca. Jak się okazuje, wcale tak nie jest....

  • Specjalnie z tej okazji ekspert kulinarny Piotr Ceranowicz przygotował przepis na błyskawiczną sałatkę, oczywiście z makaronem! Fot. 123RF/Picsel Sałatka makaronowa ze smażonym boczkiem, awokado i pomidorkami koktajlowymi Składniki: - Makaron Lubella Muszelki Morskie (1 op.)- Pomidorki koktajlowe (200g)- Miękkie awokado (1 szt.)- Boczek wędzony (8 plastrów)- Majonez (2 łyżki)- Kwaśna śmietana 18% (2 łyżki)- Sok z połowy cytryny- Sól, pieprz Sposób przygotowania:   Makaron gotujemy wg...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiły się wszystkie płody ziemi - dary pól, lasów, ogrodów, rzek i stawów. Zupy wigilijne gotowane na święta są bardzo różnorodne - inne nie tylko w zależności od regionu, ale i tradycji rodzinnej. Wszystkie zupy wigilijne mają jedną wspólną cechę. Nie dodajemy do nich mięsa - zamiast kurczaka czy kości ze schabu wybieramy olej, który sprawi, że zupa będzie naprawdę sycąca. Może to być olej lniany, jak każe tradycja, ale wykorzystuje się także np....

  • Kraków to dziś jeden z najpopularniejszych kierunków turystycznych nie tylko dla Europejczyków. Co roku do stolicy Małopolski zjeżdżają zwiedzający z najdalszych zakątków świata, oczekując wyjątkowych doświadczeń, także kulinarnych. Te zaś, przekładając się bezpośrednio na gospodarczy i finansowy wzrost regionu, zobowiązują miejscowych restauratorów i ludzi odpowiedzialnych za gastronomiczny wizerunek miasta do nieustannego kulinarnego rozwoju i podnoszenia poprzeczki. Szczypta historii i...

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do sporządzenia dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Podczas przygotowania dań z makaronu ograniczeni jesteśmy tylko przez naszą inwencję twórczą. Ten wspaniały włoski wynalazek możemy łączyć właściwie ze wszystkimi składnikami i podawać na wiele różnych sposobów - na ciepło i zimno, z wytrawnymi dodatkami lub całkowicie na słodko oraz, tak jak my Polacy lubimy najbardziej, jako dodatek do...

  • Żyjemy w biegu i poświęcamy coraz mniej czasu na takie ważne czynności, jak przygotowywanie pełnowartościowych posiłków, ruch czy nawet sen. A przecież wszystko to wpływa na nasze codzienne samopoczucie i zdrowie. Fot. materiały prasowe Pomysł na szybki i smaczny posiłek to niełatwe zadanie. Naprzeciw niemu wychodzi prawdziwy skarb kulinarny, który niejedną ma twarz, czyli sałatka. To doskonałe danie, szczególnie kiedy nie mamy czasu na długie gotowanie, czy po prostu nie mamy na to ochoty....

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Fot. www.barillastudio.it Przede wszystkim dlatego, że z przyzwyczajenia popełniamy wiele istotnych błędów. Oto 5 największych mitów. Gotowanie w zbyt małym naczyniu Zbyt mały garnek, a co za tym idzie śladowa ilość wody do gotowania, to murowana recepta na sklejony makaron, który w efekcie końcowym...

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Gotując makaron z przyzwyczajenia popełniamy wiele błędów. Oto najpopularniejsze z nich, przez które możecie całkowicie zrujnować ulubione danie. Dolewanie do wody oleju lub oliwy Ten prosty trik z logicznego punktu widzenia nie ma żadnego uzasadnienia. Prawdopodobnie powodem był fakt, że większość...