• Informacje na temat:

    podstawowy na buraczki do obiadu

Przepisy na temat: podstawowy na buraczki do obiadu
  • Kanapki w innej postaci

    Kanapki to wciąż jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych. W wersji podstawowej zazwyczaj jemy je z masłem, żółtym serem i plastrem pomidora lub ogórka. W wersji urozmaiconej np. z grillowanym mięsem, warzywami i sosem mogą być świetnym pomysłem na obiad i kolację. Jak odmienić ich smak, by zachwycały swoją oryginalnością i smakiem? Oto kilka pomysłów.

  • Tradycyjny przepis na zasmażane buraczki na smalcu, doprawione octem winnym oraz cukrem. Domowe buraczki na ciepło to fantastyczny dodatek do drugiego dania: do kotleta mielonego, schabowego, a także do pieczonej kaczki lub gęsi.

  • Zdrowe i to mówi samo za siebie !

  • Buraczki obrodziły i powoli zaczynam myśleć co z nich będę robić w tym roku. Na dobry początek buraczki na ciepło do obiadu. Wczoraj od kuzynki Eli ze Skawiny dowiedziałam się o dobrym sposobie na zrobienie buraczków bez pokaleczonych na tarce rąk.

  • Podstawowy dlatego, że można je po otwarciu doprawić tak jak lubisz - z cebulką, lub chrzanem lub odgrzać na masełku na słodko-kwaśno.

  • Bardzo popularny dodatek do obiadu, który współgra idealnie z kotletami mielonymi. Bajecznie proste i baaardzo smaczne...

  • Nasze ulubione, tradycyjne, choć nieco musieliśmy „od cukrzyć”.

  • Buraczki na inny sposób.

  • Przepyszny dodatek do obiadu

  • Są bardzo dobre a na dodatek zdrowe.

Artykuły na temat: podstawowy na buraczki do obiadu
  • ​Sposoby na smaczne posiłki w diecie cukrzycowej

    Dieta jest jednym z podstawowych narzędzi w leczeniu cukrzycy. Jej głównym założeniem jest niska kaloryczność, mimo to może być smaczna i urozmaicona, o czym świadczą propozycje potraw przygotowane przez Alicję Kalińską, dietetyka z poradni SetPoint.

  • Co zrobić, aby wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad? Nie musicie spędzać długich godzin w kuchni, czasem wystarczy postawić na ciekawy dodatek, który zupełnie odmieni oblicze dobrze wam znanych potraw. Fot. 123RF/Picsel Trudno wyobrazić sobie obiad bez warzywnych dodatków. To niezbędna nam porcja witamin, dzięki której nawet tradycyjny kotlet z ziemniakami nabiera zupełnie nowego wyrazu. Jednak co zrobić, gdy czas nagli, a nam brakuje kulinarnej weny? W tym...

  • Latem najchętniej sięgamy po warzywa sezonowe. Są nie tylko pyszne i łatwo dostępne, ale także bardzo „na czasie”. Jednym z nich jest botwinka, która nadaje potrawom niepowtarzalny kolor i smak. Botwina sprawdzi się zarówno, jako podstawowy składnik dania głównego, jak i pyszny dodatek do innych potraw. Warto włączyć to pyszne warzywo w nasz jadłospis, najlepiej w połączeniu z produktami WINIARY!

  • Dlaczego warto wprowadzić do diety dziecka śledzie? Najnowsze badania wykazały, że dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 dzieci łatwiej zapamietują i koncetrują się. Składniki: 4-6 solonych filetów ze śledzia norweskiego 8-12 młodych ziemniaków 1 cebula 100 g marynowanych buraczków 200 ml słodkiej śmietanki sól pieprz koperek do dekoracji Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dobrze oczyścić i wymoczyć. Następnie pokrajać w paski grubości ok. 1 cm. 2. Młode ziemniaki...

  • Święta inaczej

    ...pierogi z kapustą i grzybami zostaw dla innych, dla siebie przygotuj wersję z soczewicą (zawiera podstawowy budulec komórek - białko, a także magnez, cynk, potrzebne składniki, których podczas świąt nie(...) dodatkiem do obiadu - ziemniakami. Po zmianie: Pieczony w warzywach, z kaszą gryczaną. Choć kasze to tradycyjny polski dodatek, jadamy ich coraz mniej. Warto sobie o niej przypomnieć, bo zawiera...

  • Naleśniki, zapiekanki, placki ziemniaczane a może zupa? Nie wiesz, co zrobić dziś na obiad, żeby było smacznie, tanio i zdrowo? Twoja lodówka i nasze przepisy to skarbnica wiedzy, jak zaplanować menu na wszystkie dni tygodnia za niewielką kwotę. Pieniądze z portfela znikają w zastraszającym tempie, a do pierwszego pozostało jeszcze sporo czasu? Nie masz pomysłu jak zjeść tanio i obficie, a burczący brzuch przypomina, że pora obiadowa się zbliża? Wykorzystaj to, co przechowujesz w lodówce....

  • Sprawdzone sposoby na "Tadka-niejadka"

    ...szybko malucha. Może natraficie na więcej jego ulubionych potraw. Może będą nawet takie, które cię zaskoczą? Pamiętaj, że to, co smakuje tobie, np. buraczki, schabowy, ziemniaki, podawane wciąż w tym samym...

  • Z badań wynika, że lunch statystycznego Polaka to kanapka jedzona przy komputerze. Obiad to ważny posiłek, który ma duży wpływ na naszą efektywność w pracy. Samodzielne przygotowanie lunchu do pracy wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne i czasochłonne. Co jadamy w pracy? Analitycy firmy Pipdrive zbadali efektywność pracowników handlowych w europejskich krajach. Zwrócili uwagę, że Polacy w porównaniu do Francji i innych krajów Europy Zachodniej ciężko pracują, często kosztem przerwy...

  • Kulinarne grzeszki, które szkodzą zdrowiu

    Smażymy zamiast piec lub gotować. Nie wyobrażamy sobie obiadu, zwłaszcza niedzielnego, bez mięsa. Nadal w naszym jadłospisie dominują ziemniaki, o kaszach prawie w ogóle zapomnieliśmy. O tym mówią(...) zasmażane buraczki. Jest tłusto, słono i... bardzo smacznie! Ale niezbyt zdrowo! Najczęściej patelnia Pani Kowalska przyzwyczaiła się do tego, że mięso się smaży. Wydaje jej się, że takie jest...

  • Lampka wina do obiadu, czy kolacji nadaje posiłkom elegancji. By dodać do tego smak, trzeba potrafić dobrać wino. Fot. 123RF/Picsel Najprostszy i powszechnie znany podział win - białe do ryb i drobiu, czerwone do mięs - to nie wszystko. Istnieją dwie podstawowe zasady, którymi należy się kierować wybierając wino do potrawy. To zachowanie zasady kontrastu i dopasowania. Na czym to polega? Wina muszą być w przeciwnym smaku do potrawy tak, by nie zlały się z ich nutami smakowymi . Jednocześnie...