• Informacje na temat:

    polewa do bezy

Przepisy na temat: polewa do bezy
  • Pyszne ciasta z ajerkoniakiem

    ...foremki postaw naczynie z wodą - wtedy sernik nie popęka i będzie delikatny.  3. Polewa: cukier wsyp do garnuszka z grubym dnem. Podgrzewaj, nie mieszając łyżką, a gdy cukier nabierze bursztynowego(...) strumieniem syrop. Banany obierz, potnij w półplasterki. Na cieście rozsmaruj masę, rozłóż banany, wyciśnij rozetki z bezy. 

  • Bezy

  • Beza z kremem

    ...pergaminem. Narysuj na nim 2 okręgi, wypełnij je ubitą pianą. Wstaw do piekarnika. Piecz blaty bezowe ok. 50 minut w temp. 150 st. Następnie wyłącz piekarnik i dosuszaj bezy przy uchylonych drzwiczkach(...). Brzoskwinie pozbaw pestek, pokrój. Bezy przełóż częścią masy oraz owoców. 4.Udekoruj pozostałym kremem śmietanowym, resztą owoców i rozpuszczoną polewą z czekolady.

  • Pyszne, chrupiące, rozpływające się w ustach bezy.

  • Menu na zimowe wieczory w gronie przyjaciół

    ..., i 1-2 łyżki soku z wiśni wymieszać za pomocą robota kuchennego. Bezy pokruszyć. Ostudzone ciasto wybić z formy, polać polewą i posypać pokruszonymi bezami. Poruszyć cukrem pudrem. Można też dekorować...

  • Podstawowymi składnikami Bezy są białka i cukier. Bezy suszymy w piekarniku w niewysokiej temperaturze.

  • Najciekawsze przepisy na muffinki

    ...minut Jedna porcja zawiera: 1210 kJ/289 kcal Jabłkowo-orzechowe muffiny w czapeczkach z bezy Składniki na 12 sztuk: - 75 g orzechów laskowych, - 2 małe jabłka, - 250 g maki, - 3 łyżeczki...

  • Malutkie, a cieszą :-) próbowałam już kilku przepisów na bezy ale ten jest najlepszy, bezy zawsze się udają i są idealne ... z wierzchu chrupiące, w środku miękkie i wilgotne :-)

  • Co zrobić z białkami które czasami zostają po pieczeniu ciasta? A no nic innego jak bezy. Czasem wychodzą lepsze czasem gorsze ale i tak są o niebo lepsze od tych gotowych.

  • sposób na wykorzystanie białek

Artykuły na temat: polewa do bezy
  • ...dyskretnie podsuwam mu jeszcze jedną filiżankę do umycia... Te wszystkie wisienki, bezy i słodkie bułeczki wypełniają nasze codzienne dni, ubarwiając je i osładzając czekoladową polewą. Bo przecież...

  • Smakuje i wygląda przepysznie. W okresie świątecznym nie żałujemy sobie słodkiego lukru, dekorując nim świąteczne ciasteczka i pierniki. Warto dowiedzieć się, w jaki sposób go zrobić, aby osiągnąć wyjątkowy efekt. Fot. 123RF/Picsel Klasyczne pierniczki lub ciastka udekorowane lukrem i podpisane imieniem każdego gościa, to nie tylko ozdoba choinkowa, ale też pyszny smakołyk przygotowany z myślą o członkach rodziny czy bliskich znajomych. Sprawdzą się także na świątecznym stole lub jako...

  • Najciekawsze przepisy na muffinki

    ...minut Jedna porcja zawiera: 1210 kJ/289 kcal Jabłkowo-orzechowe muffiny w czapeczkach z bezy Składniki na 12 sztuk: - 75 g orzechów laskowych, - 2 małe jabłka, - 250 g maki, - 3 łyżeczki...

  • Śniadanie do szkoły nie musi być nudne, ale nie musi też być wyszukane, wymagające znacznych nakładów pracy i pieniędzy. Wystarczy zastanowić się chwilę, co można zrobić, by było i smacznie, i ciekawie. Fot. 123RF/Picsel Są dzieci, które ze smakiem zjadają wszystko co naszykują rodzicie. Są też dzieci, które śniadania w domu nie zjedzą, a drugie przyniosą z powrotem do domu i będą chować w tornistrze. Tych drugich warto uczyć zdrowego i regularnego odżywiania, te pierwsze z radością...

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Fot. 123RF/Picsel Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji...

  • Jak można nie kochać kogoś, kto robi dla nas tosty? Ale co to właściwie znaczy robić tosty? Czy za wrzucenie do tostera, czy włożenie do opiekacza kilku kromek pieczywa, powinniśmy obdarzać kogoś miłością? Fot. 123RF/Picsel Amerykański sposób na tosty - to właśnie ten, już opisany. No i jaka to sztuka? Wystarczy mieć toster. Równie amerykańską metoda są tzw. sandwicze - żadnej filozofii tu nie ma - dwie kromki, ser, pomidor, opiekacz... Są jednak tosty warte najpiękniejszych uczuć. I nie...

  • W dobie wszechobecnego nurtu „bycia online”, „przeglądania sieci” i „pozostawaniu na łączach” warto zastanowić się, ile czasu tak naprawdę poświęcamy na byciu w wirtualnym świecie i jak wpływa on na nasze życie. Fot. 123RF/Picsel Niejednokrotnie, jadąc autobusem czy pociągiem zauważamy, że otaczają nas ludzie beznamiętnie wpatrujący się w ekran telefonu czy tabletu, a na palcach jednej ręki można policzyć osoby które spędzają czas na zwykłej rozmowie. Mało kto przebywa teraz na świeżym...

  • Jak zamienić makaron w arcydzieło sztuki kulinarnej? Jaki sos do jakiego makaronu? Trudno znaleźć inny produkt spożywczy, który dawałby tyle możliwości i jednocześnie był tak prosty w przyrządzaniu - wystarczy kilka odpowiednich dodatkowych składników, by zapewnić rozkosz dla podniebienia. Makaron i sos to para stwarzająca możliwość wprost niewyobrażalnych kreacji. W książce prezentujemy wybór najlepszych sosów do makaronu, od klasycznych po bardziej twórcze i wyrafinowane warianty.

  • Jak nasze babcie i mamy to robią, że smak przygotowywanych przez nie potraw pozostaje na długo w pamięci? Jednym z takich dań jest niewątpliwie rosół. Jedyny i niezastąpiony jako podstawa do wielu, innych dań. Oto kilka składników, bez których nie zrobicie dobrego rosołu. Czy gotowania rosołu należy się bać? Nic z tych rzeczy! Z jego zrobieniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Trzeba pamiętać tylko o kilku ważnych zasadach, a następnie odważyć się podjąć wyzwanie. Początki mogą być...

  • Bardziej kreatywna, naturalna i oryginalna od współczesnej. Kuchnia PRL-u to nie tylko relikt przeszłości, ale proste ponadczasowe dania. Poznaj smakołyki Polski Ludowej od strony sklepowej półki i kuchennego blatu. Fot. 123RF Dla gospodyń z tamtych lat brak czekolady, kukurydzy czy marcepanu, nie był problemem. Te mistrzynie zamienników potrafiły wyczarować ciasto czekoladowe bez czekolady, a z fasoli i marchwi marcepan. W czasach, gdy trudno było o mięso wieprzowe, kotleta schabowego robiły...