• Informacje na temat:

    podczas gotowania makaronu skrobia

Przepisy na temat: podczas gotowania makaronu skrobia
  • Lubisz sam gotować, ale książka często Ci się zamyka? Nie ma w pobliżu nikogo, kto mógłby Ci przytrzymać otwartą książkę? Jest na to sposób!

  • Kto z Nas nie kocha włoskiej lasagne???? :) smakuje o każdej porze roku i praktycznie każdemu. Przepis możemy modyfikować w dowolny sposób. W wersji dla dzieci...po prostu na drobnych oczkach ścieramy warzywa, dodajemy pokrojone bez skórki świeże pomidory, a one w sosie pomidorowym, będą pyszne i dostarczą witamin. Kiedyś męczyło mnie wcześniejsze obgotowanie płatów lasagne, a jeśli dodałam surowe...wydawały się lekko niedopieczone... podaję

  • Przepis wart wypróbowania: "Azjatycka zupa bez gotowania"

  • Co zrobić, żeby gotowanie makaronu trwało jak najkrócej?

  • Pyszne, szybkie w przygotowaniu kotleciki. Takie resztkowe, gdyż można wykorzystać makaron pozostały po zjedzeniu rosołu.

  • Przynajmniej raz w tygodniu jadamy coś smażonego. Odwiecznym problem jest pryskający tłuszcz. Co zrobić by nas nie oparzył podczas smażenia?

  • Kuchnia to świat aromatów: pieczonego chleba, szarlotki, zupy grzybowej, świeżych ziół... Niestety nie wszystkie potrawy pięknie pachną. Gotujący się kalafior czy brukselka lub smażona ryba nie wodzą naszych zmysłów na pokuszenie. Możemy jednak ograniczyć przykre zapachy unoszące się w kuchni.

  • Buraczki duszone w zalewie, bez wstępnego gotowania. Czas ich przygotowania jest krótszy niż tradycyjnych buraczków, a nie ustępują im w smaku. Mają bardziej zwartą konsystencję, którą można regulować długością duszenia.

  • Coś dla leniwych ;-) Płatki owsiane są bardzo pożywne i zdrowe.

  • łatwizna , pyszna i szybka - zawsze wychodzi

Artykuły na temat: podczas gotowania makaronu skrobia
  • Do czego wykorzystać wodę po gotowaniu warzyw, ryżu i makaronu

    Podczas gotowania z produktów uwalniane są cenne substancje: witaminy, minerały, skrobia. Dlatego szkoda wylewać wodę po gotowaniu.

  • Obiad znów się nie udał, a ciasto nie wyszło tak apetycznie, jak na ilustrującym przepis zdjęciu? Być może popełniasz, któryś z tych błędów. W gotowaniu chodzi o szczegóły. Czasem zdarza się, że z pozoru błahe sprawy przesądzają o kulinarnym sukcesie lub porażce. Jednak nie ma co się martwić! Błędy popełniają zarówno początkujący, jak i ci bardziej doświadczeni kucharze. Od teraz będziecie wiedzieć, na co powinniście koniecznie zwracać uwagę podczas gotowania. 1. Źle przyprawiamy Nie ma nic...

  • Skrobia oporna? Nie opieraj się

    ...​Zwykła skrobia jest rozkładana do glukozy i w tej postaci jest wchłaniana do jelita cienkiego. Skrobia oporna jest odporna na działanie enzymów trawiennych i w niezmienionej formie przechodzi do jelita grubego.

  • Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do sporządzenia dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron. Podczas przygotowania dań z makaronu ograniczeni jesteśmy tylko przez naszą inwencję twórczą. Ten wspaniały włoski wynalazek możemy łączyć właściwie ze wszystkimi składnikami i podawać na wiele różnych sposobów - na ciepło i zimno, z wytrawnymi dodatkami lub całkowicie na słodko oraz, tak jak my Polacy lubimy najbardziej, jako dodatek do...

  • Makaron nie tuczy!

    .... Podczas gotowania makaronu niektóre składniki odżywcze rozkładane są w podwyższonej temperaturze, głównie część skrobi, białek, fosfor i witamina B1. Część z nich przechodzi do wody, dlatego też(...) kalorii. 100 g suchego makaronu dostarcza aż 330 kcal, ale podczas gotowania makaron wchłania wodę i zwiększa swoją objętość trzykrotnie. Dlatego 100 g porcja ugotowanego już makaronu to tylko ok. 110 kcal...

  • Woda i mąka – tyle wystarczy do przygotowania makaronu. Dlaczego więc uważa się go za jeden z najbardziej kalorycznych produktów? Fot. www.barillastudio.it Przecież to świetna dawka energii, która może nie tylko pomóc zrzucić zbędne kilogramy, ale także pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Co ciekawe - poprawia też nastrój. Makaron, prawidłowo przyrządzony, wcale nie musi być kaloryczny. Jest wręcz wskazany dla naszego organizmu. Jednak czy będzie on wrogiem czy sprzymierzeńcem w walce o...

  • Makaron nie tuczy: Porady żywieniowca

    ...właściwej pracy mózgu, a także hamuje apetyt na słodycze. Podczas gotowania makaronu niektóre składniki odżywcze rozkładane są w podwyższonej temperaturze, głównie część skrobi, białek, fosfor(...) jadamy, szczególnie sosy. Przyjrzyjmy się ilości kalorii. 100 g suchego makaronu dostarcza aż 330 kcal, ale podczas gotowania makaron wchłania wodę i zwiększa swoją objętość trzykrotnie. Dlatego 100

  • Ziemniaki i makarony są tak uniwersalnymi składnikami, że większość z nas nie wyobraża sobie bez nich prawdziwego obiadu, lunchu czy przekąski. Fot. 123RF Zanim na dobre popadniemy w szał dodawania ich do każdej potrawy, warto sprawdzić, który z nich jest zdrowszy, mniej kaloryczny i bardziej potrzebny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. W przypadku makaronu można usłyszeć mit o tym, że jest tuczący. Jednak wbrew powszechnej opinii, makaron nie tuczy! Przed ugotowaniem, w 100 g...

  • Makaron pomoże ci schudnąć

    ...przemiany Podczas gotowania pod wpływem temperatury i wody cząsteczki skrobii zwykle powoli pęcznieją, rozklejają się i przyswajają. Ale gdy je schłodzimy, stają się nieprzyswajalne (oporne) i mniej(...). Zapobiega cukrzycy Podczas trawienia zwykła skrobia zmienia się w cukier, zwiększając ilość insuliny. Jej wysoki poziom powoduje tzw. oporność na insulinę i wywołuje cukrzycę. Inaczej jest ze skrobią...

  • Prawidłowo ugotowany makaron nie skleja się, jest sprężysty, miękki, ale jednocześnie lekko twardawy. Choć może wydawać się to nieco przesadzone, ugotowanie makaronu to niemal sztuka. Dlaczego? Gotując makaron z przyzwyczajenia popełniamy wiele błędów. Oto najpopularniejsze z nich, przez które możecie całkowicie zrujnować ulubione danie. Dolewanie do wody oleju lub oliwy Ten prosty trik z logicznego punktu widzenia nie ma żadnego uzasadnienia. Prawdopodobnie powodem był fakt, że większość...