• Informacje na temat:

    placki ziemniaczane mikser

Przepisy na temat: placki ziemniaczane mikser
  • Placek rabarbarowy

    ...jajko. Resztę mąki pszennej przesiej z proszkiem do pieczenia. Potem wymieszaj ją z mąką ziemniaczaną. Porcjami połącz z masą maślaną. Całość szybko utrzyj mikserem. Blachę wyłóż pergaminem. Na...

  • Placki ziemniaczane

  • Placek jabłkowy z kruszonką migdałowo-słonecznikową

    ...wymieszaj masę mikserem. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Rozłóż jabłka i posyp całość odłożoną kruszonką. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 st. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika.Piecz je...

  • Najzwyklejsze placki ziemniaczane

  • Placuszki twarożkowe z konfiturą

    Sposób przygotowania Do miseczki wybić jajko, dodać cukier, cynamon i ubić mikserem na puszystą masę. Następnie dodać twarożek i mąkę. Całość wymieszać łyżką. Ciasto powinno być konsystencji masy na placki ziemniaczane. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka lub mąkę. Usmażyć na rozgrzanym oleju niewielkie racuszki. Podawać z ulubioną konfiturą lub z cukrem pudrem. Smacznego! Przepis poleca...

  • Placki ziemniaczane to jedne z moich ulubionych pyszności, mogę ich zjeść milion a i tak mało. Z pieczarkami, z gulaszem, ze śmietaną, każde, a najbardziej to placki po węgiersku. Dziś zostały skonsumowane ze śmietaną i z karkówką w sosie własnym. Za radą cioci dodałam do placków troszkę sody oczyszczonej, co jak najbardziej zrobiło robotę, wyszły fajne mięsiste. zapraszam również na bloga

  • Piaskowa tęcza

    Składniki na 16 porcji: 50 dag masła 40 dag cukru szczypta soli 2 op. cukru waniliowego 8 jajek 60 dag mąki pszennej 15 dag mąki ziemniaczanej 1 duże op. proszku do pieczenia(...). Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dolej mleko. 2. Ciasto dobrze wymieszaj mikserem. Rozdziel je na 7 części. Do każdej dodaj po kilka kropli innego barwnika spożywczego. Przygotuj krem do tortów według...

  • Przepyszne placuszki dla całej rodzinki:)

  • Delikatna karpatka

    Składniki: Na ciasto: 12 dag margaryny 1 szkl. mąki pszennej 1 szkl. wody 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia; Na krem: 2 szkl. mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...) masa zbije się w kulę i zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdejmij ją wtedy z ognia. Wystudź. Do zimnej masy ptysiowej domieszaj kolejno jajka. Wsyp proszek do pieczenia i utrzyj mikserem na...

  • Smak dzieciństwa. Można je podawać z kwaśną śmietaną. U mnie w rodzinnym domu jednak podawało się je zawsze tylko posypane cukrem.

Artykuły na temat: placki ziemniaczane mikser
  • Placek jagodowy

    ...mleko. Dobrze wymieszać mikserem. 2 Na spodzie natłuszczonej blachy (32x39 cm) rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Po 10 minutach pieczenia placek posypać jagodami (albo...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Placek ze śliwkami

    Przygotowanie: Przesianą mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do miski wlej żółtka, wsyp 200 g cukru oraz cynamon. Wymieszaj trzepaczką lub widelcem. Do drugiej miski włóż margarynę lub masło. Wsyp pozostały cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając ucierania do masy dodawaj po jednym jajku. Następnie w 2 porcjach wsyp...

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Ucierany placek z kruszonką

    ...1. Stopić 350 g masła. Do miseczki wsypać 500 g mąki, 250 g cukru oraz 2 torebki cukru wanilinowego. Dodać szczyptę soli. Wlać stopione masło, rękoma zagnieść kruszonkę. Wstawić ją do lodówki. 2. W drugiej miseczce utrzeć 250 g masła z 200 g cukru i jedną torebką cukru wanilinowego. Masę wymieszać ze skórką otartą z cytryny i szczyptą soli. Ucierać mikserem 4-5 minut. Kiedy masa będzie puszysta...

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Szybki placek z rabarbarem

    ...ziemniaczaną przesiej, wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj. Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując pozostały cukier oraz cukier wanilinowy. Gdy piana będzie już lśniąca i gęsta zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku naprzemiennie z olejem. Na koniec w 2-3 porcjach wsyp suche składniki. Delikatnie wymieszaj...

  • Dzisiaj zakończył się konkurs PUZZLE.Przepis umieszczony na zdjęciu to "Placki ziemniaczane z cytrynowym twarożkiem". Spośród nadesłanych zgłoszeń Jury wyłoniło zwycięzców. W konkursie nagrody otrzymali: Kamila Laszkiewicz Monika Echaust Paulina Bąk Gratulujemy zwycięzcom. Nagrody zostaną wysłane pocztą. Kolejny konkurs wkrótce. Zapraszamy!!!

  • Ucierany placek z kruszonką

    ...1. Stopić 350 g masła. Do miseczki wsypać 500 g mąki, 250 g cukru oraz 2 torebki cukru wanilinowego. Dodać szczyptę soli. Wlać stopione masło, rękoma zagnieść kruszonkę. Wstawić ją do lodówki. 2. W drugiej miseczce utrzeć 250 g masła z 200 g cukru i jedną torebką cukru wanilinowego. Masę wymieszać ze skórką otartą z cytryny i szczyptą soli. Ucierać mikserem 4-5 minut. Kiedy masa będzie puszysta...

  • Kuchnia bez naleśników byłaby nudna. To tradycyjna potrawa, o wiekowej recepturze, uwielbiana za smak oraz prostotę wykonania. Chociaż – jak wiemy – usmażyć dobry naleśnik wcale nie jest tak łatwo. Fot. 123RF/Picsel Mówi się, że pierwszy naleśnik musi wylądować w koszu... Pierwsze naleśniki powstały w bardzo dawnych czasach, gdy człowiek na rozgrzaną powierzchnię wylał mieszaninę mąki, jaj i mleka lub wody. W tak wysmażony placek zawinął, co było pod ręką i zjadł nie używając ani talerzy, ani...