• Informacje na temat:

    polędwica z kminkiem

Przepisy na temat: polędwica z kminkiem
Artykuły na temat: polędwica z kminkiem
  • Masz kamicę nerkową? To nie powód żeby rezygnować z diety!

    ...kamicy żółciowej jak najczęściej sięgaj po: - Pieczywo i dodatki do pieczywa: czerstwe jasne pszenne, sucharki, grzanki, biszkopty na białkach, ser biały chudy, chude wędliny (np. polędwica, szynka...

  • „Poproszę chleb, tylko bez kminku!” – ile razy zdarzyło wam się wypowiedzieć takie zdanie? Jak się okazuje, unikanie tej przyprawy to spory błąd, gdyż w niezwykły sposób wpływa ona na nasz organizm. Fot.123RF Nasze babcie wiedziały co robią, dodając kminek do wielu różnych potraw. Przyprawa ta już od wieków jest bardzo chętnie stosowana w medycynie ludowej, jako panaceum na wiele schorzeń i dolegliwości. Jednak właściwości kminku nie miały ograniczać się jedynie do pozytywnego wpływu na nasz...

  • We Wrocławiu i Łodzi tryumfowały zupy

    ...z jelenia, sarny (comber, polędwica ,z udźca); 150 g borowików, podgrzybków świeżych lub mrożonych; 150 g cebuli; 100g masła; 2 ząbki czosnku; liść laurowy; sól; kminek; jagody jałowca; 100 g marchwi; 50(...) warzywa lub gotowy bulion jarzynowy, dodać liść laurowy, lekko posolić, gotować. Po ok. 30 min. Wyjąć warzywa, doprawić do smaku : pieprzem, kminkiem, jałowcem, solą i miodem pitnym. Serwować na gorąco...

  • „Poproszę chleb, tylko bez kminku!” – ile razy zdarzyło wam się wypowiedzieć takie zdanie? Jak się okazuje, unikanie tej przyprawy to spory błąd, gdyż w niezwykły sposób wpływa ona na nasz organizm. Fot.123RF/Picsel Nasze babcie wiedziały co robią, dodając kminek do wielu różnych potraw. Przyprawa ta już od wieków jest bardzo chętnie stosowana w medycynie ludowej, jako panaceum na wiele schorzeń i dolegliwości. Jednak właściwości kminku nie miały ograniczać się jedynie do pozytywnego wpływu...

  • Dieta chorych na zespół jelita nadwrażliwego

    ...ryby gotowane, parówki delikatesowe, szynka, polędwica; buliony, gotowane przecierane warzywa, chudy rosół; biały chleb pszenny, bułki, drobne makarony, kaszka pszenna, ryż łuszczony, biszkopty(...), szczupak, lin, leszcz, karaś; chuda szynka, polędwica, parówki delikatesowe; zupy na wywarach z włoszczyzny. warzywne, krupniki, mleczno-owocowe, zagęszczone zawiesiną z mąki i mleka; pieczywo ciemne...

  • Z produkcji filmowych możemy się dowiedzieć, że wszystkie dzieci w noc, gdy mają otrzymać prezenty, zostawiają hojnemu staruszkowi mleko i ciasteczka. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co on sam może jeść na co dzień? Fot. 123RF Od dziecinnych lat w swojej wyobraźni rysujemy sobie postać pucułowatego dziadunia z bujną siwą brodą w czerwonym odzieniu. To skutek komercjalizacji wizerunku postaci biskupa Mikołaja z Miry, żyjącego na przełomie III i IV wieku. Jego osoba, słynąca ze szczodrości...

  • Coś pysznego z (niemal) niczego

    Zapiekanka włoska Składniki na 6 porcji: 50 dag czerstwego chleba, 50 dag różnych wędlin (np. kiełbasa, szynka, polędwica), 30 dag żółtego miękkiego sera (np. Gouda), 4 jajka, 3 cebule, 25 dag(...) i paprykę, smaż 7 minut. Dołóż opłukane z soli, osączone bakłażany i smaż jeszcze 4 min. Dodaj koncentrat oraz czosnek. Przypraw solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi i kminkiem. Duś 15 minut...

  • Beef Stragonoff to niewątpliwie najpopularniejsze danie wywodzące się z Rosji. Swoim zapachem i smakiem skusi każdego, jeśli chcesz zaskoczyć znajomych swoim kunsztem kucharskim wystraczy 40 min aby przygotować to pyszne danie! Składniki: - 500g mięsa wołowego rostbef lub polędwica pokrojone w paseczki - 200g cebuli pokrojonej w plastry - 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w plastry - 1/2 zielonej papryki pokrojonej w plastry - 300g pieczarek pokrojonych w ćwiartki - 50g...

  • Instrukcja obsługi świątecznego stołu

    Zgodnie z tradycją, w pierwszy dzień Wielkanocy jemy tylko śniadanie. Tyle tylko, że trwa ono cały dzień! Jak pomóc żołądkowi, aby wieczorem jeszcze mieć siłę na... cokolwiek?

  • Zobaczcie, jak przyrządzić tradycyjne indyjskie placki naan, samosę i masalę! fot. sieć restauracji "Ganesh" Tradycyjne placki naan (przepis na 6 porcji) Składniki: 1 kg mąki pszennej200 ml mleka200 ml wody1 łyżka oleju1 jajko2 łyżki cukru1 łyżka soli Sposób przygotowania Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy dłońmi, aż do uzyskania miękkiego, jednolitego ciasta. Całość dzielimy na 6 równych porcji i na blacie oprószonym mąką formujemy w okrągłe placki. Następnie pieczemy w...