• Informacje na temat:

    podstawowe produkty w kuchni

Przepisy na temat: podstawowe produkty w kuchni
  • Polskie produkty dla niektórych są odkryciem

    ...o tyle utrudnione, że po 89 roku, kiedy otworzyliśmy się na Zachód, to mieliśmy ogromne parcie na inne kuchnie: meksykańska, włoską, francuska, hiszpańską, grecką czy turecką. Żyliśmy tym zachwytem kuchniami zachodnimi, aż przyszedł moment, od 5-6 lat, że zaczęliśmy zauważać, że mamy produkty lokalne. Że to jedzenie, które za komuny może nie było różnorodne, ale te normy, gdy chodzi o wędliny...

  • Ułatwienie dla kucharzy. :) Szklanka / łyżka/łyżeczka.

  • Jedzenie służy nie tylko zaspokajaniu głodu i dostarczaniu substancji odżywczych, przede wszystkim zapobiega chorobom oraz pomaga je leczyć. Nieumiejętnie dobierane produkty mogą nam szkodzić i być przyczyną różnych dolegliwości. To filozofia, którą kieruje się Kuchnia Pięciu Przemian.

  • Jest to baza do innych słodkich cudeniek:)

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.

  • Jeśli chcesz mieć takie piękne i najsmaczniejsze biszkopty to rób zawsze z moich przepisów ze strony : www.Smaker przepisy Ediego 21 Trzydziestoletnia praktyka doprowadziła do perfekcji. PROSZĘ MI ZAUFAĆ ! To jest besceler . Z A P R A S Z A M !!!!

  • Smaki Litwy

    Bogactwo kuchni litewskiej, aromaty i smaki nie pozwalają jej się oprzeć. Zdrowa, bo oparta na prostych produktach kuchnia, bywa jednocześnie niestety kaloryczna, niemniej zwolennicy diety też znajdą coś dla siebie.

  • Wraz z oszałamiającą majówką rozpoczynamy sezon na rozmaite grille i inne przyjęcia, nie tylko w ogrodzie. Tym razem zabierzemy się za „przyjęcia siedzące”

  • Szósty smak może wyjaśnić, dlaczego tak lubimy pizzę i makarony?

    Przez długi czas uważano, że istnieją cztery podstawowe smaki - słony, słodki, kwaśny i gorzki. W 2009 roku naukowcy dodali do tej listy smak umami. Dziś specjaliści wskazują, na kolejny, szósty smak, który może tłumaczyć zamiłowanie do węglowodanów.

  • Pogacze to tradycyjne słone ciastka podawane w kuchni węgierskiej.

Artykuły na temat: podstawowe produkty w kuchni
  • Perfekcjonistka w kuchni

    Skończyła historię sztuki, więc wszystko wskazywało na to, że swoją przyszłość zwiąże z rodzinną galerią, ale życie jest nieprzewidywalne i dziś Ania Starmach spełnia się w kuchni. Gotuje, piecze i pisze. Właśnie ukazała się jej trzecia książka "Pyszne na każdą okazję", w której przekonuje, że gotowanie nie musi być skomplikowane, drogie i czasochłonne. Jak zawsze robi to z pasją.

  • Czasem zdarza się tak, że zupełnie niepozorne produkty zawierają bardzo szkodliwe substancje. Ich spożycie może spowodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości, a w szczególnych przypadkach nawet śmierć. Oto lista tych, na które powinniście szczególnie uważać. 1. Gałka muszkatołowa Zjedzenie zbyt dużej ilości gałki muszkatołowej może się dla nas źle skończyć. W  średniowieczu uznawano ją za środek poronny, a dziś wiemy, że zaledwie dwie łyżeczki tej przyprawy mogą wywołać halucynacje, stany...

  • Boskie przepisy domowej kuchni

    Kuchnia w klasztorze u jezuitów w Krakowie nie jest duża. Na środku stół do krojenia, obok kuchenka z palnikami na których stoją wielkie garnki. To królestwo siostry Anastazji. Gotuje od 17 lat(...) się śmiała, gdy mama chciała nauczyć ją gotować. - Nie garnęłam się do kuchni. Mama powiedziała mi: "Śmiej się, śmiej. Jak później obcy ludzie będą cię uczyć, będzie dobrze, a jak własna matka chce cię...

