• Informacje na temat:

    po niemiecku na zupę

Przepisy na temat: po niemiecku na zupę
  • Zupa chrzanowa

    Bez tartego w domu chrzanu i zupy chrzanowej trudno wyobrazić sobie Wielkanoc w nadwarciańskich gminach woj. łódzkiego, które słyną z niemal stuletniej tradycji uprawy tej rośliny. Chrzan znad środkowej Warty wpisany został na listę produktów tradycyjnych.

  • Pyszne, proste danie. Nie ma nic wspólnego z Niemcami, ale tak ją ochrzcił mój młodszy syn. Mąż ekspresowo ją "podłapał" - więc u nas taka nazwa już zostanie ;)

  • Zupa odchudzająca (3 dni, po 5 porcji)

    Trzy dni i trzy różne style inspirowane kuchniami świata.

  • Grünkohl - czyli z wolna tlumaczac po prostu ZIELONA KAPUSTA :-) Bardzo popularne danie jednogarnkowe u naszych zachodnich sasiadow, przygotowane w klasyczny sposob wraz z ziemniaczkami i Mettwurst, czyli surowymi, podwedzanymi kielbaskami smakuje wybornie, a przy okazji - baardzo zdrowe :-) i bardzo proste w wykonaniu.

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    ...niemiecku suer, oznacza coś kwaśnego, ukiszonego, zakwaszonego. Jest to mąka zalana wodą, wymieszana oraz kwaszona z chlebową skórką, która znacząco przyśpiesza proces fermentacji. Pamiętaj jednak, żeby wykorzystywać do tego tylko kawałki chleba na zakwasie. Na tak sporządzonym zaczynie można ugotować najznakomitszą zupę.  Przepisów na żurek  jest bez liku, a każdy smakować może równie wyśmienicie...

  • Chodziła za mną gęś , a kaczka wylądowała w piekarniku :)

  • Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

    Wielkanoc to wyjątkowy czas. Spędzamy go wśród najbliższej rodziny oraz przyjaciół, najczęściej już w słonecznej, wiosennej atmosferze. Wielkanoc to również czas, który przywołuje na myśl tradycyjne smaki i zapachy. Jednym z nich jest żurek z jajkiem i kiełbasą, który pojawia się w większości polskich domów na wielkanocnych stołach.

  • Wypróbowany przepis na "Naleśniki z przyprawami, po niemiecku"

  • Szwajcarskie smaki

    Szwajcarska kuchnia kryje wiele niespodzianek.

  • Wypróbowany przepis na "Pikantny budyń po niemiecku"

Artykuły na temat: po niemiecku na zupę
  • Eryk Lubos: Czuły drwal

    W szafie ma dwa garnitury, na ręku tani zegarek. Jeździ starym autem i mieszka w kawalerce na Pradze. Eryk Lubos do życia nie potrzebuje wiele. Popracować na planie, pójść z córką na ślizgawkę, narąbać drewna, zjeść z ukochaną zupę. Źle się czuje na czerwonym dywanie i w rozmowach o niczym.Taki aktor!

  • Zupa budzi ciepłe wspomnienia. Jej zapach często wita nas już od progu, gdy wracamy w rodzinne strony. Dymiący talerz gorącej zupy to dla wielu symbol dzieciństwa, domowej kuchni i domowego ogniska. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne...

  • Południowy Tyrol: Całkiem inne Włochy

    ...większość w okolicy, a cztery nazwy. Po niemiecku nazywa się Seekofel (góra z widokiem na jezioro Braies), po włosku Croda del Becco (duży szczyt), w dialekcie Alta Badia Sas dla Porta (góra-drzwi(...) upodobań współczesnych podniebień. Trafiliśmy na specjalne menu z cykorią w roli głównej. Podano więc przystawkę, zupę, risotto, lasagne i kotleciki wołowe z dodatkiem tej rośliny. Nic to jednak w porównaniu...

  • Jesteśmy narodem uwielbiającym zupy. Statystyczny Polak zjada nawet 100 litrów zup rocznie, a to niewątpliwie stawia nas w światowej czołówce. Nie dość, że smaczne, to w dodatku zdrowe. Ale czym zagęścić zupę, by nie zmienić jej pysznego smaku i prozdrowotnych właściwości? Wiadomo, że najlepsze zupy to te, które przygotowane były przez nasze babcie. Jednak prędzej czy później, nadchodzi moment, w którym sami musimy zadbać o smak naszych dań. Tyczy się to zarówno najróżniejszych wypieków, jak...

  • Wszystkie smaki pod przykrywką

    Po niemiecku nazywa się to "eintopf" , czyli potrawa jednogarnkowa. Takie potrawy są w każdej kuchni, składając się z elementów charakterystycznych dla danego obszaru. Mogą to być gęsty, kolorowy misz-masz w rodzaju gulaszu lub bigosu, może to być zupa. Przepisów na takie potrawy jest tyle, ile kucharzy lubiących je przyrządzać.

  • Do ugotowania zupy potrzebujemy dwóch rzeczy: garnka i wywaru. Bez tego ani rusz. A jak zrobić dobry wywar? Wystarczy, że będziemy pamiętać o kilku zasadach. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: nie korzystamy z kostek rosołowych! To, że są niezdrowe, jeszcze można by jakoś przełknąć, w końcu zjadamy całkiem sporo niezdrowych rzeczy tylko dlatego, że dobrze smakują. A tu właśnie tkwi kostkowy szkopuł. One po prostu dobrze nie smakują. Nie trzeba wytrawnego, kucharskiego nosa, by wyczuć, że przy...

  • Sezon szparagowy czas zacząć!

    W Brandenburgii, największym niemieckim "szparagowym zagłębiu", wykopano już pierwsze eleganckie i wykwintne smakołyki. Do sklepów trafią w przyszłym tygodniu.

  • Kuchnia niemiecka jest niezwykle zróżnicowana, a wiele jej wpływów znajdziemy w naszych polskich potrawach. Wbrew obiegowej opinii, jest nie tylko pożywna i sycąca, ale również bardzo smaczna Fot. 123RF/Picsel W powszechnej opinii kuchnia niemiecka uważana jest za tłustą oraz ciężkostrawną i w niektórych przypadkach faktycznie tak jest. Warto jednak pamiętać, iż nie jest to cała prawda na temat kulinarnej tradycji naszych zachodnich sąsiadów. Jej bogactwo znacznie wykracza poza stereotypowe...

  • Kevin Aiston: Czułem się, jakbym wrócił do programu po tygodniu

    ...", polskiej, włoskiej, niemieckiej, białoruskiej albo hiszpańskiej. Jest tylko kuchnia dobra i zła. Ok, na co więc zapraszasz? - Na zupę chlebową i wątróbkę wieprzową karmelizowaną w likierze Curaao...

  • Dynia to wdzięczne warzywo, które można podać zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Fot. 123RF/Picsel Kolejna zupa, którą proponujemy, urzeka aksamitną fakturą, dyniowym kolorem i smakiem oraz aromatem wanilii. Brzmi dobrze, a smakuje, jak zwykle, jeszcze lepiej!   Składniki: -1 kg dyni -1 cebula -1 laska wanilii -1 litr bulionu warzywnego -oliwa z oliwek -cytryna -cukier, sól Sposób przygotowania: Krok 1. Zaczynamy od obrania słusznego kawałka dyni i pokrojenia go w kostkę. Dynię...