• Informacje na temat:

    pokrojony ziemniak pieczony w piekarniku

Przepisy na temat: pokrojony ziemniak pieczony w piekarniku
  • Pieczone ziemniaki

    Sposób przygotowania 1. Jeśli ziemniaki mają cienką skórkę lub są młode, wystarczy, że je dokładnie wyszorujesz. Starsze obierz i opłucz.  2. Ziemniaki pokrój, nasmaruj masłem, obtocz w przyprawach i dodatkowo  lekko skrop olejem. Upiecz, obracając, na tacce na grillu (lub w piekarniku).

  • Zrobiłam ostatnio na obiad, na szybko i właściwie z niczego. Same ziemniaki są super dodatkiem do wielu dań, ale mogą też stanowić samodzielny obiad.

  • Ziemniaki nadziewane

    Sposób przygotowania 1. Ziemniaki kroimy wzdłuż, a następnie nieco wydrążamy ich środki, po czym przyprawiamy wg uznania i podpiekamy w piekarniku.  2. Z pokrojonej cebuli, wędliny, jajka ugotowanego na twardo i podsmażonych pieczarek przygotowujemy farsz, którym napełniamy wystudzone warzywa.  3. Na wierzchu układamy kawałeczki masła i serków, po czym pieczemy całość aż ziemniaki będą miękkie.

  • Idealne danie na piątek ale także na każdy inny dzień dla smakoszy ryb. Prosty w przygotowaniu, smaczny do podania z dowolną sałatką oraz np. frytkami.

  • Pizza z ziemniakami, boczkiemi twarogiem

    ...sosie ułóż dodatki, zaczynając od pokrojonych w plastry ziemniaków. Na nich połóż pokrojony na kawałki wędzony boczek.Całość obficie posyp pokruszonym kozim serem twarogowym. 2. Połóż placki pizzy na lekko natłuszczonej blasze. Piecz w najwyższej temperaturze w piekarniku ok. 10 minut,aż brzeg ciasta mocno się zrumieni.Po upieczeniu posyp pizzę posiekanym szczypiorkiem (ew. innymi ziołami,np...

  • Łosoś pieczony w piekarniku z warzywami to danie lekkie, zdrowe i smaczne.

  • Minipizze z cukinii i ziemniaków

    Sposób przygotowania 1. Skórkę ziemniaków dokładnie wyszoruj. Obgotuj je na półmiękko w osolonej wodzie. Cukinie umyj. Możesz z niej usunąć gniazda nasienne, ale nie jest to niezbędne. Minisalami(...) grillu (lub piekarniku z termoobiegiem) przez około 10 minut.

  • Filet z marynacie czy posypani przyprawami niekoniecznie do mnie przemawia, dlatego staram się go urozmaicać na różne sposoby:). Dzisiejsza wersja to filet pieczony z pieczarkami. Wyszedł pyszny, nie suchy, naprawdę smaczny.

  • Opiekane ziemniaki w ziołach

    Składniki: 4-5 dużych ziemniaków oliwa z oliwek sól morska czarny pieprz świeży tymianek i rozmaryn słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku Przygotowanie: 1. Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki, wstaw do zimnej, osolonej wody i gotuj do momentu wrzenia. Odcedź, ułóż je w naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą, dokładnie obtocz je w przyprawach, posyp ziołami...

  • Oto kolejna odsłona karkówki. Wyszła miękka i soczysta, dzięki zalewie i przyprawom naprawdę pyszna i aromatyczna. Tak długi czas pieczenia mięsa ma swoje zalety - kiedy położymy obok ziemniaki, po tym czasie będą idealne, spieczone z zewnątrz i mięciutkie w środku. :-)

Artykuły na temat: pokrojony ziemniak pieczony w piekarniku
  • Pieczone ziemniaki z sałatką

    Przygotowanie: Ziemniaki umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową, piec ok. 1 godzinę w piekarniku w temp. ok. 200°C. Szynkę pokroić w paseczki. Cebulę obrać z łupin, umyć, drobno posiekać(...), dodać rozdrobnione warzywa i szynkę. Podawać na połówce ziemniaka. Zobacz także:

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów. Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą...

  • Pieczony boczek z ziemniakami i pikantnym czatnejem rabarbarowym z chili

    ...podawać pokrojony w plastry z ziemniakami i pikantnym czatnejem do posmarowania mięsa. Czas przygotowania 12 godz. + 90 min Przepis pochodzi z książki "Retrowarzywa"(...) z przyprawami i zostawić na noc w lodowce. Wyciągnąć na 30 min przed pieczeniem. Wysmarować brytfankę do pieczenia odrobiną oleju i piec boczek przez 75 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Podlewać co...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • Ziemniak - powrót króla warzyw

    ...juniora po seniora. Do niedawna ziemniaki uważano za główne źródło witaminy C. Nasze mamy i babcie nie wyobrażały sobie obiadu bez ziemniaków. I choć zawierają mniej tej witaminy w porównaniu, np. z papryką, były jadane każdego dnia i to w znacznych ilościach. Dlatego pokrywały dużą część zapotrzebowania na wit. C. Dziś rezygnujemy z ziemniaków uważając, że są bardzo tuczące. To błąd...

  • Gotowane w wodzie i na parze warzywa od lat są dla nas synonimem zdrowego odżywiania. Coraz częściej zaczynamy jednak stosować równie smaczną i zdrową alternatywę - warzywa upieczone w piekarniku. Fot. 123RF/Picsel Pieczenie warzyw ma kilka istotnych zalet, w porównaniu z gotowanymi. Przede wszystkim piekąc warzywa nie tracimy cennych wartości odżywczych i witamin. Woda, w której gotujemy warzywa przejmuje te drogocenne substancje, i zostaje razem z nimi wylana. Dzięki pieczeniu zachowujemy...

  • Sałatka z opiekanych ziemniaków z fasolką szparagową

    Bardzo długo, niemal w ogóle nie jadłam ziemniaków. Nigdy nie potrzebowałam ich jako dodatku do obiadu, wolałam nałożyć sobie większą porcję surówki. Wyjątek stanowiły legendarne szare kluski mojej babci oraz młode ziemniaki, które do dziś lubię jeść ugotowane w mundurkach z domowym zsiadłym mlekiem albo z prostą ogórkową raitą doprawioną kuminem. Jednak odkąd warzywa dominują w mojej kuchni...

  • Doskonałe dania możecie przygotować nawet z bardzo niepozornych składników. SKŁADNIKI - 400 ml mleka - 1 całe jajko - 3 żółtka - 1 laska wanilii - ok 1/3 szklanki cukru - 10 truskawek - gęsty sok malinowy/truskawkowy (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.Krok 2Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z wnętrza. Dodajemy je do mleka. Wrzucamy także strąki dla aromatu.Krok 3Do miski rozbijamy jajko i...

  • Pieczone mielone

    Pieczeń rzymska Składniki: 1 kg mięsa mielonego, sól, 4 jaja, 4 bułki, cebula, ziemniak, szpinak, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 jajka ugotowane na twardo, olej, pieprz. Przygotowanie: Do mięsa włóż namoczone bułki, posiekaną cebulę, starty na tarce surowy ziemniak, i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Szpinak zblanszuj i delikatnie przypraw. Jajka ugoruj na twardo. Wysoką brytfannę...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...