  • Czasem zdarza się tak, że zupełnie niepozorne produkty zawierają bardzo szkodliwe substancje. Ich spożycie może spowodować wiele nieprzyjemnych dolegliwości, a w szczególnych przypadkach nawet śmierć. Oto lista tych, na które powinniście szczególnie uważać. 1. Gałka muszkatołowa Zjedzenie zbyt dużej ilości gałki muszkatołowej może się dla nas źle skończyć. W  średniowieczu uznawano ją za środek poronny, a dziś wiemy, że zaledwie dwie łyżeczki tej przyprawy mogą wywołać halucynacje, stany...

  • Dzbanek filtrujący – nieodzowny element współczesnej kuchni

    NIEZBĘDNY W KUCHNI Dzbanek filtrujący to coraz bardziej popularny element wyposażenia kuchni. To on sprawia, że woda smakuje lepiej, jest zdrowsza i nie zawiera szkodliwych zanieczyszczeń. Nowoczesny i elegancki wygląd oraz bogata kolorystyka dzbanków filtrujących AQUAPHOR sprawiają, że doskonale wpasowują się one do każdego wnętrza. Istotna jest także wielkość dzbanka, gwarantująca pełną...

  • Zwykle myślimy, że to łazienka jest najbardziej przyjaznym bakteriom miejscem w naszym domu, tymczasem zapominamy, iż w naszych kuchniach różnego rodzaju drobnoustroje mogą rozwijać się znacznie szybciej. Oto kilka miejsc, na które powinniście zwracać szczególną uwagę. Badania wskazują, że nieprzestrzeganie podstawowych zasad higieny jest przyczyną znacznej części zatruć pokarmowych. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z faktu, że kuchnia jest de facto najbardziej zanieczyszczonym miejscem w...

  • "Kuchnia polska bez pszenicy"

    ...i wykorzystują składniki, które nie powinny mieć wstępu do naszych kuchni (np. produkty zawierające syrop glukozowo-fruktozowy albo tłuszcze trans). Autorki "Kuchni polskiej bez pszenicy" proponują coś zupełnie(...) - z burakami albo fasolą. A do tego najważniejsze podstawowe receptury, np. na ciasta naleśnikowe, biszkopty, mleka roślinne, sosy, domowe słodziki czy jogurt. Wszystko bez glutenu, bez cukru i bez szkodliwych...

  • Z pewnością każdy z nas zdaje sobie sprawę z faktu, że jedzenie w ogromnym stopniu wpływa na to, jak się czujemy i wyglądamy. Niektóre produkty mogą również w zaskakujący sposób przyśpieszać proces starzenia. Oto niektóre z nich. Niestety, cudowne cofnięcie wskazówek zegara, które odwróci procesy starzenia nie jest możliwe. Możemy jednak odpowiednio wcześnie zadbać o to, by nieco go zahamować i złagodzić. Jak? Kluczem okazuje się odpowiednie odżywanie. Zbilansowana dieta, bogata w składniki...

  • Bezpieczna kuchnia

    ..., a przez  to mniej sprzyjającym namnażaniu się bakterii, podczas gdy kuchnie z parującymi garnkami, wątpliwej czystości ścierkami, stale wilgotnymi gąbkami i zatyczkami zlewu, na spodzie których ciągle pozostają resztki wody - są prawdziwym rajem dla mikrobów. Higiena w kuchni Aby tego uniknąć, przypominamy podstawowe zasady higieny w kuchni, o których nie zawsze się pamięta . 1. Umyj naczynia...

  • Z pewnością każdy z nas zdaje sobie sprawę z faktu, że jedzenie w ogromnym stopniu wpływa na to, jak się czujemy i wyglądamy. Niektóre produkty mogą również w bardzo istotny sposób przyśpieszać proces starzenia. Oto niektóre z nich. Niestety, cudowne cofnięcie wskazówek zegara, które odwróci proces starzenia, nie jest możliwe. Możemy jednak odpowiednio wcześnie zadbać o to, by nieco go zahamować i złagodzić. Jak? Kluczem okazuje się odpowiednie odżywanie. Zbilansowana , bogata w składniki...