• Informacje na temat:

    polędwiczka ser camembert

Przepisy na temat: polędwiczka ser camembert
  • Szybki i prosty obiad.

  • Wędzenie, obok solenia i suszenia, są najstarszymi metodami konserwacji żywności. Sery wędzi się w niskich temperaturach (jak najwyżej w wędzarni). Ja wkładam je pod koniec wędzenia wędlin kiedy wędzarnia „traci” temperaturę. Tym razem przepis na sery z porostem pleśni camembert lub brie. Wersje: bez przypraw lub z ziołami. Serów pleśniowych nie solimy przed wędzeniem.

  • Recept ten jest znany w Czechach pod nazwą "Nakládaný hermelín". Hermelín jest czeską odmianą sera Camembert a jego bardzo popularna odmiana w oleju jest miejcową przekąską podawaną w pubach do piwa.

  • Coś dla wielbicielów sera.

  • Wielbicieli tego sera nie muszę zachęcać, a tym, którzy nie próbowali polecam wypróbować.

  • Przepis wart wypróbowania: "Smażony camembert"

  • Wypróbowany przepis na "Zapiekany camembert"

  • szybko, prosto, smacznie, elegancko

  • Nieodzownym dodatkiem do mięs grillowanych dla mnie są sery. Nadają się jednak tylko te, które były uprzednio zaparzone (np. w toku produkcji) tj. halloumi, mozarella, oscypek lub mają skórkę jak camembert lub brie. Te ostatnie pod wpływem wysokiej temperatury robią się w środku płynne. Po przekrojeniu bajecznie wypływają. Sery zaparzane w toku produkcji mają inną konsystencję niż reszta serów podpuszczkowych tzn. elastyczną i lekko skrzypią w zębach. W trakcie grillowania miękną, ale nie...

  • To szybkie śniadanie w pierwotnej wersji polegało na włożeniu sera na 30 sekund do mikrofalówki i dodaniu żurawiny. Stwierdziłam, że jak najbardziej dżem z czerwonej porzeczki może zastąpić żurawinę w połączeniu z camembertem. Zapraszam również na bloga

Artykuły na temat: polędwiczka ser camembert
  • Kanapki inaczej

    Składniki na 4 porcje: 12 plasterków wędzonego boczku, 10 łyżek jogurtu naturalnego, 3 łyżki musztardy, 8 liści sałaty, 25 dag sera pleśniowego camembert, 8 kromek chleba tostowego, 1/2 pęczka natki(...). Ser pokrój w cienkie plasterki. Chleb tostowy opiecz w tosterze. Opłucz natkę i drobno ją posiekaj. Jogurt wymieszaj z musztardą. Powstałym kremem posmaruj podpieczone kromki. Na czterech tostach...

  • Domowe sery są zdrowsze, tańsze i o wiele smaczniejsze niż ich sklepowe odpowiedniki. A ta książka to podręcznik dla początkujących i średnio zaawansowanych serowarów. Niezbędna teoria podana w prosty sposób i praktyka zaprezentowana z pasją! Dowiedz się, krok po kroku, jak zrobić nie tylko tradycyjne polskie sery (na przykład typu korycińskiego czy żuławski), ale również najpyszniejsze europejskie (typu parmezan, camembert czy mascarpone). Spróbuj domowego ementalera czy halloumi, dowiedz...

  • Schabowy inaczej

    .... Ser camembert potnij w okrągłe plastry i połóż na wierzchu każdej formy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 st. C. przez około 10 minut. W sezamowej panierce Składniki na 4 porcje(...) podawać z pieczonymi ziemniaczkami oraz marchewką z groszkiem. Doskonale komponuje się też z innymi warzywami Z serowym kapturkiem Składniki na 4 porcje:   1 pęczek cebulki dymki, 4 pomidor, 4 steki...

  • Nie od dziś wiadomo, że Francja to, dla prawdziwych smakoszy serów, prawdziwy raj! Produkuje się tam niemal tysiąc różnych gatunków. Każdy regionów malowniczej Francji może poszczycić się charakterystycznymi serowymi produktami. Całkiem niedawno redakcja Smakera dostała do degustacji francuskie sery typu camembert - z pieprzem, grzybami, naturalny oraz ser twarogowy na bazie mleka koziego. Podzieliliśmy po równo produkty między redaktorów i zaczęliśmy kosztować. Jednogłośnie stwierdziliśmy,...

  • Suszone pomidory

    ...z kurczakiem Smażony kurczak (na zimno), pomidorki koktailowe, awokado, suszone pomidory i ser camembert. Pokrojone składniki posyp ziarnami słonecznika i startym parmezanem, polej dressingiem: oliwa...

  • Ser jest nie tylko przekąską, ale i wspaniałą przyprawą - dowiedz się, jak wzbogacić smak ulubionej potrawy, dodając do niej dojrzewający ser. Fot. 123RF/Picsel Dojrzewające i dojrzałe sery doskonale komponują się nie tylko z białym wytrawnym winem. Dodane do dań z makaronem, pizzy lub zup potrafią wydobyć ich głębię smaku! Najpopularniejszymi serami dojrzewającymi są włoskie Parmigiano Reggiano i Grana Padano. Ten pierwszy, wyrabiany z krowiego mleka, zazwyczaj dojrzewa od 12 do 18...

  • Zwykle stosujemy go jako dodatek, jednak czasem ser może stać się prawdziwą gwiazdą w naszej kuchni. Oto kilka przepisów, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim fanom serów. Fot. 123RF/Picsel Legenda głosi, że ser został przypadkowo wynaleziony przez pewnego Araba, który konno przemierzał pustynię, mając w bukłakach duży zapas mleka. Kiedy zatrzymał się, aby ugasić pragnienie, ze zdziwieniem stwierdził, że mleko zmieniło się w mętną ciecz. Spragniony mężczyzna nie miał wyboru - musiał...

  • Wielbiciele wszelkiej maści goud, ementalerów i parmezanów czy naprawdę jecie żółty ser? Uważajcie, możecie się zdziwić, jak wiele produktów należałoby nazywać "produktem seropodobnym"... Fot. 123RF Czym jest ser? Ser żółty to mleko z podpuszczką i odpowiednią kulturą bakterii - poddaje się je obróbce termicznej i - po odfiltrowaniu - daje "dojrzeć" w solance. Może to trwać kilka tygodni, a nawet kilkanaście miesięcy. Tymczasem w wielu produktach, które kupujemy w sklepach, nie ma zbyt wiele...

  • Niewiele jest serów, których smak bezbłędnie rozpozna się niemal w każdym zakątku świata. W ich poszukiwaniu nie musicie udawać się w daleką podróż. Okazuje się bowiem, że tuż za wschodnią granicą Polski, produkuje się ser, zachwycający wszystkich koneserów. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy, wieki temu potężny olbrzym Dziugas wykopał na Żmudzi jezioro Mastis oraz założył nad nim miasto Telsza - stolicę Żmudzi. Historia ta jest żywa po dziś dzień, a na cześć mitycznego założyciela miasta...

  • Mamy doskonałą wiadomość dla miłośników sera. Najnowsze badania wskazują, że wasza ulubiona przekąska sprawia, że jesteście zdrowsi i szczuplejsi. Fot. 123RF/Picsel Na tę wiadomość czekało z pewnością wielu z was. Od teraz możecie zapomnieć o wyrzutach sumienia w czasie zjadania serowych przekąsek. Naukowcom udało się bowiem udowodnić, iż wbrew obiegowej opinii, są one zdrowie i mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zdrowszy niż się wydaje Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w...