• Informacje na temat:

    polędwiczki imbir limonka

Przepisy na temat: polędwiczki imbir limonka
  • Słodko - kwaśna marynata, słonawe pistacje, szczypta imbiru... takiej potrawie nie sposób się oprzeć!

  • Dla miłośników imbiru.Słodycz i ostrość w jednym kawałeczku:)

  • Najdelikatniejsze chude mięso wieprzowe

  • Jesli mialabym wymienic moje ulubione slodycze, to pierwsze miejsce od lat zajmuje nie czekolada albo ciasta lecz kandyzowany imbir, slodycz polaczona z ostroscia i lekkim kwaskiem cytryny to genialne i bardzo smaczne polaczenie. Z plynu, który pozostaje z kandyzowania mozna robic rózne napoje m.in likier imbirowy lub koktajle na bazie miodu i cytryny z wódka. Bez alkoholu smakuje równiez z tymi skladnikami na cieplo lub zimno. Imbir kandyzowany najczesciej jest...

  • Przepis wart wypróbowania: "Red imbir"

  • Uwielbiamy orientalne eksperymenty w kuchni. Ten zapach, który unosi się po całym mieszkaniu, ten zdecydowany smak...Mniam

  • Prosta i na pewno o wiele zdrowsza wersja wody smakowej

  • Przepis wart wypróbowania: "Polędwiczki po chińsku"

  • pożywne i lekkie - szczyt smakowych doznań

  • Orientalne wydanie polskiej wieprzowiny, bardzo wyraziste i nietuzinkowe w smaku, nietrudne, acz wyrafinowane.

Artykuły na temat: polędwiczki imbir limonka
  • Dobrana para

    ..., że zapobiegają im przyprawy: kminek, majeranek, tymianek, koperek, imbir. Na podwieczorek: Sałatka z ugotowanej białej fasoli z posiekaną natką pietruszki, czosnkiem i sosem z oliwy, soku z cytryny(...) z pieczonych pomidorów zmiksowanych z olejem rzepakowym, solą, pieprzem. Posyp ją obficie pokruszonymi, prażonymi orzechami. Podawaj z grzankami. Zielona herbata i limonka Dlaczego razem? Bo...

  • Imbir to rodzaj intensywnej w smaku i rozgrzewającej przyprawy o szerokich zastosowaniach. Sproszkowany, wchodzi w skład popularnej przyprawy curry. Można go wykorzystywać w kuchni w świeżej i sproszkowanej postaci - będzie miał jednak inny smak i zastosowanie. Imbir sproszkowany i świeży są wykorzystywane do różnych dań. Fot. 123RF.COM/PICSEL Rodzaje imbiru Imbir w proszku, kupowany jak każda inna przyprawa, świetnie nadaje się do potraw słodkich - do pierników, szarlotek, ciast dyniowych...

  • Wyśmienity duet mięso i owoce

    Polędwiczki i pomarańcze Składniki na 4 porcje: 2 małe polędwiczki wieprzowe (ok. 50-60 dag), 5 łyżek wódki becherovki,  łyżka sosu sojowego, 2 łyżki startej skórki z pomarańczy, 4 duże(...) polędwiczki natrzyj solą, pieprzem, niewielką ilością cukru (1 łyżeczka), skrop becherovką oraz sosem sojowym i posyp skórką pomarańczową. Przełóż je do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w chłodne...

  • W czwartym odcinku Gosia Molska poprosiła uczestników o przygotowanie wytrawnych, azjatyckich bułeczek baozi. Zobacz przepis i przygotuj je samodzielnie w domu. Ciasto: 10g świeżych drożdży 50g cukru 150g wody 300g mąki pszennej 450 1 łyżka oleju arachidowego   Przygotować zaczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 30 ml wody i szczypty mąki. Odstawić by zaczął pracować. Aktywny zaczyn połączyć z resztą składników ciasta. Wyrobić elastyczne, sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30...

  • Sylwester 2012

    ...półmisek i od razu podawaj. Tatar rybny Składniki na 4 porcje: 20 dag wędzonego łososia, 10 dag śledzi w occie, mały (ok. 2 cm) kawałek imbiru, 2 limonki, cebula, łyżka curry w proszku, kilkanaście(...) skórkę - ostrożnie ją zdejmij. Śledzie drobno posiekaj. Imbir obierz (oskrob go łyżeczką), zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Limonki sparz i osusz. Z jednej zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Cebulę...

  • Umiejętne łączenie składników sprawia, że dania są nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze. Wbrew pozorom, nie potrzebujecie do tego encyklopedycznej wiedzy. Fot. 123RF/PicselKażdy kucharz-amator powinien zapamiętać kilka sprawdzonych połączeń smakowych, dzięki którym przygotujecie wyjątkowo apetyczne posiłki. To właśnie dzięki nim za każdym razem zaserwujecie bliskim dania, które są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Wieprzowina zdrowsza niż myślisz Często mówi się, że wieprzowina...

  • Jeśli myśleliście, że gotowanie sous-vide to sztuka, którą opanowali wyłącznie profesjonalni kucharze, byliście w błędzie. Nasza redakcja przetestowała urządzenia, mające wam to umożliwić. W ostatnich latach kucharze zakochali się w gotowaniu sous-vide. Potrawy przygotowywane w ten sposób goszczą na talerzach najlepszych restauracji świata. Nie powinno więc dziwić, że wielu miłośników dobrego jedzenia zapragnęło odtworzyć ten trend w zaciszu własnej kuchni. Niestety, nie było to łatwe, gdyż...

  • Drożdżówki z serem, sałatka owocowa i fit ciasteczka, to znakomity pomysł na słodkie śniadanie. Drożdżówki z serem340 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży saszetka cukru waniliowego ½ szklanki mleka szczypta soli4 łyżki oleju 2 żółtka (białek nie wyrzucać, będą potrzebne do posmarowania bułeczek) olej do wysmarowania miski250 g twarogu półtłustego 1 jajko2 łyżki waniliowego proszku budyniowego saszetka cukru waniliowego2 łyżki cukru mąka do podsypania blatu½ szklanki cukru pudru sok z...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...