• Informacje na temat:

    placuszki z mąki kukurydzianej

Przepisy na temat: placuszki z mąki kukurydzianej
  • Pora na pora w nowej odsłonie

    ...g kiełków słonecznika, 3 całe jajka i 1 żółtko, 80 ml gęstej śmietany, sól, pieprz, 5-6 łyżek mąki kukurydzianej, 1 łyżka oleju arachidowego, 75 g startego parmezanu oraz oliwa do smażenia . Na dużej(...) placuszki, smażymy z obu stron na złoty kolor. Składniki na sos: kubeczek jogurtu, kilka pokrojonych listków mięty i bazylii, sól, pieprz oraz szczypta chili. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy do...

  • Mąkę kukurydziana, która pozostała mi po zrobieniu bułeczek kukurydzianych, postanowiłam wykorzystać. Powstało bardzo smaczne połączenie.

  • Przepis na idealne naleśniki

    Ciasto naleśnikowe będzie miało idealną konsystencję gęstej śmietany, jeśli na 2 średniej wielkości jajka weźmiesz 1 szklankę mąki pszennej oraz 1,5 szklanki wody. Dla smaku dodaj też szczyptę soli.

  • Pyszne ciasto z mąki kukurydzianej, na pewno zachwyci każdego swoim smakiem i wyglądem. Ma piękny żółty kolor. Polecam :)

  • Przekąska dla ucznia

    ...jednak, by nie przesadzić z ilością, bo dziecku będzie niewygodnie jeść. Burger z cukiniowym placuszkiem i warzywami Składniki: starta cukinia 400 g ciecierzycy, może być z puszki 100 g fety czerwona cebula 1/4 szklanki mąki jajko łyżeczka słodkiej papryki 1/3 szklanki gęstego jogurtu 4 bułki pełnoziarniste  listki sałaty (mogą być różne rodzaje: masłowa, rukola...

  • Nie ma nic lepszego jak idealnie krucha szarlotka. Taką własnie otrzymamy dzięki bezglutenowej mące kukurydzianej.

  • Żółciutkie, puszyste i godne polecenia.

  • Szybki pomysł na śniadanie, podwieczorek czy też lekką kolację. Świetnie sprawdzą się z owocami, nutellą, powidłami czy cukrem pudrem.

  • Smaczny pomysł na "Paluszki z mąki kukurydzianej"

  • Ciasto z mąki kukurydzanej- ze słodkimi, sezonowymi morelami i galaretką.

Artykuły na temat: placuszki z mąki kukurydzianej
  • Placuszki palce lizać

    ...serwować z sosem. Placuszki serowo-cukiniowe Składniki na 12 porcji: 500 g cukinii, 1 nieduża cebula, 2 jajka, 150 g sera bałkańskiego (można wziąć bryndzę), 250 g mąki, pół łyżeczki proszku do(...)Tarte placki z rzepy Składniki na 4 porcje: 2 marchewki,  50 dag rzepy, 1 cebula, 1 jajko, 3 łyżki mąki, 5 dag pestek słonecznika, 6 łyżek oleju, gałka muszkatołowa mielona, sól, pieprz, 25 dag...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Księga smaków: Kukurydza

    To "złoto Azteków", a także Inków i Majów - w ich kuchni obecna jest od ponad siedmiu tysięcy lat! Majowie wierzyli nawet, że bogowie ulepili pierwszych ludzi z mąki kukurydzianej.

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Placuszki z kukurydza pierwszy raz jedlismy u mojej ciotki w Brandon w Kanadzie... ale to bylo juz 9 lat temu... od tego czasu wracam do nich chetnie,...

  • Na rynku mamy wiele rodzajów mąki. Basie, Kasie, Marysie. Jednak nie chodzi o taką kategorię. W naszym poradniku możesz znaleźć jaki typ mąki do czego Ci się przyda. Autor: Barbara Bryja

  • KNEDLE JAGLANE Z DYNIĄ

    A tym razem knedle jaglane- genialne, bez mąki! Bezglutenowe, bez nabiału!

  • Jest dodatkiem do jedzenia dla astronautów, a jej najbliższymi krewnymi są rzepak, gorczyca i kapusta. Mowa oczywiście o korzeniu maki. Dlaczego uchodzi za jeden z „superfoods”? Poznaj wszystkie właściwości tej cudownej rośliny. Fot. 123RF/Picsel Maca jest rośliną pochodzącą z peruwiańskich Andów. Jest ona wyjątkowa nie tylko ze względu na swoje liczne właściwości, ale również za sprawą warunków, w których rośnie. Maca preferuje bowiem niegościnne, skaliste gleby, oraz ekstremalne warunki...

  • Dlaczego warto jeść kukurydzę

    Dodajemy ją do sałatek, robimy z niej gulasze, zupy i zapiekanki. Z mąki kukurydzianej przyrządzisz również pyszne placki, a nawet, przy odrobinie wysiłku, chleb. W sezonie jada się ją świeżą, poza(...) składnik. Kukurydziane placki W misce wymieszaj mąkę ze szczyptą proszku do pieczenia i wsyp kukurydzę z puszki. W drugim naczyniu ubij 2 żółtka i 3 łyżki gęstej śmietany. Dodaj do mąki z solą...

  • Na słodko i na słono. Marynowana, gotowana, duszona, smażona i pieczona. Dynia w każdej postaci smakuje wyjątkowo. Jest to jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, z którego bez trudu wyczarujecie niebanalne smakołyki. Fot. 123RF/ Picsel To pomarańczowe warzywo jest często pomijane w naszym codziennym jadłospisie - najprawdopodobniej w związku z trudnościami, jakie przysparza jej obieranie - a szkoda, gdyż ma dużo wartości odżywczych. Bogata jest w liczne witaminy oraz makro i...