• Informacje na temat:

    pojemniki do pieczenia chleba

Przepisy na temat: pojemniki do pieczenia chleba
  • Jak przechowywać chleb?

    Odpowiednio je przechowywać! Czerstwienie chleba to proces, który można opóźnić, by dłużej zachować świeżość i chrupkość, którą tak bardzo lubimy. Większość piekarzy zrzeszonych w Fundacji "Chleb to zdrowie" zaleca przechowywanie pieczywa w chlebakach. Najlepiej, jeśli będą wykonane z naturalnego drewna, które przepuszcza powietrze do wewnątrz. Takie pojemniki warto raz w tygodniu przecierać...

  • Coś domowego na kanapki.

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    ...siebie wpływają; czy sałata powinna być w lodówce czy nie. - Najlepiej podzielić sobie w lodówce półki: osobno na warzywa, owoce, nabiał czy wędliny. Dobrze sprawdzą się pojemniki wielokrotnego użytku. Ważne, by np. szynka nie leżała w  torebce foliowej, bo wtedy szybciej się zepsuje. Warto, żebyśmy owinęli ją papierem śniadaniowym, albo papierem do pieczenia. Jeśli zostawimy chleb w reklamówce...

  • pyszny boczek do chleba z maminego przepisu

  • Zasady mrożenia żywności, które musisz znać

    Mrożenie to popularny sposób na konserwację żywności. Panuje przekonanie, że mrozić "na później" można wszystko. Nie każdy jednak wie, że po rozmrożeniu niektóre produkty tracą wartości odżywcze. Część z nich może też zyskać mało apetyczny wygląd i konsystencję. Warto zatem wiedzieć, co zamrażać, a co przechowywać w inny sposób.

  • Zrobienie zakwasu na prawdziwy domowy chleb jest bardzo łatwe, choć nieco czasochłonne. Cały proces trwa cztery dni, a piątego dnia można przystąpić do pieczenia chleba. Czas poświęcony na zrobienie zakwasu to pięć minut dziennie, resztę czasu zakwas rośnie i można sobie nie zawracać nim głowy.

  • Masło, margaryna czy smalec?

    ...wyjęciu z lodówki łatwo się rozsmarowują. Do pieczenia i smażenia służą twarde. Lepiej ich jednak unikać. W procesie produkcji, podczas uwodornienia olejów, powstają szkodliwe tłuszcze trans...

  • Kto z Was nie zna Babci Weatherwax ,że Swiata Dysku Pratchetta. Jej mikstury i życiowa wiedza nie jednego zadziwiły. Spróbujcie i Wy.

  • Dar bogów z Olimpu - feta i pita

    ...można było użyć wszelkiego rodzaju resztek pozostałych z posiłków. W Grecji panuje wielki kult i poszanowanie chleba - na wsiach jeszcze do dziś nowonarodzonemu dziecku wkłada się do rączki kawałek chleba. Aby nigdy mu nie brakowało go w życiu i aby Chrystus był zawsze z nim - chleb nazywa się bowiem często imieniem Chrystusa. Podstawowe greckie pieczywo jest białe i lekkie jak puch. I takie spożywa...

  • Smakuje wybornie. Na oszczędną kolację w sam raz.

Artykuły na temat: pojemniki do pieczenia chleba
  • Chleb

    ...pieczenia wraz z tablicami pozwalającymi wyliczać należne ceny chleba. Historia chleba obejmuje 100 wieków. 10 tysięcy lat temu człowiek rowniez posilał się chlebem. Zmienil sie wyglad chleba i mechanizacja(...) pojemnik na popiol i pogrzebacz, ktorym sie przesuwalo fajerki zeby wlozyc wegiel albo drewno. W za jedne z tych “dzrzwiczek” Babcia Nadzia kladla kromki chleba z maslem albo  plasterkiem sera zoltego...

  • Soczyste pomidory, zielona sałata, mielone mięso, biały ser - to częste produkty, które znaleźć można w lodówkach. Co jednak zrobić, by taka żywność na dłużej zachowała świeżość i nie wchłaniała zapachów z otoczenia? Odpowiedzią na to pytanie są pojemniki porcelanowe z hermetycznym zamknięciem CLOC Gotowy posiłek, warzywa czy owoce przechowywane w taki sposób na dłuższy czas zachowają świeżość, przyjemny zapach i apetyczny wygląd. Poza tym CLOC to pojemniki przyjazne środowisku - są...

