• Informacje na temat:

    placki ziemniaczane ze wschodu

Przepisy na temat: placki ziemniaczane ze wschodu
  • Placki ziemniaczane to jedne z moich ulubionych pyszności, mogę ich zjeść milion a i tak mało. Z pieczarkami, z gulaszem, ze śmietaną, każde, a najbardziej to placki po węgiersku. Dziś zostały skonsumowane ze śmietaną i z karkówką w sosie własnym. Za radą cioci dodałam do placków troszkę sody oczyszczonej, co jak najbardziej zrobiło robotę, wyszły fajne mięsiste. zapraszam również na bloga

  • Sezon ziemniaczany powoli się zaczyna, więc na początek sezonu usmażyłam dziś placki z nowych ziemniaków :)

  • Zawsze smaczne, mające dużo zjadaczy, ziemniaczane placki podane z kwaśną śmietaną. Polecam.

  • Uwielbiam placki ziemniaczane, które zawsze przypominają mi najmilsze smaki dzieciństwa. Dzisiaj przygotowałam je w trochę innej, ale równie smacznej wersji z dodatkiem szczypiorku. Placki najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany lub lekkiego sosu grzybowego. Smacznie polecam :)

  • Chrupiące placki o lekkim smaku szpinakowym

  • Taki farsz na placku ziemniaczanym smakuje wspaniale.

  • niepowtarzalny smak, łatwe i szybkie w przygotowaniu

  • Wypróbowany przepis na "Placki ziemniaczane"

  • Przepis wart wypróbowania: "Placki ziemniaczane"

  • Tłuściutkie i pyszniutkie

Artykuły na temat: placki ziemniaczane ze wschodu
  • Podróż za jeden uśmiech

    ...telewizorem i zamiast zupy pho zjeść placki ziemniaczane. Ale gdy już siedzisz na kanapie, znów masz ochotę spakować plecak. Patrzymy z Ianem na siebie i już wiemy, że za chwilę dokądś ruszymy. Wspólna podróż...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Odpowiadając na pytanie konkursowe masz szanse wygrać jedną z pięciu książek Sabriny Ghayour - "Sirocco". Książka została okrzyknięta kulinarnym bestsellerem, a sama autorka "królową bliskowschodniej kuchni". "Sirocco" jest zbiorem ponad stu przepisów, które łączą ze sobą kuchnię zachodnią i Bliskiego Wschodu. W książce znajdziecie znakomite pomysły na przepyszne śniadania i brunche, przekąski, dania główne i słodkie pyszności. Aby wygrać jedną z pięciu publikacji oraz torbę na zakupy...

  • Za co cenicie kuchnię Bliskiego Wschodu? Za kolory, niezliczoną ilość przypraw, naturalność i przede wszystkim niepowtarzalny smak. Bardzo dziękujemy za liczne zgłoszenia na konkurs. Spośród wszystkich nadesłanych odpowiedzi wybraliśmy pięć. Książka "Sirocco" Sabriny Ghayour trafi do: Pani Dominiki: Podróże połączone z poznawaniem kultur "od kuchni" to mój ulubiony sposób spędzania wolnego czasu. Taki styl życia sprawił, że w kuchni cenię sobie przede wszystkim różnorodność. Kuchnia...

  • Wakacje to czas wyjazdów, dzięki którym mamy okazje poszerzać swoją wiedzę o innych kulturach oraz poznawać nowe smaki. Przed daleką podróżą warto sprawdzić, jakich smakołyków czy dań koniecznie powinniśmy spróbować na miejscu. A może są one w zasięgu naszych rąk także i na co dzień? Dzisiaj, dzięki globalizacji, wiele produktów pochodzących z oddalonych od naszego kraju rejonów, możemy kupić w dużych sieciach handlowych lub przez Internet. Do tej grupy należą między innymi przysmaki...

  • Gdy pakujemy się do pracy, w podróż czy na wycieczkę, zastanawiamy się, co zabrać do jedzenia. Pozornie to sprawa łatwa, przygotowujemy kanapki i ruszamy w drogę. Ale czy jesteśmy skazani wyłącznie na kanapki? Fot. 123RF/Picsel Nie mamy nic przeciwko poczciwym kanapkom. W końcu to nasza kultura śniadaniowa - kultywowana, przez większość Polaków. Zresztą dwie kromki pieczywa i ulubione dodatki, bo tak właśnie wyglądają przenośne śniadania, wcale nie muszą być nudne, o czym przekonywaliśmy w...

  • Najczęściej jadamy śledzie w tradycyjnej postaci, czasem jednak warto spróbować czegoś nowego. Burgery ze śledzia norweskiego na pewno zasmakują nie tylko dorosłym, ale przede wszystkim dzieciom. Składniki: 75 dkg filetów z surowego śledzia norweskiego 2 łyżeczki soli Pół łyżeczki pieprzu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 cebula 150 ml mleka Olej do smażenia Przygotowanie: 1.Filety z surowego śledzia norweskiego oczyścić, wymoczyć w mleku i...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna. Ciasto 300 g mąki1 szklanka letniej wody5 g suszonych drożdży35 g oleju lub oliwy1 szczypta soli Farsz serowy 200 g tłustego twarogu 125 g mozarelli150 g sera żółtego1 jajko1 szczypta soli Złożenie mąka do oprószenia blatu4 jaja pieprz do smakusól do smaku1 garść drobnego szczypiorku¼ kostki masła do posmarowania upieczonych łódek Ciasto Składniki na ciasto połączyć ze sobą do powstania jednolitej,...