• Informacje na temat:

    placki ziemniaczane z pikantnym sosem

Przepisy na temat: placki ziemniaczane z pikantnym sosem
  • Warzywne placki

    Ziemniaczane z burakiem Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową. Piecz je 90 minut w 190 st. C. Przestudź je, polewając zimną wodą, obierz i wystudź. Ziemniaki i cebulę obierz. Wszystkie warzywa zetrzyj, odciśnij sok. Masę na placki wymieszaj z mąką i jajkami. Przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem oraz gałką i ostrą papryką. Olej rozgrzewaj porcjami. Nakładaj porcje...

  • Przepyszne placki ziemniaczane z cebulka podawane z pikantnym wołowym gulaszem.

  • Szybkie ciasta ziemniaczane

    Łatwe przepisy i proste składniki, a jaki pyszny efekt! Takie smakołyki podane z sosem mogą być samodzielnym daniem albo dodatkiem do pieczeni czy gulaszy na obiad.

  • Wypróbowany przepis na "Placki ziemniaczane z pikantnym gulaszem"

  • Placek z papryką i boczkiem

    ...pokrój na 12 kawałków. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, np. z pikantnym sosem pomidorowym.

  • Placki ziemniaczane to jedne z moich ulubionych pyszności, mogę ich zjeść milion a i tak mało. Z pieczarkami, z gulaszem, ze śmietaną, każde, a najbardziej to placki po węgiersku. Dziś zostały skonsumowane ze śmietaną i z karkówką w sosie własnym. Za radą cioci dodałam do placków troszkę sody oczyszczonej, co jak najbardziej zrobiło robotę, wyszły fajne mięsiste. zapraszam również na bloga

  • Placki z cukinią

    Nowa wersja przepisu na placki ziemniaczane...

  • Nie wiem jak u Was, ale u mnie gdy tylko pojawią się kurki, robi się albo pierogi, albo sos. I dziś chcę Wam pokazać mój ulubiony sos kurkowy, naprawdę łatwiutki, idealny do placków ziemniaczanych, do kopytek czy klusków śląskich, czy nawet do chleba :) ja najbardziej lubię go z plackami ziemniaczanymi :) Taki gęsty, aromatyczny, pachnący lasem i grzybami sos po kolei podbije serca :)

  • Niedzielny obiad dla całej rodziny

    ...rozgrzej masło, włóż przygotowane mięso, zrumień je ze wszystkich stron. Podlej śmietaną. Piecz 90 minut w 180°C. Od czasu do czasu polewaj sosem z dna brytfanki oraz gorącą wodą (ew. bulionem...

  • Dziś poznańskie plyndze czyli placki ziemniaczane. Sposobów na wykonanie i podanie placków ziemniaczanych jest mnóstwo Dziś proste, można powiedzieć podstawowe, placki ziemniaczane :) Choć same w sobie mogą być daniem głównym bez dodatków, tym razem podałem je z kotletami mielonymi, domowym sosem czosnkowym i buraczkami.

Artykuły na temat: placki ziemniaczane z pikantnym sosem
  • Ziemniaczane zdrowie

    ..., rozpuszczalny w wodzie. Istnieje wiele potraw z ziemniaków, chociaż najczęściej jadamy zwyczajnie ugotowane i ewentualnie czymś okraszone - masłem, skwarkami lub sosem. Wszelkie inne potrawy, na przykład placki kartoflane, krokiety, czy kopytka są bowiem bardziej pracochłonne. A oto wybrane przepisy : Zapiekanka ziemniaczana (sabaudzka) Składniki: 8 średniej wielkości ziemniaków, sól, pieprz...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Placki bez tajemnic

    Placki ziemniaczane potrafią oczarować. Podpowiemy ci, jak je przygotować, aby zachwycały swoim wyglądem i smakiem.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Placuszki palce lizać

    Pikantne placki można podać jako przystawkę. Te na słodko – na deser.

  • Kotleciki schabowe to idealny pomysł na obiad dla zapracowanych. Składniki: - 400g schabu środkowego - 1 łyżka delikat do mięs - 1 czerwona papryka średniej wielkości - 2 ząbki czosnku - 1 cebula średniej wielkości - 50ml oliwy z oliwek - 100ml śmietany - 1 kostka paprykowa knorr Sposób przygotowania: 1. Paprykę cebule i czosnek pokrój w mniejsze kawałki podsmaż w na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut całość podlej śmietaną i szklanka wody, dodaj kostkę paprykową, całość duś...

  • Smaki z Czech

    Smakołyki naszych południowych sąsiadów to nie tylko słynne knedliki, ale także pyszne pieczone kiełbaski, nadziewane placki oraz smażony żółty ser.

  • Keczup wymyślili Chińczycy, do Europy sprowadzili go Anglicy, a Amerykanie uznali go za warzywo. Sos, który podbił cały świat, robi się z pomidorów lub... bananów! Fot. 123RF/Picsel Dodajemy go do kanapek, frytek, pizzy czy potraw mięsnych. Ten zimny sos pomidorowy może być łagodny lub ostry, klasyczny - ciemnoczerwony lub zielony, zawsze jednak poprawia smak potraw. Zazwyczaj kupujemy gotowy keczup w sklepie, ale niektórzy przyrządzają go sami w domu, używając do tego przecieru pomidorowego,...

  • Grzybowe specjały

    ...je do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj na placek. Wylep plackiem spód i brzegi natłuszczonej okrągłej formy, np. do tarty. Oczyszczone grzyby pokrój. Podsmaż na maśle z posiekaną cebulą. Dopraw solą cebulową, rozmarynem i pieprzem. Nadzienie rozsmaruj na cieście. Polej sosem paprykowym, posyp startym serem. Piecz 20 minut. Udekoruj papryczką chili i podawaj. Wykwintne klopsiki w grzybowym...

  • Ten pomysł na burgery zachwyci nie tylko amatorów warzyw, ale i prawdziwych mięsożerców. Burgery marchewkowe z dodatkiem aromatycznych przypraw, nasion i orzechów to znakomita przekąska lub kolacja. Składniki:- 2-3 łyżki masła klarowanego- 2 plastry korzenia imbiru- 3 plastry świeżej kurkumy- 8 młodych marchewek- 3 łyżki ugotowanej kaszy orkiszowej- bułka tarta orkiszowa do obtoczenia - słodszy olej- mieszanka pestek słonecznika/dyni/ pokrojonych orzechów lub migdałów- pęczek zielonej...