  • Alina Dąbrowska: Wiem, jak wygląda piekło

    - Przyszła wiosna i okazało się, że po raz kolejny muszę z grupą innych kobiet wyjść z obozu. Zostawiamy więc wszystko za sobą i ruszamy w drogę. Właśnie rozpoczął się drugi marsz śmierci. Wyglądało to dość dramatycznie, bo dostałyśmy bardzo mały przydział jedzenia. Dosłownie paczkę margaryny na kilka osób, musiałyśmy więc ją mądrze podzielić - wspomina Alina Dąbrowska, bohaterka książki "Wiem, jak wygląda piekło. Alina Dąbrowska w rozmowie z Wiktorem Krajewskim", której fragmenty...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Kuchenne triki – wypróbuj je

    ...i dokładnie wymieszaj. Posyp ulubionymi przyprawami (sól, pieprz, papryka) i jeszcze raz wymieszaj. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, rozłóż na niej równo frytki i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 200°C, aż będą rumiane (ok. 30 minut). Sposób na kalafiory Są pyszne i zdrowe, ale podczas gotowania wydzielają niemiłą woń. Sposobem na uniknięcie brzydkiego zapachu jest dodanie skórki chleba do...

  • Proszek do pieczenia znajdziemy niemal w każdej kuchni. Stosujemy go, chcąc aby nasze wypieki były pulchne i pięknie wyrosły. Jednak na tym nie kończą się jego zastosowania. Czy wiedzieliście, że niepozorna torebka z proszkiem do pieczenia może wybawić nas z wielu opresji? Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że ten ogólnodostępny i tani środek, może stać się rozwiązaniem wielu codziennych problemów. Jeśli do tej pory wykorzystywaliście proszek wyłącznie podczas pieczenia ciast, już...

  • Sprzęty i pomysły, które pomogą nie marnować jedzenia

    ...nowych sprzętów posiada specjalne pojemniki przeznaczone do przechowywania mięsa, owoców oraz warzyw, w których panują optymalne warunki dla tych produktów spożywczych. Dzięki temu dłużej utrzymują(...) problemu przerobić na kluski śląskie i schować do zamrażarki. Jeśli do pieczenia ciasta zużyliśmy kilka żółtek, nie wyrzucajmy białek. Możemy schować je do zamrażarki i za jakiś czas przygotować z nich...

  • Po kotletach mielonych i soczystej karkówce, w naszym serialu nadszedł czas na deser. Stefanka w wykonaniu Beaty Lipov z bloga Lawendowy Dom z pewnością przypadnie wam do gustu. Stefanka bez pieczenia na INTERIA.TV. Składniki: 200 g kaszy jaglanej 1 l mleka kokosowego 50 g brązowego cukru laska wanilii laska cynamonu ciasteczka owsiane kakaowe do dekoracji: 150 ml miodu płynnego 80 g orzechów laskowych 80 g orzechów włoskich 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej   Wykonanie: Kaszę...

  • Coś na drogę

    ...wierzch chleba, wydrąż, z miękkiej części zrób grzanki: pokrój w kostkę, posól, podsmaż na oliwie z czosnkiem. Paprykę obraną, pokrojoną w paski, cukinię, grzanki i pozostałe składniki wymieszaj w misce. Włóż do chleba, przykryj "wieczkiem", owiń ściereczką i folią spożywczą. Zabierz sos winegret, polej nim sałatkę przed zjedzeniem. Tarta serowa Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego, 250

  • Trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby serników. To wyjątkowe ciasto bardzo często gości na naszych stołach, jednak latem mało kto ma ochotę je piec. W takiej sytuacji z pomocą przychodzą przepisy na serniki na zimno. Fot. 123RF/Picsel Wydawać by się mogło, że to pyszne ciasto jest dość niepozorne. Tymczasem niewiele osób wie, jak na przestrzeni wieków toczyły się losy tego smakowitego wypieku. Historia sernika Jest długa i interesująca. Pierwsze wzmianki na jego temat sięgają czasów...