• Informacje na temat:

    podgrzać spirytus

Przepisy na temat: podgrzać spirytus
  • Drożdżowce z nutą kokosa

    Sposób przygotowania 1. Mleko lekko podgrzej. 50 dag mąki wymieszaj z drożdżami i cukrem. Wlej ciepłe mleko, olej, spirytus. Wyrabiaj, aż ciasto nie będzie kleić się do ręki. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia. 1/3 ciasta wymieszaj z rodzynkami, uformuj 4-5 okrągłych placków. Na każdym ułóż po 1-2 połówki śliwek, lekko wciśnij owoce w ciasto.  2. Resztę ciasta rozwałkuj, potnij na niewielkie...

  • Szafranowy drożdżowiec

    Sposób przygotowania 1. Dwa dni przed przygotowywaniem babki szafran zalej spirytusem i odstaw.  2. Ciasto: wanilię rozkrój, wydrąż rdzeń, razem ze skórką dodaj do 1 szkl. mleka. Gotuj 3-4 minuty, wyjmij skórkę wanilii. Wrzącym mlekiem zalej 2 szkl. mąki. Resztę mleka lekko podgrzej z 2 łyżkami cukru, rozpuść w nim drożdże, połącz z mąką. Odstaw do wyrośnięcia.  3. Żółtka utrzyj z resztą cukru...

  • Środkiem ubocznym robienia nalewki z malin są owoce. A że nie lubię marnotrawstwa to z części malin jakie dostałam od siostry zrobiłam właśnie pleśniaka. Efekt końcowy był zaskakujący, podejrzewam że alkohol z mali wyparował, nie mniej jednak było lekko czuć posmak alkoholu, ale najlepsze było połączenie właśnie tych owoców z kruchym ciastem. Ciasto co tu ukrywać było przepyszne, a najbardziej podobało mi się jak podczas jedzenia ciasta pestki z mali strzelały delikatnie łaskocząc moje...

  • Miód - 10 łatwych przepisów

    .... Piecz w 170°C 10-15 min do zrumienienia. 10. Nalewka 500 g miodu i pół szkl. wody zagotuj i odstaw. Do gorącego miodu wlej po pół litra wódki i spirytusu. Wymieszaj. Ostudź, przelej do butelek...

  • Tym razem babeczki w wersji dla dorosłych z uwagi na dodatek wiśni w spirytusie. Jednak tak naprawdę alkoholu w babeczkach w ogóle nie czuć ;)

  • Smaki Litwy

    ..., historyczny trunek litewski, robi się z destylatu miodu pitnego wzmocnionego spirytusem. Charakterystyczny smak i zapach zawdzięcza goździkom, pąkom topoli, żołędziom, jagodom jałowca, cynamonowi, mięcie...

  • Moim zdaniem wyśmienita nalewka z cytryny

  • 12 najlepszych przepisów na pączki

    ...kieliszek spirytusu 5 łyżek marmolady  2-3 łyżki konfitury z róży  8 łyżek cukru pudru 1/2 kg smalcu i litr oleju Przygotowanie: Mąkę przesiać. Stopić i przestudzić masło. Sporządzić(...). Dobrze wyrobić. Gdy ciasto będzie gładkie, i lśniące, dodać spirytus i stopione masło. Wyrabiać dalej, aż na cieście pokażą się pęcherzyki powietrza. Uwaga: ciasto powinno być dość luźne. Przykryć...

  • Doskonały olej, skuteczny w stanach depresji i bardzo dobry do masażu - działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

Artykuły na temat: podgrzać spirytus
  • Składniki: 1kg mąki 200g margaryny 1/2 l mleka 5 zółtek kieliszek spirytusu 1szklanka cukru 100g drożdży 1 lyżeczka soli   Drożdże pokruszyć...

  • Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Churros200 ml wody100 g masła1 łyżeczka cukru200 g mąki 4 jaja (M)1 łyżka spirytusu lub wódki1 l oleju rzepakowego6 łyżek cukru pudru z cynamonem i kardamonem Sos czekoladowy200 ml śmietanki 30%1 łyżka masła100 g gorzkiej czekolady1 szczypta cynamonu Frużelina śliwkowa½ kg śliwek1 łyżka wody 2-3 łyżki cukru (do smaku)4 goździki1 szczypta cynamonu 1 szczypta kardamonu2 łyżki mąki ziemniaczanej Podanie1...

