• Informacje na temat:

    polent

Przepisy na temat: polent
  • Polenta z warzywami

    Włoska potrawa ludowa, która znakomicie smakuje w Polsce

  • Super kaloryczne danie na obiad.

  • Polenta zapiekana z serem i pomidorkami koktajlowymi

    Kilka tysiącleci temu powstała nie tylko sama receptura, ale i nazwa tego prostego, lecz sycącego dnia. Polenta w języku łacińskim oznacza bowiem nic innego jak drobną kaszkę lub wyłuskane i rozgniecione ziarno.

  • Łatwe! Szybkie! Smaczne!

  • Polenta - znakomite danie na jesień i zimę

    Polenta - łatwe do przygotowania danie z mąki kukurydzianej to jedna z najbardziej znanych potraw tradycyjnej włoskiej kuchni. Ze względu na swą prostotę stanowi nieodłączną pozycję rodzinnego, domowego jadłospisu. Nie króluje zaś na salonach.

  • Polenta z pieczarkami

  • Polenta z warzywami (Frascatula di polenta di grano e verdure)

    ...wody, 25 g oliwy i odrobiną soli. Wmieszać kaszkę kukurydzianą, a następnie parmezan. Gotować 10 minut cały czas mieszając. Gorącą polentę rozsmarować na wyłożonej papierem blasze (32x39 cm) i odstawić(...), oliwki i zioła i gotować jeszcze ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Polentę pokroić na ok 16 kawałków. 1-2 łyżki oleju rozgrzać na patelni i obsmażyć kawałki polenty na złoty...

  • Chrupiące kawałki polenty przysmażone na złoto i duszone pieczarki. Pyszny obiad lub kolacja na ciepło.

  • Polenta z cieciorką i zimowymi warzywami

    ...mieszając. Cieciorkę odcedzić (bulion zachować), wmieszać do polenty i włożyć do natłuszczonej formy do zapiekanek. Wyrównać i piec 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Kapustę(...) słabym ogniu. Mąkę wyrobić na gładko z creme fraiche i zaciągnąć warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Polentę posypać posiekanym szczypiorkiem i pietruszką, serwować z warzywami. Czas przygotowania...

  • Bardzo mocno cytrynowe i bardzo mocno mokre ciasto z przepisu Nigelli Lawson

Artykuły na temat: polent
  • Czerwona polenta z ragu z koźlęciny

    Pietruszka do dekoracji           Sposób przygotowania: Polenta: Zagotuj wodę w garnku i powoli wsypuj do niej czerwoną kaszę. Zmniejsz ogień i przez 45 minut mieszaj kaszę kukurydzianą co 5 minut lub do chwili, w której ugotowana kasza będzie odstawać od ścianek garnka. Na koniec dodaj masło, sól i ser Parmigiano Reggiano do smaku. Ragu z koźlęciny: Smaż koźlęcinę na oliwie z oliwek...

  • Rozpoczynamy sezon na grillowanie. Z pewnością w waszych lodówkach już czekają kiełbaski, a inne mięsa powoli zaczynają się marynować. A co z wegetarianinami? Zadbaliśmy, aby także i oni mogli zjeść coś z rusztu. Fot. 123RF Wygląda na to, że użytkownicy Smakera kochają grillować. Wśród dodanych przez nich przepisów znaleźliśmy mnóstwo propozycji, które można przygotować właśnie w ten sposób. Wiele z tych propozycji to fantastyczne pomysły na dania bezmięsne, które pokochają wegetarianie. Co...

  • ​Polenta na słodko  z mlekiem kokosowym, truskawkami, malinami i miodem rozmarynowym

    .... 3-5 minut, cały czas mieszając, aż polenta nabierze kremowej konsystencji. Gotową przełóż do miski. Dodaj truskawki, maliny i czerwone porzeczki. Posyp migdałami i polej miodem. Na koniec ozdób...

  • 11 grudnia w Krakowie ruszył konkurs na najciekawszy „Krakowski przepis”. Celem konkursu jest zmobilizowanie smakoszy do szukania ciekawych receptur, dań i opowieści związanych z historią, teraźniejszością i kulturą dawnej stolicy Polski. Konkurs odbywa się ramach projektu „Biała Róża - przyjęcia i spotkania krakowskie", przy wsparciu Urzędu Miasta Krakowa. W ramach konkursu zbierane są krakowskie przepisy i receptury, a także rodzinne opowieści związane z małopolską kuchnią. Odtworzenia...

  • Żeberka wołowe w melasie z serową polentą

    ..., kiedy tylko tkniesz je widelcem. Ja proponuję podawanie ich z delikatną serową polentą, ale równie pyszne będą z kremowym puree z ziemniaków. Składniki na 6 porcji: 2 łyżki świeżych liści tymianku(...) polentę przełóż do szerokich misek i ułóż żeberka na wierzchu, polej sosem z duszenia i posyp gremolatą przed podaniem. Serowa polenta Składniki: 500ml mleka, 1 liść laurowy, 3 gałązki...

  • Jamie Oliver to jeden z najbardziej znanych brytyjskich kucharzy młodego pokolenia. Znany jest ze swoich programów kulinarnych, które gromadzą przed telewizorami miliony widzów. Pisane przez niego książki kucharskie stają się bestsellerami. Jeśli chcesz wygrać jedną z książek Jamiego weź udział w konkursie! Podziel się z nami przepisem zainspirowanym kuchnią Jamiego. Może to być przepis na Polente, Pudding, Stek, Paelle, Tartę lub dowolne inne danie. Wybór należy do Ciebie! Aby zostać...

  • ZAPIEKANA POLENTA Z MORELAMI

    Ten kremowy i delikatny smak- świetna na podwieczorek, czy śniadanie!

  • Polędwica w miodzie, polenta, karamelizowana cebula i chipsy z pasternaku/ Menu

    ...  Skusiłam się dzisiaj na ten cudowny przepis pochodzący z północy Francji, z samego Lille. Jego autorem jest Christophe Dalens, szef restauracji “L'Atelier gourmand”.  Pieczona polędwica wieprzowa polana jest gęstym miodowo-cięlęcym sosem. Miód rozmarynowy i dodatek świeżego rozmarynu do pieczenia mięsa czynią to danie wyjątkowo aromatycznym. Całość podana jest z polentą czyli z kaszką...

  • Zapiekana polenta z warzywami - danie na kolacje

    Troche polenty, rodem z Wloch, troche letnich warzyw, pyszny swiezy kozi ser i mamy gotowe danie dla lakomczuchow wszelkiej masci... Na 6-8 porcji Przygotowanie:...

  • ...tak powiem, " rys historyczny ". Polenta, jest to popularna potrawa w srodkowych Wloszech. Polente je sie w okresie jesienno- zimowym. Polenta, nie jest potrawa lekkostrawna. Porownalabym ja do naszego bigosu. Nie smakowo, ale w skutkach. Co potrzeba, zeby ugotowac dobra, podkreslam dobra polente : make na polente ( jest to maka kukurydziana  ),taki drobiusienki grysik kukurydziany...

Wideo na temat: polent
  • Przepis na polentę z morelami

    Polenta to klasyczne, ludowe danie kuchni włoskiej, które jest świetnym sposobem na przyrządzanie nie tylko słodkich, ale na pewno świetnie sycących przekąsek! Ten rodzaj mamałygi, wypiekany w niskich naczyniach, składa się przede wszystkim z kaszy kukurydzianej, która nadaje daniu niesamowitego smaku i aromatu. Zobaczcie nasz prosty przepis na polentę z morelami - to przepyszny sposób na