• Informacje na temat:

    polewa pomaranczowa na ciasto

Przepisy na temat: polewa pomaranczowa na ciasto
  • Ciasto marchewkowo-pistacjowe na święta

    Znane wielu ciasto marchewkowe proponujemy w świątecznej odsłonie: z dodatkiem mielonych migdałów i mielonych pistacji. Pachnące cynamonem i z pomarańczowym lukrem idealnie wkomponuje się w świąteczne menu.

  • Polewa na ciasto

  • Ciasto czekoladowe

    ...kuchennego na kremową masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać mąkę zmieszaną z migdałami i proszkiem do pieczenia. Ciasto nałożyć do przygotowanej formy, wyrównać. Piec w 175 st. C przez 15-25 minut.  100 g czekolady roztopić w gorącej kąpieli, wylać na marmurową płytkę, a kiedy zastygnie, ściągać nożem wiórki. Ciasto uwolnić z formy, formę umyć, osuszyć, pierścień ponownie założyć na ciasto. Ciasto...

  • Szybki przepis na polewę

  • Na kruche ciasto: 60 dag mąki, 25 dag cukru, 35 dag masła, 3 żółtka, szczypta soli; na polewę: 2 pomarańcze, 1 cytryna, 22,5 dag cukru...

  • Tort śmietanowo-pomarańczowy

    Składniki na 15 porcji: Ciasto: - 6 jaj, 1 szklanka cukru, - 1 szklanka mąki tortowej, - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - 1 łyżeczka octu, sól, Masa: 1 l soku pysio (pomarańcza z marchewką), 3 budynie waniliowe, - cukier do budyniu (według przepisu na opakowaniu), - 2 pojemniki śmietanki kremówki, - 4 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny, polewa...

  • warto znać

  • Baba w cytrynowej polewie

    Składniki: Na ciasto: - 1/2 kg mąki, - 10 dag cukru, - szkl. letniego mleka, - 4 jajka, - 20 dag mas, - 2 kawałki skórki pomarańczowej kandyzowanej, - 1 torebka cukru waniliowego, - ok(...) wyrabiać. Dodać pianę, cukier waniliowy i skórkę. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej formy, pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Piec 1 godzinę w temp. 200 st. C. Przygotować lukier, po...

  • Przepis mojej ukochanej cioci. Łatwo przygotować, na każdy wypiek!

Artykuły na temat: polewa pomaranczowa na ciasto
  • Libańskie ciasto pomarańczowe

    ...jajeczna będzie puszysta i jasnokremowa, dodaj do niej mus pomarańczowy oraz wymieszane wcześniej sypkie składniki. 3.Tortownicę o śr. 22 cm posmaruj tłuszczem i oprósz  mąką. Nałóż ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 60-70 minut. Gotowe ciasto wyjmij z tortownicy i odłóż do całkowitego wystudzenia na kratce kuchennej. 4. Czekoladę gorzką połam na kawałeczki...

  • Puszysty biszkopt kawowy z masą budyniową, bezą włoską i frużeliną z wiśni. Wszystko oblane polewą czekoladową i udekorowane owocami. Biszkopt kakaowy7 jajek rozmiar L1 szklanka cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki oleju słonecznikowego2 łyżki kakao7 łyżek mąki pszennej Beza włoska65 g orzechów włoskich80 g białek120 g drobnego cukru Budyń waniliowy500 ml mleka100 g cukru1 laska wanilii4 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej200 g masła w temperaturze pokojowej...

  • Ciasto marchewkowe

    Kiedyś krzywiliśmy się na samą myśl, żeby z warzyw piec słodkości. Teraz ciasto marchewkowe na dobre zagościło w polskich restauracjach. Pora upiec je samodzielnie.

  • Pieczenie ciast jest sztuką samą w sobie. Trzeba zwracać uwagę na kolejność składników, na jakość produktów, na temperaturę i czas pieczenia. Co zrobić, aby nasze ciasta zawsze wprawiały w zachwyt? Wystarczy zapamiętać kilka rad, które spowodują, że wszystkie nasze wypieki będą arcydziełami. Które z ciast można miksować? Ciasto ucierane można miksować, ponieważ dzięki temu dużo łatwiej i szybciej doprowadzimy je do odpowiedniej konsystencji. Ciasto biszkoptowe jest ciastem bardzo delikatnym,...

  • Ciasto: 2,5 mąki; 8 łyżek cukru; 20 dag margaryny; 5 dag drożdży; 3/4 szklanki mleka; 3 jaja. Bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa); tłuszcz i tarta bułka do formy; polewa czekoladowa.

  • W tym odcinku uczestnicy musieli przygotować wypiek z dynią w roli głównej. Jak wam się podoba zwycięski przepis Daniela? Kruche ciasto 150 g zimnego masła300 g mąki pszennej50 g cukru1 jajkołyżka mleka 1/2 łyżeczki soli Mus dyniowy 1 dynia piżmowa (około 2 kg)1 szklanka cukru trzcinowegoszczypta soli2 jajka1 żółtko łyżeczka mąki ziemniaczanejprzyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków i kardamonu150 ml brandy250 ml śmietany...

  • Ciasta na niedzielę

    ...do ciasta drożdżowego nie przejdą jej zapachem). Jeśli duży placek chcemy pokroić w ładne kwadraty, lepiej to zrobić przed jego wystygnięciem. Zimne kruche ciasto łatwo bowiem się kruszy. Posypane cukrem Tortu ze świeżymi owocami nie należy posypywać cukrem pudrem, bo szybko zwilgotnieje. Podobnie będzie, gdy posypiemy ciepłe ciasto. Placek grejpfrutowy Składniki na 12 porcji: 125 g mąki...

  • Marysia Depereas zdecydowała się na połączenie czekolady z pomarańczą, a jak wiemy, taki duet jest nie do pobicia! Biszkopt3 jaja100 g drobnego cukru do wypieków100 g zmielonych migdałów (bez skórki)38 g mąki pszennej38 g kakao4 białka38 g drobnego cukru do wypieków Ciasteczka100 g mąki pszennej100 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1 szczypta soli2 jajka250 ml mleka50 g masła Migdały w karmelu150 g cukru40 ml wody 75 g obranych migdałów Pralina50 g gorzkiej czekolady100 g migdałów w...

  • Bożonarodzeniowe słodkości krok po kroku

    Dżem czy marmolada? Masło ogrzane czy z lodówki? Lukier czy polewa? Oto kilka prostych rad, które pozwolą uniknąć kulinarnej wpadki przy przygotowywaniu świątecznych wypieków.

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Choć słowo „ciasto" zwykle kojarzy się nam ze słodkimi wypiekami, w wielu kuchniach stanowi ono bazę do tradycyjnych dań. Jakich ciast powinniśmy spróbować w różnych zakątkach świata? W naszym kraju dania oparte na cieście są niezwykle popularne. Polska kuchnia nie stroni od różnorodnych pierogów, a w zależności od regionu na stołach często...