• Informacje na temat:

    placki ziemniaczane z cukinia i pomidorami

Przepisy na temat: placki ziemniaczane z cukinia i pomidorami
  • Przepis na idealne placki ziemniaczane

    Idealne placuszki ziemniaczane są złociste, chrupiące zewnątrz, delikatne w środku, nienasiąknięte tłuszczem. W zależności od regionu i upodobań podaje się je np. z cukrem, kwaśną śmietaną, gulaszem lub sosem grzybowym.

  • Smaczne, szybkie do zrobienia, można podawać z gulaszem, sosem, śmietaną, a i na słodko z cukrem. Ja podaję ze śmietaną, sosem jogurtowo-czosnkowym lub sosem grzybowym jak dziś

  • 3 sprawdzone sposoby na pyszną cukinię

    Na surowo 1 średnią cukinię i 2 marchwie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Dodaj 2 cebulki pokrojone w cienkie plasterki, łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę majonezu. Dosól do smaku. Smażona 3 średnie cukinie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami, dodaj jedno jajko, 6 łyżek mąki i posiekany ząbek czosnku. Posól i popieprz do smaku. Wymieszaj. Smaż jak placki ziemniaczane na rozgrzanym oleju...

  • Smaczne placuszki z cukinii i ziemniaków. Polecam!

  • Kabaczek, król leczo

    Włoski przysmak Kabaczek jest odmianą dyni. Odmianę tę wyselekcjonowano we Włoszech, gdzie roślina nosi nazwę "zucchini". Toteż w Polsce do dziś obowiązują dwie nazwy - cukinia i kabaczek. Przy czym kabaczkiem nazywamy raczej odmiany ciemnozielone, cukinią te jasnożółte. Kabaczek jest wdzięczny w uprawie, rośnie chętnie i pod koniec lata posiadacze działek często obdarowują znajomych...

  • Zawsze to jakas odmiana zwykłych placków ziemniaczanych

  • 17 marca - Dzień Św. Patryka w kuchni i nie tylko

    ...", można posmakować specjałów kuchni irlandzkiej: dań ziemniaczanych, mięsnych i rybnych. Dania smażone są na oczach przechodniów, głównie placki ziemniaczane z sosem mięsnym lub owocami morza, różne(...) - 3 łyżki, - cebula - 500 gramów, - cukinia - 500 gramów, - olej - 3 łyżki, - wino czerwone wytrawne - 2 szklanki, - bulion mięsny - 1/2 litra, - listki laurowe - 2 sztuki, - pieprz...

  • Bardzo lubię proste, smakowite i szybkie w przygotowaniu dania obiadowe. Jednym z nich są placki ziemniaczane, które uwielbiam od najmłodszych lat. Klasyczne placki ze śmietaną są pyszne, ale ich smak może stać się jeszcze lepszy - oryginalny i wyrazisty. Kiedy dodamy im odrobiny charakteru w postaci ostrej papryki oraz wyjątkowego smaku suszonych pomidorów, to zupełnie je odmienimy. W tym połączeniu składników, placki najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub gęstym sosem pomidorowym. Gorąco...

  • Jest to proste danie w przygotowaniu a na dodatek spożyjemy troszkę jarzyn

  • Miały być placki ziemniaczane ale po przeszukaniu lodówki wyszły ziemniaczane z wkładką :)

Artykuły na temat: placki ziemniaczane z cukinia i pomidorami
  • Smażmy placki

    Zwykle jadamy ziemniaczane, ale pyszne są także z dodatkiem cukinii, marchewki i innych warzyw. Świetny pomysł na szybkie, letnie danie.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Placki

    Placki można usmażyć nie tylko z tartych ziemniaków. Jest na nie mnóstwo sposobów!

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Cukinia? Zapiecz to!

    ..., kiełbasę, jajka rozmieszane z olejem oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dokładnie mieszamy (masa powinna mieć gęstość ciasta na placki ziemniaczane. Jeżeli jest zbyt rzadka, można ją zagęścić mąką). Przekładamy do natłuszczonej głębszej brytfanny. Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C. Zrolowana cukinia z szynką...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...

  • Jarskie kotlety i placki

    Ziemniaczane kotlety z pomidorami Skład na 4 porcje: 600 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków, 2 jajka, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1,5 szklanki mąki pszennej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 3-4 pomidory, 1 większa posiekana cebula, tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Wystudzone ziemniaki, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, pieprz i jajka wyrabiamy na...

  • Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych talerzach. Czy można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób? Nasi użytkownicy udowadniają, że jest to jak najbardziej możliwe. Fot. 123RF/Picsel Na polskim rynku dostaniemy cukinie średnie, duże oraz kabaczki. Znajdziemy cukinie ciemnozielone, jasnozielone, czasem nakrapiane, a czasem żółte. Cały czas mamy do czynienia z tym samym warzywem. Im mniejsza cukinia, tym lepsza, im bardziej wyrośnięta tym mniej sprężysta i bardziej gumowata. Z dużych...

  • Cukinia i bakłażan

    Cukinia - stanowi świetny dodatek do placków, które są o wiele delikatniejsze i od ziemniaczanych. Młodą cukinię można dodawać do surówek, dusić, nadaje się na konfitury i marynaty. Cukinia jest też dobra do zagęszczania potraw typu strogonow czy leczo. Bakłażan - przyciąga uwagę niezwykłym kolorem. Za to smak ma dość neutralny. Dlatego bardzo zyskuje w towarzystwie pomidorów, bazylii...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....