• Informacje na temat:

    polędwiczki wieprzowe w boczku wędzonym

Przepisy na temat: polędwiczki wieprzowe w boczku wędzonym
  • ​Polędwiczki wieprzowe po alzacku

    Składniki: 1 por 4 łyżki oleju 35 g wędzonego boczku 2-3 łyżki bułki tartej 200 g + 2 łyżki śmietany Sól, pieprz 2 polędwiczki wieprzowe (po ok. 300 g) 150 ml bulionu warzywnego(...). Doprawić solą i pieprzem. Polędwiczki naciąć wzdłuż i nałożyć przygotowane nadzienie, spiąć wykałaczkami i obwiązać nicią. Natrzeć solą i pieprzem. Olej rozgrzać na oleju i obsmażyć mięso z każdej...

  • Bardzo smaczne, soczyste polędwiczki wieprzowe, uwędzone w garnku, na zrębkach olcha/brzoza. Uwędziłam razem kawałek schabu bez kości.

  • Polędwiczka wieprzowa z ogórkami

    Składniki: - 2 małe polędwiczki wieprzowe, - 40 dag ogórków, - 15 dag plastrów wędzonego boczku, - 2 łyżki masła, - kilka listków majeranku, - 2 łyżki olej, - sól, pieprz Przygotowanie: Polędwiczki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju z masłem, pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem, odłożyć w ciepłe miejsce. Ogórki obrać, przekroić...

  • Wypróbowany przepis na "Polędwiczki w boczku"

  • Przepis wart wypróbowania: "Polędwiczki w szałwii i boczku"

  • pyszne mięsko

  • Sprawdzony przepis na "Polędwiczki wieprzowe po alzacku"

  • W aromatycznej marynacie z żurawinami

  • Smaczny pomysł na "Polędwiczki wieprzowe na warzywach"

  • Smaczny pomysł na "Polędwiczki wieprzowe z młodymi warzywami"

Artykuły na temat: polędwiczki wieprzowe w boczku wędzonym
  • Na grzyby!

    ...ciasta   Gulasz z podgrzybków Składniki: 500 g podgrzybków 100 g wędzonego boczku 100 g szalotek 20 g masła Po 375 g gulaszy wołowego i wieprzowego Sól, czarny pieprz(...)Makaron z kurkami Składniki: 500 g świeżych kurek Pęczek cebulki 100 g boczku wędzonego 300 g makaronu  Tagliatelle Sól, pieprz 3-4 łyżki oleju Kurki oczyścić, umyć, osuszyć...

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego encyklopedycznej wiedzy. Fot. 123RF/PicselKażdy kucharz-amator powinien zapamiętać kilka sprawdzonych połączeń smakowych, dzięki którym przygotujecie wyjątkowo apetyczne posiłki. To właśnie dzięki nim za każdym razem zaserwujecie bliskim dania, które są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Wieprzowina zdrowsza niż myślisz Często mówi się, że wieprzowina...

  • Kanapki inaczej

    Składniki na 4 porcje: 12 plasterków wędzonego boczku, 10 łyżek jogurtu naturalnego, 3 łyżki musztardy, 8 liści sałaty, 25 dag sera pleśniowego camembert, 8 kromek chleba tostowego, 1/2 pęczka natki pietruszki, 4 kromki pieczywa razowego. Do dekoracji: cienkie paski boczku i listki oregano. Przygotowanie: Plastry boczku podsmaż na patelni i zdejmij na papierowy ręcznik. Sałatę umyj i osusz...

  • Znamy najnowsze wyniki badań wieprzowiny. Okazuje się, że w porównaniu z sytuacją sprzed 20 lat jakość tego mięsa znacznie się poprawiła. Ma więcej dobrze przyswajalnego żelaza oraz witamin, a mniej sodu, kalorii i cholesterolu. Zaraz się zacznie! Prezenty, porządki, tłumy w sklepach - nieodłączny element przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia. Aby w tym roku nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę, warto zrobić plan. Również w zakresie samej kolacji wigilijnej oraz dań i przekąsek na...

  • Ziemniak jeszcze pyszniejszy

    ..., 1 marchewka, 3 średnie ziemniaki, 2 duże jabłka, 8 cienkich plasterków wędzonego boczku, 4 szklanki wody, 1 szklanka soku jabłkowego, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka masła, gałka muszkatołowa, sól, pieprz(...) pokrywką i zmniejsz ogień. 3. Plasterki boczku ułóż na spodzie żaroodpornego naczynia. Następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200° C i piecz, aż boczek ładnie się zrumieni i stanie się...

  • Święta tuż, tuż – przygotowania najwyższy czas zacząć! Pomimo, że Wielkanoc obchodzona jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię i tradycję obchodzenia tego szczególnego Święta. Fot. Materiały prasoweNa Warmii i Mazurach jeszcze do niedawna nie znano zwyczaju święcenia potraw, a śniadanie wielkanocne było dość ubogie. Na Pomorzu tradycją wielkanocną było jedzenie jajecznicy z węgorzem, a na Podlasiu do dnia dzisiejszego przygotowuje się kołacz, powszechnie znany jako sękacz....

  • Pasują do sałatek, deserów, na grilla, jako przekąska i dodatek do obiadu. Mowa oczywiście o owocach! Pyszne i zdrowe, 1 lipca mają swoje święto – Międzynarodowy Dzień Owoców. Na czerwono Czerwone owoce zawierają witaminę C, beta-karoten, prowitaminę A, potas i błonnik. Są także źródłem przeciwutleniaczy. Do wyboru mamy całe pyszne „towarzystwo": truskawki, maliny, wiśnie, czereśnie. Jako że sezon na truskawki będzie się pomału zbliżać do końca, korzystajmy z tych owoców póki czas! Warto je...

  • Lato sprzyja chwilom relaksu na świeżym powietrzu i grillowaniu. To, co dla biesiadujących przyjemne, nie jest takim dla zdrowia i przede wszystkim dla żołądka. Tradycyjne potrawy z rusztu są tłuste i ciężkostrawne. Można je jednak zastąpić równie smacznymi i znacznie lżejszymi przekąskami. A czas oczekiwania na nie można aktywnie spędzić na świeżym powietrzu. Spożywanie posiłków w plenerze jest miłym urozmaiceniem dla codziennych, kulinarnych zwyczajów. Potrawy przyrządzane na grillu...

  • Odebrałem od Mecenasa telefon jeszcze w pracy, był bardzo zaaferowany, chciał mi koniecznie coś pokazać. Powiedział, że to ciekawe miejsce z dużym potencjałem. Zapowiadało się interesujące popołudnie, przecież Mecenas już tak wiele lat wyciera krakowskie krawężniki, że na pewno wie, co i gdzie można zobaczyć w Królewskim Mieście. Nie musi do tego korzystać z wyświechtanych "spacerniaków" czy innych tego typu periodyków. Gdyby nie jego aparycja, można by nawet pomyśleć, że jest legendą tego...

  • Jeśli myśleliście, że gotowanie sous-vide to sztuka, którą opanowali wyłącznie profesjonalni kucharze, byliście w błędzie. Nasza redakcja przetestowała urządzenia, mające wam to umożliwić. W ostatnich latach kucharze zakochali się w gotowaniu sous-vide. Potrawy przygotowywane w ten sposób goszczą na talerzach najlepszych restauracji świata. Nie powinno więc dziwić, że wielu miłośników dobrego jedzenia zapragnęło odtworzyć ten trend w zaciszu własnej kuchni. Niestety, nie było to łatwe, gdyż...