• Informacje na temat:

    plastry schabu pieczone

Przepisy na temat: plastry schabu pieczone
  • Schab pieczony w ziołach

    Składniki: 4 plastry schabu, zioła prowansalskie, ostra papryka, sól, pieprz, olej, 20 dag ryżu, 30 dag pieczarek, po łyżce masła i mąki Przygotowanie: Plastry schabu delikatnie rozbij na grubość ok. 1 cm. Podsmaż z obydwu stron na oleju. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp ziołami prowansalskimi, ostrą papryką, solą i pieprzem. Podlej wodą. Piecz 20 minut w temp. 200°C. Ryż ugotuj...

  • Wędzone plastry schabu, uwędzone w garnku na zrębkach olcha/buk/brzoza w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza. Wędzone plastry schabu pokrojone w kostkę lub paski, idealnie nadają się do sałatek, do koreczków, jako zagrycha do piwa.

  • ​Barbecue w stylu Tennessee: Schab w bekonie

    ...  Składniki: 2 łyżki masła 6 łyżek brązowego cukru 6 łyżek musztardy Dijon 4 łyżki Whiskey 1,5 kg schabu 30 plastrów bekonu 1 linomka100 g keczupu 1 łyżka sosu Worcester 1 łyżka płatków chili   Przygotowanie: Masło, 4 łyżki cukru, 4 łyżki musztardy I Whiskey gotować przez 3 minuty, odstawić, aby ostygło. Mięso głęboko naciąć (zostawić 2 cm), rozłożyć i każdą połówkę naciąć...

  • Duszone plastry schabu z ziołami i cebulą.

  • Schab pieczony z cytryną

    Składniki: - 1,2 kg schabu, - 2 cytryny, - 10 dag plasterków boczku wędzonego, - 2 ząbki czosnku, - 1 kg ziemniaków, - sól, - pieprz, - po 4-5 gałązek szałwii, natki, bazylii, oregano(...) (oprócz szałwii) i czosnek posiekaj, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek i posmaruj nimi wierzchnią stronę mięsa. Połóż na wierzch boczek pokrojony w cienkie plastry. Cytrynę pokrój w plasterki...

  • Polecam smaczne, duszone z cebulką plastry schabu.

  • Kujawski schab pieczony w mleku

    Składniki na 8 porcji: - 1,5 kg schabu bez kości, - 8 ząbków czosnku, - 1 l mleka, - sól, biały pieprz, - natka, listki sałaty, - łyżka mąki, - puszka brzoskwiń, - 1/2 słoiczka żurawiny(...) półmiska udekorowanego natką ułóż pieczeń, dekoracyjnie odetnij 2-3 plastry. Z jednej strony umieść ryż, z drugiej ustaw brzoskwinie z żurawiną. Odkrojone plastry miąsa polej niewielką ilością sosu. Resztą...

  • Plastry schabu smażone z cebulą i małymi, całymi pieczarkami. Danie podane jest z pieczywek, ale jest też smaczne podane z parzoną kaszą polaną tłuszczem. Polecam :)

  • Schab w zalewie

    Składniki na 4 porcje: - 1kg schabu środkowego, - duża cebula, - kilkanaście goździków, - 2 łyżki oliwy, - łyżka masła, - korzeń chrzanu, - łyżka soku cytrynowego, Na zalewę: - 1/2 szklanki(...) będzie ubywało płynu, dolewać po trochu wody. Umyć i utrzeć chrzan, wymieszać go z sokiem z cytryny. Schab podawać pokrojony w plastry, polany sosem spod mięsa i oprószony tartym chrzanem. Czas...

  • Coś dla mięsożerców. ;)

Artykuły na temat: plastry schabu pieczone
  • Pieczony schab z orzeszkami

    Taka pieczeń będzie ozdobą świątecznego stołu. Przed podaniem należy ją równo pokroić w plastry o 1 cm grubości i elegancko wyłożyć na półmisku. Będzie pyszna też na zimno.

  • Schab wieprzowy to jedno z bardziej lubianych i popularnych mięs w Polsce. Najbardziej znane jest w postaci pieczeni oraz panierowanych, smażonych kotletów. I to są rzeczywiście najpopularniejsze przepisy na ten kawałek wieprzowiny, jednak często zdarza się, że na talerzu okazuje się bardzo suchy. Jak tego uniknąć? Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście,...

  • Zapiekanka ze schabem

    ...minut, odcedzamy, studzimy. Kroimy w plastry i posypujemy papryką.  Kalafiora płuczemy i dzielimy na różyczki. Litr wody zagotowujemy z mlekiem, solimy i gotujemy 8 minut. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.  Obraną cebulę siekamy. Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Schab kroimy w plastry.  Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy mąkę, śmietanę, szczyptę gałki, mieszamy...

  • Koniecznie wypróbuj przepis Beaty Śniechowskiej na niezwykle soczysty schab nadziewany śliwkami. Składniki:   Ok. 1,5 kg schabu bez kości Ok. 200 g suszonych śliwek Sok oraz skórka otarta z połówki pomarańczy Ok. 2 cm imbiru 1 łyżeczka mielonego anyżu 4 ząbki czosnku (w łupinach) Świeży tymianek Ok. 4 łyżki oleju lub oliwy Sól, pieprz     Wykonanie: Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, dodać rozgniecione ząbki czosnku, anyż, sok i skórkę z pomarańczy, tymianek oraz imbir. Wymieszać...

  • Schab faszerowany

    ...farsz z papryką. W naczyniu żaroodpornym układam pozostałe grzyby, a na nich mięso. Piekę pod przykryciem 70 minut w 180ºC. Kroję w plastry.

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...

  • Pieczeń z tymiankiem

    ...1. Mięso krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i usuwamy błonki oraz tłuszcz. Wierzch schabu, wzdłuż, nacinamy nożem, by powstały...

  • Schab to w naszym kraju niezwykle popularne mięso jednak nie każdy wie, jak sprawić, by było naprawdę smaczne. Zobaczcie, jak szybko i prosto przyrządzić z niego pyszne danie! Fot. 123RF/Picsel O to, aby schab był soczysty i miękki, należy zadbać już na etapie zakupów. To wtedy należy szczególnie zatroszczyć się o wybór najlepszego kawałka. Oczywiście, sposób obróbki i technika przygotowania też ma wpływ na finalny efekt, ale mając świetnej jakości mięso całe zadanie będzie o wiele...

  • Schab w kiszonej kapuście

    ...z nadmiaru soku, posiekaj. Ser zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.  Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, włóż plastry schabu, obsmaż na rumiano. Przełóż na talerz. Na tej samej patelni rozgrzej 1-2 łyżki(...) i ewentualnie solą.  Do śmietany dodaj musztardę oraz posiekaną natkę, wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Wyłóż kapustę, na wierzchu rozłóż plastry schabu...

  • Przygotowane według przepisu Beaty Śniechowskiej będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych, gotowanych pierogów. Równie dobrze smakują na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto: Ok. 180 g masła w temperaturze pokojowej 600 g mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 3 jajka 150 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 300 g posiekanej, kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Do...