• Informacje na temat:

    placki ze słonecznikiem

Przepisy na temat: placki ze słonecznikiem
  • Placki ziemniaczane

    ...z warzyw zbierz do miseczki. Odstaw na kilka minut. 2. Zlej wodę, a biały płyn z dna miseczki dodaj do startych warzyw. Wymieszaj je z mąką, posiekanym słonecznikiem oraz jajkami. Masę warzywną przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewaj małe porcje oleju. Łyżką nakładaj ciasto warzywne. Formuj grubsze placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron (w sumie ok. 15 minut). 3. Gotowe...

  • Zdrowe, chrupiące domowe ciasteczka. Gwarantuję, że na jednorazowym pieczeniu się nie skończy. Idealna przekąska do kawy

  • Pestki słonecznika

    ...zupę, możesz je lekko uprażyć na suchej patelni - będą bardziej chrupiące. 3. Do wypieków Wiele ciast lub ciasteczek warto wzbogacić słonecznikiem - pesteczkami w całości np. oklej maślane lub...

  • Placki z buraczków

    ...rozgrzej porcję oleju. Nałóż łyżką ciasto. Uformuj owalne cienkie placki, usmaż je z obu stron. Tak samo przygotuj kolejne partie placków. Osącz z tłuszczu. Udekoruj.

  • Niby tradycyjne, ale jednak całkiem inne :) a to tylko za sprawą jednego dodatkowego składnika - słonecznika. Dzisiaj zapraszam na kotlety drobiowe w chrupiącej panierce ze słonecznikiem.

  • Placki buraczkowe z czosnkiem

    ...ciasto, formując placki.Usmaż je z obu stron. Osącz z tłuszczu. Udekoruj, np.grubo posiekaną dymką.

  • Obazda to bardzo popularna na Bawarii pasta do smarowania, najczęściej zjadana z preclem. W tradycyjnej jest piwo i kminek, dzisiejsza wersja jest dla dzieci, bezalkoholowa i ze słonecznikiem. Bardzo smaczna.

  • Placek jabłkowy z kruszonką migdałowo-słonecznikową

    Ten prosty w przygotowaniu placek szturmem zdobędzie serca, a raczej podniebienia łasuchów. Dla odmiany ciasto możesz przygotować też z dodatkiem wiórków kokosowych albo orzechów!

  • Ciasto ze słonecznikiem to jedno z ulubionych. Dodatek karmelizowanego słonecznika i likieru adwokat do masy budyniowej to rewelacja.

Artykuły na temat: placki ze słonecznikiem
  • Placki bez ziemniaków

    Danie podaj ze świeżymi kiełkami słonecznika, cukrem pudrem lub gęstą śmietaną.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Placki bez ziemniaków

    Jajko dokładnie wymieszać z kefirem, wodą, dwiema łyżkami oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać mąkę kukurydzianą, razową i płatki owsiane....

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Jak podawać placki?   Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka...

  • Placuszki palce lizać

    Pikantne placki można podać jako przystawkę. Te na słodko – na deser.

  • Zarówno na Podlasiu, jak i na Lubelszczyźnie potrawy tradycyjne silnie nawiązują do tradycji wiejskiej. Łączą w sobie wpływy różnych narodowości zamieszkujących te regiony. Kapuśniak lubelski jest zawiesisty, gęsty i smakowity. Fot. 123RF.COM/PICSEL Na Podlasiu często można natrafić na inspiracje białoruską i litewską kuchnią. Charakteryzują się one częstym wykorzystywaniem warzyw bulwiastych, szczególnie ziemniaków. Popularne w tych rejonach są dania takie jak pierogi, placki i naleśniki....

  • Olej rzepakowy

    ...też smaku potraw. Jest niezbyt gęsty, co sprawia, że łatwo ocieka z usmażonych produktów, a więc kotleciki, placki i racuchy są mniej tłuste. Olej ułatwia przyswajanie witamin Witamina K, beta(...) usmażonego, dlatego kotlety, placki są mniej tłuste. Może być wykorzystany jako dodatek do sosów sałatkowych, surówek, sałatek. Ochroni zawartą w pożywieniu witaminę C, oraz witaminy z grupy B przed...

  • Bardzo szybki przepis na wykwintna sałatkę. Wystraczy 20 minut alby wyczarować to wspaniałe danie. Składniki: 2 duże filety ze śledzia norweskiego 2 łyżki kwaśnej śmietany rukola 2 łyżki posiekanego szczypioru Łyżka ziaren słonecznika sok z 1 cytryny olej słonecznikowy kromka razowego chleba Przygotowanie: 1. Filety ze śledzia norweskiego dokładnie opłukać. Podzielić na mniejsze części. 2. Zmiksować śmietanę, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i 2 łyżki oleju słonecznikowego....

  • Placuszki warzywne

    ...pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni bez tłuszczu, wystudzić. Warzywa wymieszać z rozkłóconym jajkiem, boczkiem, serem, słonecznikiem, umytą i posiekaną natką, mąką, doprawić. 3 Masę wykładać na dobrze rozgrzany na patelni olej, formując placki. Smażyć na złoto z obu stron, osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Zobacz także:

  • Zjadając pestki słonecznika, skupiamy się na tym, że jest smaczny i nadaje przygotowywanym przez nas potrawom przyjemną chrupkość. Rzadko myślimy o tym, w jaki sposób wpływa na nasze zdrowie. Warto jednak wiedzieć coś na ten temat. Chociaż to dosyć nieoczekiwane, włączenie pestek słonecznika do diety może przynieść nam właściwie same korzyści. Okazuje się bowiem, że w tych niepozornych ziarenkach kryje się mnóstwo składników odżywczych, dzięki którym czujemy się i wyglądamy lepiej. 1....