• Informacje na temat:

    placuszki z gotowanych ziemniakow z serem

Przepisy na temat: placuszki z gotowanych ziemniakow z serem
  • Przygotowanie Ziemniaki, cebulę zetrzeć na tarce, posolić, odstawić na chwilę. Zlać wodę, dodać pieprz, przecier pomidorowy, jajka i mąkę. Wszystko wymieszać i pozostawić na 15 min. Smażyć placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przy podaniu na stół posypać startym serem. Smacznego. Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć...

  • Alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Smaczne i proste w przygotowaniu danie.

  • Nowe przepisy na mielone

    ...wołowe w sosie curry Składniki: 60 dag mielonej wołowiny 5 gałązek natki pietruszki 20 dag ugotowanych czerwonych buraków 1 główka czosnku 1 jajko 4 szalotki 5 łyżek oleju...

  • Zostają ziemniaki z obiadu - przygotuj placuszki.

  • Smaki Litwy

    ...na wschodzie Europy. Bliny żmudzkie natomiast to kolejna po serze jabłkowym niespodzianka w nazewnictwie. Bliny żmudzkie robi się z przemielonych gotowanych ziemniaków wymieszanych z jajkiem, cebulą, gotowanym i mielonym mięsem i mąką. Głównym składnikiem są ziemniaki. Z przygotowanej masy smaży się małe placuszki - bliny. Inną tradycyjną żmudzką potrawą jest kastinys, czyli śmietana i masło...

  • Pyszne,chrupiące takie małe co nie co:)

  • Smaki Litwy

    ...natomiast to kolejna po serze jabłkowym niespodzianka w nazewnictwie. Bliny żmudzkie robi się z przemielonych gotowanych ziemniaków wymieszanych z jajkiem, cebulą, gotowanym i mielonym mięsem i mąką. Głównym składnikiem są ziemniaki. Z przygotowanej masy smaży się małe placuszki - bliny. Inną tradycyjną żmudzką potrawą jest kastinys, czyli śmietana i masło z przyprawami, wśród których...

  • Pyszne i mięciutkie placuszki ziemniaczane, których smak podkręca dodatek kiszonej kapusty. Najlepiej smakują polane aromatycznym, gęstym sosem, który powstał z połączenia pysznego, łagodnego ketchupu Kotlin, świeżego mięsa mielonego i zielonych warzyw. Polecam.

  • Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków, 1 jajko, 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę (dobrze jeśli są jeszcze ciepłe, dodać jajko, śmietanę, mąkę, sól i pieprz do smaku. Formować placuszki grubości około 1 cm i smażyć na oleju aż będą rumiane. Można je podawać do gulaszu, pieczeni z sosem albo...

  • Przepis wart wypróbowania: "Zapiekanka z gotowanych ziemniaków"

Artykuły na temat: placuszki z gotowanych ziemniakow z serem
  • Gotuję, nie marnuję!

    ...grzanki i zalej zupą. Posyp obficie natką i startym serem. Jeśli chcesz wykorzystać mięso, dodaj je razem z czosnkiem do wrzącej wody i ugotuj do miękkości. Możesz też wrzucić pokrojoną w kostkę szynkę(...) przegryzki. Z warzyw i owoców zrobisz też pyszne placuszki. Idealne do tego będą marchewki, jabłka, cukinia, dynia... Dodasz odrobiną mąki, jajko, przyprawisz i gotowe! Mięso z obiadu: Zblenduj je...

  • Ile razy w tygodniu obieramy ziemniaki i wyrzucamy obierki do kosza? Okazuje się, że wykonując tę prozaiczną czynność, popełniamy duży błąd. Oto kilka pomysłów na ich recykling. Fot.123RF/Picsel 1. Płukanka do włosów (za 0 zł) Po gotowaniu obierków ziemniaka przez 30 minut na małym ogniu, czakamy aż woda ostygnie. Wlewamy ją do szczelnego pojemniczka i stosujemy jako płukankę po myciu włosów. To naturalny "ściemniacz" siwych pasemek, dzięki któremu unikamy stosowania chemicznych farb do...

  • Kotlety nadziewane żółtym serem

    Cebulę obrać, posiekać, wymieszać z mielonym mięsem. Dodać jajko, tartą bułkę i 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Masę dobrze wyrobić, przyprawiając ją...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. W sklepach można już znaleźć polskie, młode ziemniaki. Warto więc zastanowić się w jaki sposób je wykorzystać, aby przygotować smaczne i ciekawe danie. Fot. 123RF/Picsel Pyry, kartofle, bulwy i grule. Nie dość, że mamy na nie wiele nazw, to znamy aż 100 jadalnych odmian tego warzywa. O ten porze roku na naszych stołach bezdyskusyjnie królują młode ziemniaki, będące nieodzownym elementem...

  • Ach, te ziemniaki!

    Placki z gotowanych ziemniaków Składniki na 4 porcje: 600 g ziemniaków, sól, 150 ml mleka, 5 łyżek mąki krupczatki, 2 jajka, 5 łyżek kwaśnej śmietany, pieprz biały mielony, tarta gałka muszkatołowa(...), najlepiej z wgłębieniami, smarujemy olejem i rozgrzewamy. Partiami wylewamy na nią ciasto, smażymy placuszki z obu stron, aż się przyrumienią. Podajemy jako przystawkę np. do wędzonej ryby lub...

  • Ziemniak to jedno z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju, a wiele osób zjada je niemal codziennie. Jak się jednak okazuje, w czasie ich gotowania można popełnić kilka poważnych błędów. Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Znamy je pod wieloma nazwami i zjadamy w najróżniejszej postaci. Niestety, w ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą...

  • Młode warzywa

    Młoda kapusta, buraczki, cukinie, bób, marchewka... Zrobisz z nich wyśmienite zupy, placuszki albo tartę. Warto się skusić.

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Placki

    ...i octem oraz solą i pieprzem. Cukinię odcisnąć, wymieszać z jajkiem, bułką tartą, miętą i żółtym serem. Doprawić solą i pieprzem. Formować placki, smażyć. Podawać na liściach sałaty, z pomidora-mi(...) z ziemniaczaną. Dodawać po trochu do masy jajecznej i mieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać olej. Nakładać małe placuszki i smażyć na rumiano z obu stron. Danie podawać na...

  • Ser żółty cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Na stole pojawia się najczęściej w porze-śniadania, w towarzystwie świeżych warzyw i chrupiącego pieczywa. Jednak ser to nie tylko śniadaniowa przekąska. Fot.123RF/Picsel Ten żółty przysmak doskonale komponuje się z mięsem, makaronem, pysznie smakuje także w zu-pie. Poznaj kilka oryginalnych sposobów na podanie żółtego sera. Kotlety po czesku Ser żółty, nawet lekko przesuszony, można podać jako pyszną przekąskę na ciepło. Mowa tu o...