• Informacje na temat:

    polowki grochu

Przepisy na temat: polowki grochu
  • Na Walentynki zakochaj się w orzechach

    W orzechach nie trudno się zakochać. Dlaczego? Bo są znakomitym dodatkiem do potraw słodkich i wytrawnych oraz przekąską odpowiednią o każdej porze dnia. Latem warto wdać się z nimi w romans i mieć je pod ręką w czasie wakacyjnych wycieczek. Natomiast zima to idealny okres na rozkwit orzechowej miłości. Pożywne orzechy nie tylko dostarczą energii, uzupełnią niedobór witamin i minerałów, ale także okażą się niezastąpionym bohaterem walentynkowej kolacji.

  • Dla tych co lubią groch pod każdą postacią ;)

  • Grochówka wojskowa

    .... Składniki: 2 litry wody, 30 dag grochu, 30 dag boczku wędzonego, 4 duże ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 por, połówka selera, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, 2 liście...

  • Groch to nie tylko grochówka, bardzo ciekawy przepis na poznanie grochu pod inną postacią

  • Tarta śliwkowa z migdałami

    Proste ciasto z owoców sezonowych.

  • Mała odmiana od kotletów z mięsa mielonego.

  • Tarta orzechowa

    Słodka tarta orzechowa z polewą karmelową - któż by się jej oparł? Zobaczcie, jak przyrządzić ją domowymi sposobami.

  • Staropolski przepis na paluszki.

  • Trzy pomysły na tartę

    Z kremem czekoladowym, ze śliwkami i z wiśniami.

  • Przepis wart wypróbowania: "Knysze z dodatkiem grochu na sposób podlaski"

Artykuły na temat: polowki grochu
  • Grochówka z parówkami

    Do zupy można użyć grochu w połówkach. Nie trzeba go moczyć, wystarczy mocno opłukać. Gotuje się go ok. 45 minut.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Lepsza kasza

    „Kipi kasza, kipi groch, lepsza kasza, niźli groch” śpiewają dzieci w przedszkolach. I mają dużo racji! Jednak gotowanie kaszy to nie kaszka z mleczkiem. Każdy rodzaj wymaga innego traktowania. Jakiego?

  • Sama świadomość konieczności przejścia na dietę często wywołuje u nas nastrój przygnębienia. Nie wspominając o samym procesie odchudzania, w którym często towarzyszy nam uczucie głodu, zbytnia drażliwość oraz spadek kondycji psychicznej i fizycznej. W takich momentach aż chce się śpiewać za Marleyem "No, woman, no cry". Fot. 123RF/Picsel Dukan tworząc swoją dietę, doskonale zdawał sobie sprawę z minusów innych diet. Dlatego opracował takie wskazówki, aby osoba stosująca je, nie...

  • Tradycja ma się dobrze

    ...: 7 godzin Stopień trudności: 1 Składniki: 250 g żółtego grochu w połówkach, moczonego ok. 6 godzin, 1 kg kiszonej kapusty, 1 liść laurowy, 1 i 1/2 łyżeczki nasion kminku, 1 łyżeczka suszonego cząbru(...) pozostać nieco wody z gotowania). Dopraw kminkiem i cząbrem. Rozpuść na patelni 2 łyżki masła, zrumień na nim cebulę. Dodaj ją do kapusty. Połowę grochu wrzuć w całości do kapusty, resztę rozgnieć...

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Cenne rośliny strączkowe: Jak wzmocnią i pomogą schudnąć

    ...nieprzyjemny smak i straci mnóstwo witamin. Groszek i groch Ma działanie zasadotwórcze. Wpływa nawilżająco na skórę. Wyjątkowa zaleta: regularne jedzenie grochu odkwasza organizm i ułatwia zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Odchudza, bo: zawiera aż 15 g błonnika (w 10 dag nasion), który pęcznieje w żołądku, zapewniając uczucie sytości na dłużej. Zastosowanie: z ugotowanego grochu można robić...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Oczyszczanie zatok. Co robić, o jakiej porze dnia?

    ...połówek łuskanego grochu i podgrzej na patelni. Wsyp do bawełnianego woreczka. Przyłóż kompres na czoło przed snem. Co drugi dzień zrób płukanie zatok Przygotuj roztwór do płukania. Zagotuj...

  • Są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. O czym mowa? Oczywiście, o roślinach strączkowych! Dlaczego warto jeść warzywa strączkowe?    Fot. 123RF.COM/PICSEL Wśród najbardziej popularnych roślin strączkowych jest bób, zielony groszek, cieciorka, fasola, fasolka szparagowa, groch, soczewica i soja. Zdrowe? Na pewno! Wielu osobom wydaje się, że jedyne co możemy osiągnąć po zjedzeniu warzyw strączkowych to wzdęcia....