• Informacje na temat:

    pokroić w księżyce

Przepisy na temat: pokroić w księżyce
  • Meatballsy z indyka

    ...chodzenia na ok. 10 minut.  Po tym czasie gotujemy w dużej ilością osolonej wrzącej wody przez ok. 15 minut. Po obgotowaniu układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy pokrojoną w księżyce cukinię...

  • Przepis dostałam od znajomej z NK. Ciasteczka nie tylko na święta, są bardzo pyszne,rozpływają się w ustach. Dzieci je uwielbiają.

  • Przygotowanie Ugotować wywar z wołowiny, cebulę obrać i pokroic w duże księżyce, czosnek rozgnieść , następnie wrzucić na rozgrzany uprzednio olej i smażyć na wolnym ogniu. Dodać cukier. Kiedy cebulka nabierze złotego koloru wrzucić ją do wywaru, dodać sól i pieprz. Gotować na bardzo małym ogniu przez godzinę. Kiedy zupa jest już gotowa przelać do małych żaroodpornych naczyń, przykryć serem...

  • Ulubione nasze ciasteczka. Odkąd dostałam przepis od znajomej, piekę je na każde święta.

  • Pyszne ... Orzeźwiające ... Lekkie ... W sam raz do niedzielnej kawusi!

  • Delikatne ciasteczka kawowe, szybkie w przygotowaniu. Z porcji wychodzi ok. 30szt. Przepis zaczerpnięty z blogu "Moje wypieki".

  • Zawsze piekłam z migdałami, tym razem z orzechami. To są nasze ulubione ciasteczka świąteczne i nie tylko.

  • Prosty i sprawdzony sposób na oczyszczenie z nasion i pokrojenie papryki.

  • Wypróbowany przepis na "Ciastka księżyce w wanilinowym cukrze"

  • Pyszne.Moje córki je uwielbiają:)

Artykuły na temat: pokroić w księżyce
  • Księżyce w wanilinowym cukrze

    1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać mielone migdały oraz 12,5 dag cukru i 1 torebkę cukru wanilinowego. Dołożyć masło pokrojone...

  • W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Ania zaprezentowała przepis na słoneczną szarlotkę. Ciasto kruche 250 g mąki typu 500 125 g masła 2 jaja 65 g cukru pudru szczypta soli Lody z trawą żubrową ½ l mleka 5 liści ususzonej trawy żubrowej 4 żółtka 350 g cukru 250 ml śmietanki 30% Nadzienie 2 kg jabłek papierówek 1 cytryna ½ kg moreli 50 g masła 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru trzcinowego Ciasto Mąkę i masło zmiksować. Dodać jajka, cukier puder i sól. Zmieszać,...

  • Jedz zgodnie z fazami księżyca

    .... Pomidor pokroić w kostkę. Makaron spaghetti (1/4 opakowania) ugotować na półtwardo z dodatkiem oliwy (pół łyżeczki). Na rozgrzanym maśle (łyżka) zeszklić cebulę i czosnek, połączyć z pomidorami. Dodać(...)), wymieszać, przykryć, odstawić. Marchewkę (pół), cukinię (1/4) i bakłażan (1/4) pokroić na plasterki. Szynkę (10 dag) pociąć w kostkę. Na oliwie (łyżka) obsmażyć mięso, doprawić, wyjąć. W tym samym...

  • Jajko towarzyszyło ludzkości od najdawniejszych czasów. Symbolizowało początek, zarodek Wszechświata, chaos, Słońce, Ziemie, płodność, nieśmiertelność, powrót wiosny. Wiele kultur wytworzyło swój własny mit lub legendę związaną z jajkiem jako początkiem świata lub jakiem jako symbolem odrodzenia. Fot. 123RF/Picsel Jajko stanowiło również element dekoracyjny. Współcześnie ozdobione jaja święcimy w sobotę wielkanocną w kościołach, a w niedzielny poranek w wielu regionach Polski obdarowujemy...

  • Jedz zgodnie z fazami księżyca

    .... Pomidor pokroić w kostkę. Makaron spaghetti (1/4 opakowania) ugotować na półtwardo z dodatkiem oliwy (pół łyżeczki). Na rozgrzanym maśle (łyżka) zeszklić cebulę i czosnek, połączyć z pomidorami. Dodać(...)), wymieszać, przykryć, odstawić. Marchewkę (pół), cukinię (1/4) i bakłażan (1/4) pokroić na plasterki. Szynkę (10 dag) pociąć w kostkę. Na oliwie (łyżka) obsmażyć mięso, doprawić, wyjąć. W tym samym...

  • Święta tuż, tuż – przygotowania najwyższy czas zacząć! Pomimo, że Wielkanoc obchodzona jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię i tradycję obchodzenia tego szczególnego Święta. Fot. Materiały prasoweNa Warmii i Mazurach jeszcze do niedawna nie znano zwyczaju święcenia potraw, a śniadanie wielkanocne było dość ubogie. Na Pomorzu tradycją wielkanocną było jedzenie jajecznicy z węgorzem, a na Podlasiu do dnia dzisiejszego przygotowuje się kołacz, powszechnie znany jako sękacz....

  • Wielkanoc kojarzy nam się z wiosną i budzącą się do życia przyrodą, a także ze świątecznymi tradycjami, które w naszym kraju pielęgnuje się ze szczególną troską. I choć wiele dawnych zwyczajów na przestrzeni ostatnich lat uległo zmianie, wciąż z sentymentem wracamy do rodzinnego przygotowywania palm, pisanek i wielkanocnych specjałów.

  • Przyjmij zaproszenie do kuchni Sophii Loren i odkryj skarbnicę wiedzy i nieocenioną pomoc w przygotowywaniu potraw – nie tylko tych włoskich! Od czasu premiery książka kucharska autorstwa Sophii Loren sprzedała się w setkach tysięcy egzemplarzy, zarówno we Włoszech, jak i za granicą. Według aktorki, zakochanej w swoim kraju i jego smakach, gotowanie to nie tylko codzienny rytuał - to przede wszystkim sposób na okazanie miłości naszym bliskim oraz wszystkim, dla których gotujemy.Jej wyjątkowa...

  • zrobilam kanapke z serdelkiem i ogorkiem. jabluszko pokroilam w ksiezyce, banana na pol, zeby bylo latwiej obrac. butelka z sokiem jablkowym, serwetka....

  • Pasztet, placki, a może sałatkę? Sprawdź, jakie dania warto przygotować, aby w pełni wykorzystać rozpoczynający się sezon na cukinię. Fot. 123RF/Picsel Co wiemy o cukinii? W powszechnym mniemaniu, ze względu na dużą zawartość wody, nie uchodzi ona za wyjątkowo zdrową. Jednak okazuje się, że znajdziemy w niej całkiem sporo składników odżywczych, w tym beta-karoten oraz witaminy A, C, B, K i PP. Ponadto, cukinia doskonale odkwasza organizm i ułatwia trawienie, a w czasie upałów wyśmienicie...