• Informacje na temat:

    podajcie na dania lekkostrawne

Przepisy na temat: podajcie na dania lekkostrawne
  • Dynia, melon, kabaczek - niedocenione trio

    ..."Często je lekceważymy, nie zawsze doceniając ich właściwości lecznicze i walory smakowe" - takie zdanie o dyniach, melonach i kabaczkach ma Grażyna Pająk. Ekspertka żywieniowa przekonuje, że zdrowe dania z nich przygotowuje się szybko i prosto.

  • Smaczne, nie drogie i lekkostrawne. Dla osób z problemami trawiennymi.

  • Kasze w kuchni polskiej

    ...cebulę, czosnek, pory i jarzyny. W kuchni polskiej istnieją dziesiątki sposobów na przygotowanie kasz łamanych, również jako samoistnie dania. Jednym ze sposobów jest dodanie do kaszy jęczmiennej...

  • Ten przysmak jest alternatywą dla wszystkich, którzy nie bardzo lubią przesłodzone ciasta lub nie udaje się pieczony sernik. Ja lubię go również za jego prostotę (bez pieczenia) oraz niepowtarzalny smak.

  • Kasza gryczana - królowa kasza

    Chociaż walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne kaszy gryczanej bez wątpienia wynoszą ją ponad inne rodzaje zbóż, to bardzo rzadko myślimy o niej jako o alternatywie dla tradycyjnych składników dania obiadowego. Zapominamy o jej lekkostrawności, a zarazem wysokiej wartości odżywczej, znanej i docenianej już w neolicie, na ten bowiem okres datuje się początki upraw gryki. Do Polski królowa...

  • Wypróbowany przepis na "10 łatwych przepisów na dania z marchewką"

  • Włoskie sery - nie tylko smaczne, ale i zdrowe

    Nawet nie będąc we Włoszech można posmakować w oryginalnych serach tamtejszego regionu. Parmezan, gorgonzola czy Asiago cechuje nie tylko wyraźny smak, ale i właściwości zdrowotne. "Łączy je to, że wytwarzane są z mleka krowiego" - mówi PAP Life Aneta Kołaszewska.

  • Świetna, delikatna i mięciutka golonka. Pachnąca ziołami i warzywami. Dietetyczna i lekkostrawna. Po prostu musicie ją wypróbować

  • Jesienne dary natury, o których nie miałeś pojęcia

    ...patisony urzekają nie tylko jako dodatek do dania. Doskonale sprawdzą się jako domowa dekoracja – na stole, parapecie czy tarasie. Patison uznany za warzywo o wyjątkowo niskiej kaloryczności i jednocześnie lekkostrawne, doskonale wpisuje się  w menu osób dbających o linię. Bogaty w sole mineralne, witaminę C, potas, żelazo i kwas foliowy, jest źródłem wartości odżywczych, jakie w okresie jesienno...

  • Wypróbowany przepis na "Dania szybkie z pięciu produktów"

Artykuły na temat: podajcie na dania lekkostrawne
  • Lekkostrawne posiłki dla osób z nadczynnością tarczycy

    Nadczynność tarczycy wymaga przejścia na odpowiednią, zdrową i zbilansowaną dietę. Powinna zawierać wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Przykłady potraw, które spełniają te wymagania, prezentuje Alicja Kalińska, dietetyk z poradni SetPoint.

  • „Less is more” to coraz bardziej popularne określenie, które można przetłumaczyć jako „im mniej, tym lepiej”. Nieprzypadkowo obecnie również w kuchni wielu stara się sięgać po coraz mniejszą ilość komponentów. Po latach używania i nadużywania różnych produktów coraz większym uznaniem cieszy się przekonanie, że dla polepszenia jakości życia potrzeba powrotu do umiaru, do ponownego zasmakowania poszczególnych składowych potraw (zebranych lub złowionych), „do korzeni", bez zakrywania smaku zbyt...

  • Księga smaków: Krewetki

    Nawet ci, którzy patrzyli na nie nieufnie, zaczęli włączać je do swego menu. I słusznie, bo krewetki są świetnym źródłem białka, mają niską zawartość tłuszczu i są lekkostrawne.

  • Karp to jedna z najpopularniejszych ryb na świątecznym stole. Jednak nie warto ograniczać się wyłącznie do niego. Podpowiadamy, jakie jeszcze dania rybne możecie zaserwować bliskim w czasie świąt. Fot. 123RF/Picsel Mimo że karp obecny jest na polskich stołach od wieków to, uwaga, nie jest typową rybą wigilijną.Owszem, możemy mówić o świątecznej tradycji karpia, ale będzie to tradycja PRL-owskiej Centrali Rybnej. Karp na każdym polskim stole to obyczaj ustanowiony w smutnym roku 1948. Hilary...

  • Sycące danie na dobranoc

    ...jest uczulony na jajka, 2-3 razy w tygodniu serwuj mu je na kolację np. w postaci lekkostrawnej jajecznicy na parze czy omletu z musem owocowym. Dla 2-, 3-latka możesz czasem przygotować zestaw...

  • Mięso drobiowe jest uznawane za najbardziej dietetyczne. Polecane jest osobom, będącym na diecie oraz tym, którzy właśnie ją zakończyli. Ma mnóstwo wartości odżywczych, a jego obróbka jest szybka i nieskomplikowana. Zobaczcie 5 propozycji na dania z kurczaka, które przygotujecie bez najmniejszego problemu. Mięso z kurczaka bardzo często pojawia się na naszych stołach. Jest niezwykle zdrowe, lekkostrawne i dietetyczne. Można podawać je na wiele sposobów - jako danie główne, dodatek do...

  • Choroba wrzodowa. Co jeść, aby uniknąć jej zaostrzenia?

    Odżywianie przy chorobie wrzodowej wymaga szczególnie właściwego doboru potraw i ich składników, które pomogą złagodzić dolegliwości i nie wywołają stanów zapalnych. Dlatego proponowane poniżej posiłki są zarówno lekkostrawne, jak i smaczne, a przygotowała je Alicja Kalińska z poradni dietetycznej SetPoint.

  • Jedzenie to jedna z podstawowych potrzeb człowieka. O tym, jak ważne są okoliczności, w których spożywamy posiłki, nie trzeba nikogo przekonywać. Jak i o tym, że forma ich podania jest równie istotna. Fot. 123RF/Picsel Badania psychologów potwierdzają bowiem, że jemy wszystkimi zmysłami. Warto pamiętać o tym zwłaszcza w kontekście kształtowania pozytywnych wzorców żywieniowych u dzieci. Czym jest comfort food? Smak magdalenki zanurzonej w herbacie przywołał wspomnienia, które stały się...

  • Zupa nad zupami

    Francuzi na pierwsze danie jedzą zieloną sałatę, włoskie primi piatti to oczywiście pasta, a my, Polacy, nie gęsi i swoją zupę mamy. Jeśli ugotować ją na warzywach, chudym mięsie, bez śmietany, mąki i tłuszczu, będzie to najzdrowsze pierwsze danie na świecie!

  • Ciepłe światło choinki, stos prezentów i stół uginający się od potraw to nieodłączne elementy świątecznej atmosfery, na którą czekamy cały rok. Każda gospodyni pieczołowicie przygotowuje się do najważniejszej kolacji w roku. To, jakie specjały pojawią się na wigilijnym stole, zależy od regionu, w którym mieszkamy, ponieważ każdy zakątek Polski ma własną niepowtarzalną kulinarną historię. To, co łączy wigilijną kolację w całej Polsce to liczba dań. Tradycyjnie powinno być dwanaście starannie...