• Informacje na temat:

    polędwica smażona na maśle

Przepisy na temat: polędwica smażona na maśle
  • Pomysł na smaczny obiad

    ..., skrop sokiem z cytryny. Zawiń w folię aluminiową i odstaw na noc do lodówki. Łososia piecz 20 minut w temp. 180 st. C. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone pory i startą na tarce cukinię...

  • Aromatyczna wątroba z dzika z cebulą smażona na maśle i oleju rzepakowym.

  • Pyszne posiłki na cały tydzień

    ..., dodaj marchewki, pietruszki, seler i por. Gotuj 1,5 godziny.  2. Posiekane cebule usmaż na oleju i maśle. Gdy się zrumienią, dodaj mąkę, a następnie wino i bulion.  3. Przypraw solą i pieprzem. Przelej do żaroodpornych miseczek, ułóż bułkę, posyp startym serem. Zapiekaj 10 minut w temp. 180 st. C.  Polędwica wieprzowa 1. Mięso natrzyj olejem, solą, pieprzem, posiekaną bazylią, tymiankiem...

  • Zbierane na wydmach nad morzem.

  • Tournedos a la rossini

    ..., - bagietka Przygotowanie: Na sklarowanym maśle usmażyć grube kawałki polędwicy (ok. 4-5 centymetrów grubości), dodać 15 g pasty truflowej, podlać koniakiem. Tak usmażone tournedos owinąć w folię aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce. Na sklarowanym maśle pozostałym po smażeniu mięsa zrobić grzanki z pokrojonej bagietki. Posmarować 5 g pasty truflowej. Na patelni bez tłuszczu usmażyć plastry...

  • Z czym kojarzy Wam się niedziela? Dla większości z rosołem ;) I tak jest u nas. Rosół, to podstawa polskiego, niedzielnego obiadu. W wielu domach, na drugi dzień, powstaje magiczna pomidorowa, którą uwielbiamy. A może by zrobić coś z makaronu, dodawanego do rosołu? Kolejne smaki dzieciństwa

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    ...wodzie al dente (na półtwardo). Osącz, ostudź. - Liście szpinaku umyj, osusz. Przeduś je lekko na maśle, dopraw do smaku, na końcu  dodając łyżkę śmietany. - Oliwki pokrój w krążki, pomidory suszone...

  • Karp klasyczny zawsze się obroni

  • Kolacje z pięciu stron świata

    ...g sklarowanego masła, - 50 ml koniaku, - sól, - pieprz, - bagietka Przygotowanie: Na sklarowanym maśle usmażyć grube kawałki polędwicy (ok. 4-5 centymetrów grubości), dodać 15 g pasty truflowej, podlać koniakiem. Tak usmażone tournedos owinąć w folię aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce. Na sklarowanym maśle pozostałym po smażeniu mięsa zrobić grzanki z pokrojonej bagietki. Posmarować 5 g pasty...

Artykuły na temat: polędwica smażona na maśle
  • Jesień, chce się jeść!

    ...porcji zupy wsyp po łyżce chrupiącego popcornu. Grillowana polędwica wołowa z zapiekanką ziemniaczaną i karmelizowaną cebulą Oczyszczoną polędwicę natrzyj oliwą, solą i pieprzem, włóż do miseczki(...), lekko posolonej i pocukrzonej wodzie, podsmaż je delikatnie na maśle, dopraw do smaku. Podawaj polędwicę pokrojoną w plastry z zapiekanką ziemniaczaną, kurkami, romanescu, karmelizowaną cebulą i sosem...

  • Masło, margaryna, a może oliwa z oliwek? Niestety, bardzo często wybieramy nieodpowiednie produkty, które są zdrowe, ale tylko wtedy, kiedy serwujemy je na zimo. Na czym więc smażyć, aby danie było smaczne, zdrowe i nie straciło swoich właściwości odżywczych? Wysoki punkt dymienia To temperatura, w której ogrzewany tłuszcz zaczyna się rozpadać i tracić właściwości odżywcze. Na dalszym etapie smażenia powstają niebezpieczne związki (wydzielają się w postaci gryzącego dymu), które dodatkowo...

  • Makaron pełen smaku

    ...pół miękko. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy, por kroimy na kawałki, a pomidory na pół. Mięso tniemy na kotleciki. Na rozgrzanym maśle z dodatkiem łyżki oleju smażymy por, cebulę i czosnek...

  • Smażone potrawy kuszą smakiem i aromatem, ale nie da się ukryć, że smażenie to jedna z najtrudniejszych metod przygotowywania dań. Dlaczego? Ponieważ w wyniku oddziaływania temperatury dochodzącej do 200°C z niektórych produktów mogą wydzielać się toksyczne substancje. Jak tego uniknąć? Jeśli nie potrafimy odmówić sobie smażonych rarytasów, warto poznać kilka sprawdzonych trików, dzięki którym nasze dania zachowają smak i nie będą nam szkodzić. Patelnia to podstawa Dobry sprzęt nie tylko...

  • Kuchnia rosyjska

    ...uformować wałek, pokroić na równe plastry. Z każdego plastra ugnieść kulkę. 2. Mięso obsmażyć na maśle i zemleć. Obrać cebulę, posiekać, zeszklić na maśle. Podsypać mąką. Zasmażkę rozprowadzić z odrobiną...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy zachowają maksimum...

  • We Wrocławiu i Łodzi tryumfowały zupy

    ...z jelenia, sarny (comber, polędwica ,z udźca); 150 g borowików, podgrzybków świeżych lub mrożonych; 150 g cebuli; 100g masła; 2 ząbki czosnku; liść laurowy; sól; kminek; jagody jałowca; 100 g marchwi; 50(...) w kostkę ok. 1 cm. Cebule również pokroić lecz w drobniejsza kostkę, podsmażyć na maśle na zloty kolor, dodać mięso oraz grzyby (pokrojone jak mięso) chwile smażyć razem. Wlać ok. 1 litra wody i całe...

  • Uwielbiasz smażone dania, ale martwisz się, że są zbyt tłuste i niezdrowe? Nie musisz z nich rezygnować, tylko przygotowuj je tak, by nie traciły cennych wartości odżywczych. Fot. 123RF/Picsel Doświadczeni kucharze namawiają wszystkich entuzjastów gotowania, by podczas codziennego przygotowywania posiłków korzystali z kilku sprawdzonych trików, dzięki którym ograniczysz wytwarzanie się szkodliwych dla ludzkiego organizmu związków chemicznych oraz sprawisz, że gotowane przez ciebie potrawy...

  • ...g sklarowanego masła, - 50 ml koniaku, - sól, - pieprz, - bagietka Przygotowanie: Na sklarowanym maśle usmażyć grube kawałki polędwicy (ok. 4-5 centymetrów grubości), dodać 15 g pasty truflowej, podlać koniakiem. Tak usmażone tournedos owinąć w folię aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce. Na sklarowanym maśle pozostałym po smażeniu mięsa zrobić grzanki z pokrojonej bagietki. Posmarować 5 g pasty...

  • Na polskich stołach od lat królują zasmażane pierogi i kotlet schabowy w chrupiącej panierce. Można wiele mówić o niezdrowych przyzwyczajeniach Polaków, ale prawda jest taka, że nasza dieta szybko się nie zmieni, ponieważ uwielbiamy smażone potrawy. Zamiast więc walczyć z gustami kulinarnymi, zacznijmy od „odchudzenia” naszego tradycyjnego menu. Dietetyczna jajecznica Jajka zawierają świetnie przyswajalne białko (które zaspokaja apetyt i zwiększa uczucie sytości), przyspieszają przemianę...