• Informacje na temat:

    placki ziemniaczane na grubych oczkach

Przepisy na temat: placki ziemniaczane na grubych oczkach
  • Placki z cukinii - najlepsze w sezonie

    Młode cukinie to smaczny dodatek letnich potraw. Cukinia świetnie smakuje w sałatkach, warzywnych daniach, zapiekankach. Ale można też przyrządzić z niej rewelacyjne placki.

  • Chrupiące placki ziemniaczane na grubych oczkach

  • Ziemniaczane przysmaki

    Placki z kapustą Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw na 15 min, a następnie delikatnie zlej płyn, pozostawiając skrobię.  Posiekaj obraną cebulę oraz kapustę(...) dodaj do masy. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Nabieraj łyżką porcje masy, smaż złote placki. Posyp pozostałym koperkiem. Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem Sposób przygotowania...

  • Smak dzieciństwa. Można je podawać z kwaśną śmietaną. U mnie w rodzinnym domu jednak podawało się je zawsze tylko posypane cukrem.

  • Chrupiące placki z łososiem

    Sposób przygotowania Kapustę odciśnij i poszatkuj. Jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją wcześniej przepłukać pod bieżącą wodą. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw na kilka minut. Odlej delikatnie zbierający się sok. Połącz ziemniaki z kapustą. Dodaj skrobię ziemniaczaną oraz żółtko, wymieszaj. Masę na placki dopraw do smaku solą, gałką muszkatołową oraz grubo mielonym...

  • Przepis na placki ziemniaczane jest naprawdę prosty, choć przed ich przygotowaniem może nas powstrzymywać wizja spędzenia długich chwil w kuchni i żmudnego ucierania ziemniaków na gładką masę. Nic bardziej mylnego: to proste danie, które należy do kanonu kuchni polskiej, można przygotować naprawdę szybko. Zobaczcie, jak łatwo przyrządzić placki ziemniaczane - ten tani przepis pomoże wam już zawsze i bez ograniczeń delektować się ich wyjątkowym smakiem.

  • Placki ziemniaczane

    Składniki na 4 porcje: - 8-10 ziemniaków średniej wielkości, - 1 cebula, - sól, pieprz, - 1 jajko, - 2-3 łyżki mąki pszennej, - płaska łyżka mąki ziemniaczanej, - olej do smażenia Składniki: Ziemniaki obierz, umyj, 3/4 zatrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj.Cebulę obierz posiekaj. Dodaj do ziemniaków. Wbij jajko...

  • Wypróbowany przepis na "Placki ziemniaczane"

  • Placki ziemniaczane z łososiem

    ...o najdrobniejszych oczkach. Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj.Cebulę obierz posiekaj. Dodaj do ziemniaków. Wbij jajko, wsyp oba rodzaje mąki. Przypraw solą i pieprzem. Całość(...)Składniki: - 8-10 ziemniaków średniej wielkości, - 1 cebula, - sól, pieprz, - 1 jajko, - 2-3 łyżki mąki pszennej, - płaska łyżka mąki ziemniaczanej, - olej do smażenia, - 10-15 dag...

  • Dziś poznańskie plyndze czyli placki ziemniaczane. Sposobów na wykonanie i podanie placków ziemniaczanych jest mnóstwo Dziś proste, można powiedzieć podstawowe, placki ziemniaczane :) Choć same w sobie mogą być daniem głównym bez dodatków, tym razem podałem je z kotletami mielonymi, domowym sosem czosnkowym i buraczkami.

Artykuły na temat: placki ziemniaczane na grubych oczkach
  • Placki ziemniaczane

    Ziemniaki ugotuj w mundurkach na półtwardo. Gdy wystygną, obierz je i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z jajkami, mąką i ziołami. Dopraw solą i pieprzem.  Z masy ziemniaczanej uformuj placki i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj z usmażonymi plasterkami boczku. Zobacz także:

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Placki ziemniaczane z sałatką

    ...1. Sześć jajek ugotować na twardo, trzymać w cieple. Groszek i tuńczyka odsączyć. Dymkę umyć, szczypior pokroić w krążki. 2. Z jogurtu naturalnego, majonezu, oliwy, soli, pieprzu i proszku curry utrzeć gładki sos. 3. Ziemniaki obrać, zetrzeć razem z cebulkami dymkami na tarce o grubych oczkach. Odsączyć z nadmiaru płynu, zachowując skrobię, która zwiąże masę.  Wymieszać z 1 surowym jajkiem...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Szwajcarskie placki ziemniaczane

    Przygotowanie: Zetrzyj ziemniaki na grubych oczkach. Posiekaj drobno rozmaryn. Posiekaj cebulę na piórka. Odsącz ziemniaki z nadmiaru wody. Dodaj cebulę i rozmaryn. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Rozgrzej patelnię z oliwą. Smaż na średnim ogniu 5 minut z każdej strony. Na patelni usmaż jajko sadzone. Posyp wszystko posiekaną natką pietruszki.

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Placki ziemniaczane z cebulą

    ...1. Cebule i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na pół godziny. Gdy ziemniaki puszczą sok, płyn odlać, a z dna naczynia zeskrobać biały osad, czyli skrobię.  2. Odciśnięte(...) placki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Najlepiej smakują na ciepło. Podawaj je zamiast ziemniaków do obiadu.  Jeśli zależy ci na czasie, możesz rozetrzeć ziemniaki w blenderze. Zobacz także:

  • Już rosną, są coraz większe, żółte, pękate – leniwie wylegują się w ogródkach czekając, aż ktoś je zbierze i poda na stół, a nie zrobi z nich dekoracje na Halloween. Fot. 123RF/Picsel Dynia zasługuje na znacznie więcej niż wydrążenie. Dynię warto jeść bo... 100 gram tego owocu - tak, dynia jest owocem! - zawiera jedynie 28 kcal oraz 2,8 g błonnika. Mamy zatem do czynienia z owocem dietetycznym, wręcz odchudzającym, a jednocześnie sycącym. Miąższ dyni zawiera beta-karoten, czyli prowitaminę...

  • Placki po królewsku

    Od lat królują na polskich stołach. Turyści przyjeżdżający do Polski, nie mogą nadziwić się ich smakiem. Oto placki ziemniaczane w nowej odsłonie.

  • Francuzki zwykły mawiać, że marchew to najtańszy kosmetyk. Co takiego zawierają popularne, pomarańczowe warzywa, że zostały docenione przez rodaczki samej Coco Chanel? I co z nimi zrobić w kuchni? Fot. 123RF/Picsel Marchew to bogactwo beta-karotenu, który jest szalenie ważny dla naszej cery. Odpowiednie dawki marchwi w diecie pomogą uporać się z nadmierną bladością i nadadzą skórze lekko złotego odcienia. Beta-karoten, który nasz organizm zamienia na prowitaminę A zadba też o nasz wzrok....