  • Rożek makaronikowy z kremem czekoladowym

    ...zdobnikiem na blachę, formując małe rożki. Piec w 200°C na złoty kolor. Krem czekoladowo-maślany Jajka podgrzać na parze wraz z cukrem do 65°C, następnie ubić i schłodzić. Połączyć z kakao i miękkim masłem, a później powoli dodawać spirytus. Sposób podania Na rożki makaronikowe nanieść krem czekoladowy i schłodzić. Podawać z lodami z czarnej porzeczki umieszczonymi w okrągłym korpusie...

  • Kwiaty w kuchni to nie tylko ozdoba stołu, choć takich nigdy nie powinno zabraknąć. Mają znacznie szersze zastosowanie niż mogłoby się wydawać. Fot. 123RF/Picsel Tani szafran Przyjrzyjmy się bliżej łatwemu w hodowli, powszechnie występującemu i prześlicznie żółtemu nagietkowi. W kuchni to przede wszystkim przyprawa. Płatki nagietka mają lekko pikantny smak i od dawien dawna zastępowano nimi najdroższą przyprawę świata, czyli szafran. Znajduje to odbicie w ich nazwie - róża szafranowa.   Także...

  • Jak się pozbyć modzeli

    ...1. Kompres z aspiryny Rozgnieć łyżeczką 7 tabletek aspiryny i zalej 2 kieliszkami spirytusu (70%). Wymieszaj, przelej do ciemnej butelki. Wstaw do lodówki. Przez 12 dni wieczorem mocz w roztworze gazę, a potem przyłóż ją do modzela i owiń bandażem. Zostaw na noc, rano obmyj stopę i wklep krem nawilżający. Kwas acetylosalicylowy pobudza złuszczanie i odnowę naskórka. 2. Maść z mocznikiem...

  • Danusia jak zwykle zaskakuje pomysłami. Tym razem przygotowała dwuwarstwowy tort czekoladowy. Biszkopty nasączone ponczem i przekładane konfiturą malinową oraz kremem kakaowo czekoladowo smakują fantastycznie. Biszkopt kakaowy5 jajek1 szklanka cukru¾ szklanki mąki pszennej¼ szklanki mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao Biszkopt o średnicy 24 cm4 jajka¾ szklanki cukru¾ szklanki mąki pszennej¼ szklanki mąki ziemniaczanej Biszkopt o średnicy 18 cm3 jajka½ szklanki cukru½ szklanki mąki pszennej1 łyżka...

  • Kuracje z dzikich owoców

    ...wszelkich kłopotach żołądkowych. Kuracja: 1 kg owoców derenia umyj i włóż do słoja. Zalej 1 l spirytusu. Zostaw w ciepłym miejscu na 4 do 5 tygodni. Co 2-3 dni wstrząśnij. Zlej spirytus do butelki. Pozostałe owoce zasyp 2 szklankami cukru i pozostaw na 24 godziny. Powstały syrop przecedź przez gazę i dodaj do zlanego spirytusu. Wymieszaj. Postaw nalewkę na 4 do 6 miesięcy w chłodnym miejscu, żeby...

  • W dziewiątym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Ania zaprezentowała jurorom przepis na dwupiętrowy tort. Migdałowy biszkopt 8 jaj8 łyżek cukru4 łyżki mąki pszennej10 łyżek płatków migdałowych2 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladowa masa75 dag masła4 jaja8-9 łyżek cukru10-15 dag czekolady gorzkiej1 łyżka spirytusu (opcjonalnie) Kakaowy biszkopt5 jaj5 łyżek cukru5 łyżek mąki2-3 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki oleju Śmietanowa masa200 ml śmietany 30%2 serki...

  • Tortowe sekrety

    ...masła Maślane kremy do przekładania tortu wzbogaca się łyżką czystego spirytusu. Dzięki temu smak masła w kremie nie jest wyczuwalny. Pod polewą Polewę łatwiej rozsmarować na torcie, jeśli...

  • To książka, którą powinien znać każdy miłośnik piwa, niezależnie od gustu i stopnia wtajemniczenia. Autor - najpopularniejszy ekspert od piwa w Polsce - odkryje przed tobą całą różnorodność piwnego świata. Dowiesz się, że chmiel w piwie to jedynie przyprawa, a drożdże mogą wnieść do piwa zapach bananów, goździków czy końskiego siodła . Nauczysz się czytać etykiety, degustować i oceniać jakość piwa. Uświadomisz sobie, że domowe warzenie piwa nie jest trudniejsze niż ugotowanie zupy i że, za...