• Informacje na temat:

    pleśń na kiszonym barszczu

Przepisy na temat: pleśń na kiszonym barszczu
  • Kiszony barszcz

    Przygotowanie: 1. Obierz i pokrój w ćwiartki 1,5 kg buraków. Na dnie kamiennego lub szklanego naczynia ułóż 3-4 ząbki czosnku, 2 kromki suchego razowego chleba na zakwasie i buraki. 2.Zalej 3,5 l ciepłej, osolonej wody. Nakryj spodeczkiem, odstaw w ciepłe miejsce. Po kilku dniach barszcz jest już kwaśny (jeśli pojawi się pleśń, zdejmij ją). 3. Przecedź, rozlej do butelek.

  • Zakwas buraczany można wykorzystać nie tylko do przygotowania zupy - świetnie gasi pragnienie oraz orzeźwia w letnie upały i jest bardzo zdrowy. Ja do picia dodaję posiekany koperek - pychotka!

  • Smaczny pomysł na "Paszteciki do barszczu"

  • Mini wersja na świąteczne przyjęcie

  • Aby smakiem naszej botwinki cieszyć się również zimą, zamykamy ja w słoikach;) To naprawdę świetna sprawa... będziemy mogli cieszyć podniebienie młodymi buraczkami przez cały rok. Podpatrzone w kuchni u Justyny:)

  • Nie ma jak własny barszcz biały, 1000 - krotnie lepszy smak od sklepowego.

  • Barszcz czerwony z uszkami jest daniem, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii ani Świąt Bożego Narodzenia. U mnie w domu Wigilia nie ma prawa odbyć się bez takiego właśnie zestawu. Dziś przedstawiam Wam sposób na uszka, sprawdzony przez dziesięciolecia :)

  • Smaczny pomysł na "Gwiazdki do barszczu"

  • Barszcz na wodzie z ogórków kiszonych- coś z niczego, smacznie i zdrowo na obiad!

Artykuły na temat: pleśń na kiszonym barszczu
  • Dietetyczne kiszonki

    ...płaskiej łyżeczki soli na pół litra wody). Dodaj pół kromki chleba razowego. Ważne, by składniki nie "pływały", bo wda się pleśń. Wstaw do słoika np. szklankę, która obciąży buraki. Zakwas odstaw na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Potem sok zlej i przechowuj w lodówce (dobra baza do barszczu), buraki wykorzystaj do surówek.

  • Z pewnością zdarzyło wam się, że na zakupionych warzywach lub owocach pojawiła się pleśń. Co wtedy zrobić? Czy wystarczy odkroić zepsutą część? Fot. 123RF/Picsel Wiele osób, widząc w lodówce nieco nadpsute produkty, na których zaczęła pojawiać się pleśń, najzwyczajniej w świecie odcina zgnitą część, a resztę spokojnie zjada. Jednak czy takie zachowanie jest bezpieczne dla naszego zdrowia? W końcu pleśń na żywności to poważny znak ostrzegawczy, a jej spożycie może doprowadzić nawet do...

  • Nie martw się o zapas

    ...się pleśń (także na owocach, koncentracie pomidorowym czy konfiturze), nie wystarczy pozbyć się nadpsutej części, trzeba wyrzucić całość. Choć tego nie widać, grzyby wnikają głęboko i wytwarzają...

  • Wspomniał o nim sam Mikołaj Rej, kojarzy się z polskim wigilijnym stołem a jego słodko-kwaśny smak znają niemal wszyscy. O czym mowa? Oczywiście o jednym z najważniejszych dań, które od lat gości w bożonarodzeniowych kartach menu - barszczu z uszkami. Fot. 123RF/Picsel Jak głoszą legendy zupy należą do najstarszych potraw spożywanych przez człowieka. Już w czasach prehistorycznych przygotowywano specjalne maczane wywary, bądź napary z roślin lub roślin strączkowych. W miarę upływu czasu, i...

  • W kolejnym odcinku naszego serialu Dominika Wójciak zaprezentuje wam, w jaki sposób przygotować idealny, świąteczny barszcz. Barszcz czerwony na INTERIA.TV. Składniki na ok. 4 l barszczu: 3 kg podłużnych buraków 1 korzeń selera 3 marchewki 3 korzenie pietruszki 3 cebule 3 kwaśne jabłka (np. szara reneta) 5 suszonych prawdziwków 4 - 6 wędzonych węgierek 4 - 5 ząbków czosnku 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liski laurowe 0,5 l zakwasu z buraków 1 łyżeczka...

  • Na sklepowych półkach możemy znaleźć różne rodzaje gotowych barszczy – poczynając od zakwasów, przez koncentraty, aż po ekspresowe barszcze instant. Co tak naprawdę znajdziemy w opakowaniach tych produktów? Specjalnie dla was przeanalizowaliśmy ich etykiety. Wyniki są naprawdę zaskakujące. Barszcz czerwony jest potrawą, która pojawia się na niemal każdym wigilijnym stole. To niekwestionowany symbol Bożego Narodzenia, stanowiący również cenne źródło wielu witamin. Ideałem jest ten przygotowany...

  • Na wigilijnym stole nie może zabraknąć uszek. Przygotowanie ich tak, aby były naprawdę dobre, to prawdziwa sztuka. Kilka trików, dzięki którym przygotujecie idealne ciasto i farsz, zdradza Dominika Wójciak. Uszka na INTERIA.TV. Składniki na ok. 60 uszek:Farsz: 4 - 6 kapeluszy suszonych prawdziwków 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 duża cebula 2 łyżki masła sól świeżo mielony czarny pieprz Ciasto: 300 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g rozpuszczonego masła lub oleju ok. 150...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Zajadając się wielkanocną zupą, często myślimy nad tym, czy podany został żurek, czy może barszcz biały. Jak uporać się z odwiecznym dylematem przy świątecznym stole? Gdzie szuakć sedna róznicy i jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Święta wielkanocne kojarzą się nam z tradycją przekazywaną latami. Warto pamiętać o niej również w kuchni, przygotowując świąteczne potrawy. Niegdyś zakwas na żurek robiono z mąki żytniej, natomiast barszcz biały gotowano na wywarze z kiszonych liści barszczu...